Research moedermelkbank

Het is bekend dat moedermelk de groei en ontwikkeling van baby’s optimaal ondersteunt. Dit geldt speciaal voor te vroeg geboren baby’s op de Intensive Care Neonatologie.

Om te onderzoeken of gepasteuriseerde donormelk daadwerkelijk voordelen heeft boven kunstvoeding, werd tussen 2012 en 2014 de donormelk van de Nederlandse Moedermelkbank alleen in studieverband gegeven aan te vroeg geboren kinderen die meededen aan de 'Early Nutrition Study'oftewel de 'Vroege Voeding Studie'. Dit wetenschappelijke onderzoek was er op gericht de effecten van donormelk te onderzoeken en aan te tonen of donormelk voordelen heeft boven kunstvoeding. Inmiddels is onder andere dit onderzoek gebruikt in een samenvatting van alle onderzoeken waarbij het effect van donormelk wordt vergeleken met die van kunstvoeding (Formula versus donor breast milk for feeding preterm or low birth weight infants - PMC (nih.gov)). Daarbij is aangetoond dat necrotiserende enterocolitis, een nare darmziekte waar te vroeg geboren kinderen vaak aan overlijden of ernstige gevolgen aan over houden, bijna met de helft verminderd kan worden als ze donormelk in plaats van kunstvoeding krijgen. Door dit soort onderzoek wordt donormelk in diverse internationale richtlijnen nu aanbevolen als eerste alternatief bij te vroeg geboren kinderen indien er onvoldoende eigen moedermelk beschikbaar is.

Kunnen jullie ook onderzoek doen met mijn melk?

Uw melk wordt in principe primair gebruikt voor de zorg van pasgeborenen in het ziekenhuis. Tegelijkertijd willen we de zorg voor te vroeg geboren kinderen blijven verbeteren. In het standaard bewerkingsproces en de kwaliteitscontroles blijven vaak kleine restjes melk over. Soms hebben we een onderzoeksvraag, welke we kunnen beantwoorden met deze melk. In plaats van deze restjes weg te gooien, kunnen we er dus nuttig werk mee doen. Heel zelden hebben we ook wel eens iets meer melk nodig gehad voor een onderzoeksvraag. In een sporadisch geval kan er dan bijvoorbeeld 10 ml melk apart bewaard worden voor onderzoek. Dit is echter echt een uitzondering, bijna altijd gaat het alleen om echte restjes. Daarnaast willen we soms ook bepaalde gegevens van de donor aan de melk koppelen, zoals bijvoorbeeld hoeveel maanden geleden u bevallen bent of andere gegevens die vanuit de screening bij de moedermelkbank bekend zijn. Deze gegevens worden echter altijd gecodeerd, en nooit gekoppeld met uw direct herleidbare persoonsgegevens zoals naam, adres, of geboortedatum. Bij aanmelding als donor aan de moedermelkbank, vragen wij u of u bezwaar hebt tegen deze procedure. U kunt altijd zonder opgaaf van reden bezwaar maken. Als u akkoord bent met eventueel gebruik voor onderzoek, dan zijn wij u zeer dankbaar, want mogelijk kunnen wij er nuttige informatie uit halen en andere kinderen helpen. Onderzoek is echter nooit het hoofddoel van melkdonatie aan de moedermelkbank.

Enkele actuele voorbeelden van onderzoek:

  • Donormelk is niet helemaal hetzelfde als eigen moedermelk. In verband met de veiligheid moet donormelk bijvoorbeeld ook eerst gepasteuriseerd (verhit) worden, iets wat niet gebeurt met melk van de eigen moeder. Door het pasteuriseren gaat helaas ook een deel van de goede, actieve stoffen verloren. Momenteel zijn wij aan het kijken of wij de manier van pasteuriseren kunnen optimaliseren, zodat meer gunstige stoffen behouden kunnen blijven.
  • De samenstelling van voedingsstoffen in moedermelk is erg variabel. Zowel tussen vrouwen onderling, maar ook in verloop van tijd bijvoorbeeld. Tegelijkertijd willen we voor de te vroeg geboren kinderen dat de donormelk een voldoende en stabiele hoeveelheid aan voedingsstoffen bevat omdat goede groei voor hen extra belangrijk is. Met onderzoek en gegevens uit de moedermelkbank proberen wij dit zo optimaal mogelijk te maken.

De afgelopen 10 jaar zijn er vele wetenschappelijke artikelen vanuit medewerkers betrokken bij de Nederlandse Moedermelkbank verschenen. Soms is hierbij ook donormelk gebruikt, maar meestal ging het om apart verzamelde moedermelk, bijvoorbeeld ten tijde van het COVID-milk onderzoek. Voorbeelden van enkele recente onderzoeken en publicaties:

2024

1. Het verkennen van de invloed van stoffen in moedermelk die het immuunsysteem kunnen beïnvloeden. Nutrients | Free Full-Text | Exploring the Immunomodulatory Potential of Human Milk: Aryl Hydrocarbon Receptor Activation and Its Impact on Neonatal Gut Health (mdpi.com)

2. Moedermelk bevat antistoffen tegen COVID na vaccinaties, elke moeder maakt unieke antistoffen. De meeste antistoffen (68%) blijven bestaan na de eerste vaccinatie en ook na de tweede vaccinatie, maar sommige verdwijnen voor de tweede prik (16%) of komen pas daarna op (16%). A case series exploring the human milk polyclonal IgA1 response to repeated SARS-CoV-2 vaccinations by LC–MS based fab profiling - PMC (nih.gov)

2023

1. Hoe meer lichamelijke activiteit bij vrouwen die borstvoeding geven, hoe hoger de antistoffen tegen COVID -19 in moedermelk. Physical activity in lactating women influences SARS-CoV-2-specific antibodies in human milk - PMC (nih.gov)

2.Een veganistisch dieet van de moeder heeft geen invloed op de hoeveelheid vitamine B2 en carnitine in moedermelk. Dus ook veganistische vrouwen kunnen doneren aan de Moedermelkbank. The influence of a maternal vegan diet on carnitine and vitamin B2 concentrations in human milk - PMC (nih.gov)

2022

1. Als er geen moedermelk van de eigen moeder beschikbaar is, wordt verrijkte donormelk als de beste keus voor te vroeg geboren kinderen (<32 weken zwangerschapsduur) aanbevolen door internationale experts, waaronder artsen werkzaam binnen de Nederlandse Moedermelkbank. Enteral Nutrition in Preterm Infants (2022) (wiley.com)

2. Moedermelk bevat antistoffen die vanuit het bloed in de melk terecht komen, maar de borstklier zelf is ook actief met het koppelen van verschillende antistoffen aan elkaar, die daardoor mogelijk beter werken tegen COVID infecties bij de baby. Identification of common and distinct origins of human serum and breastmilk IgA1 by mass spectrometry-based clonal profiling - PMC (nih.gov)

3. Hoeveelheid antistoffen in moedermelk lijkt verband te hebben met de hoeveelheid chronische stress bij de moeders; hoe meer stress hoe lager de hoeveelheid. Maternal Stress and Human Milk Antibodies During the COVID-19 Pandemic - PMC (nih.gov)

2021

1.Hoe kan je moedermelk het beste pasteuriseren? High-Temperature Short-Time Preserves Human Milk's Bioactive Proteins and Their Function Better Than Pasteurization Techniques With Long Processing Times - PMC (nih.gov)

2. Het belang van het geven van borstvoeding ten tijde van de COVID pandemie. Maintaining human milk bank services throughout the COVID‐19 pandemic: A global response - PMC (nih.gov)