Ondersteuning voor werkzoekenden met/na kanker
We hebben bij het Amsterdam UMC een programma ontwikkeld dat is gebaseerd op de principes van Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Het programma is gericht op het vinden van een betaalde baan voor werkzoekenden met/na kanker. Dit doen we in samenwerking met re-integratiebureau Re-turn en speciaal opgeleide coaches. Deze coaches gaan samen met werkzoekenden met/na kanker op zoek naar een geschikte werkplek. Ook biedt de coach ondersteuning op de werkplek wanneer het werk is gestart.
We hebben uw hulp nodig bij dit onderzoek
Het programma is ontwikkeld en de coaches staan klaar om mensen te gaan begeleiden. Het onderzoek naar het effect van deze ondersteuning gaat nu van start. Daarbij hebben we uw hulp nodig. Daarom vragen we u om mee te doen aan dit onderzoek.
- We vragen u om op de volgende pagina aan te geven of u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan het onderzoek. In dat geval nemen wij graag telefonisch contact met u op. Twijfelt u? Geen probleem! U krijgt aan de telefoon nog alle gelegenheid om vragen te stellen over het onderzoek.
- Tijdens het telefoongesprek leggen we het onderzoek nogmaals uit en beantwoorden we al uw vragen. Na het telefoongesprek besluit u of u wilt deelnemen.
- Neemt u deel? Dan vragen wij u vier keer een vragenlijst* in te vullen:
- direct nadat u zich heeft aangemeld
- drie maanden na de start
- zes maanden na de start
- twaalf maanden na de start (einde van het onderzoek)
- Nadat u de eerste vragenlijst heeft ingevuld krijgt u te horen of u voor twaalf maanden ondersteuning krijgt van een IPS coach van Re-turn.
Dit kunt u verwachten
*) De vragen gaan over u, uw gezondheid en uw werk. Denk aan: Bent u momenteel werkzaam? Heeft u plezier in uw werk? Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 15-20 minuten per keer.
We onderzoeken twee groepen
Om te weten te komen of de ondersteuning werkt, verdelen we deelnemers in twee groepen:
- Groep A: als u in deze groep zit, wordt u gedurende twaalf maanden door een coach van Re-turn begeleid. Het aantal afspraken en de duur van deze afspraken hangt volledig af van uw wensen en behoeften. U heeft bijvoorbeeld 1 keer per week een gesprek met uw coach. Op het moment dat u gestart bent in betaald werk, kan dit afnemen naar bijvoorbeeld 1 keer per 2 of 3 weken.
- Groep B: als u in deze groep zit, krijgt u geen ondersteuning vanuit het onderzoek. U bent volledig vrij in uw keuze om andere activiteiten te ondernemen om terug te keren naar betaald werk.
In welke groep u terechtkomt, kunnen wij niet beïnvloeden. Dit gebeurt willekeurig, op basis van loting, om het onderzoek zuiver te houden.
- tussen de 18 en 65 jaar oud bent;
- tussen 6 maanden en 10 jaar geleden de diagnose kanker heeft gekregen;
- de primaire behandeling voor kanker heeft afgerond (met uitzondering van lange termijn behandelingen zoals hormoontherapie);
- op dit moment geen betaald werk heeft;
- op zoek bent én gemotiveerd bent om terug te keren naar een betaalde baan;
- (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt of ziekgemeld bent bij UWV (vanuit situatie: werkloos (WW), eindedienstverband of werkzaam vanuit uitzendbureau) en dus een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA of Wajong) of ziektewetuitkering ontvangt.
U kunt meedoen als u:
Als u niet voldoet aan één van deze punten, kunt u helaas niet meedoen aan ons onderzoek. Zou u via het online antwoordformulier aan willen geven waarom u niet kunt of wilt deelnemen? U bent het natuurlijk niet verplicht, maar u helpt ons ermee. Uw antwoord behandelen we uiteraard vertrouwelijk.
Uw gegevens zijn veilig
Goed om te weten: de vragenlijsten worden afgenomen via een beveiligde website. Al uw antwoorden worden door de onderzoekers van het Amsterdam UMC vertrouwelijk behandeld. Om uw privacy te beschermen geven wij uw gegevens een code. Uw gegevens zijn dan niet meer direct te herleiden naar u als persoon. We bewaren de gegevens 10 jaar, maar gebruiken ze alleen voor dit onderzoek.
Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig. Als u zich bedenkt, kunt u op elk moment stoppen met het onderzoek. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt. Wel moet u dit melden aan de onderzoeker. De gegevens die tot dat moment zijn verzameld, worden gebruikt voor het onderzoek, tenzij u wenst dat deze verwijderd worden. Dit heeft geen consequenties voor u.
Wat zijn de voor- en nadelen van deelname aan het onderzoek?
Met dit onderzoek willen we werkzoekenden met/na kanker ondersteunen bij het zoeken, vinden en behouden van betaald werk. Deelname kan ervoor zorgen dat u weer een eigen inkomen heeft en dus gevolgen hebben voor uw uitkeringssituatie. Heeft u hier vragen of zorgen over? Alle deelnemers worden in contact gebracht met een arbeidsdeskundige van het UWV, die uw vragen beantwoordt.
Deelname aan het onderzoek kan leiden tot terugkeer naar betaald werk. Ook levert u een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijke kennis over terugkeer naar werk met/na kanker.
Wie wij zijn
Wij zijn onderzoekers van de afdeling Public and Occupational Health van het Amsterdam UMC en van het Integraal kankercentrum Nederland (IKNL). Samen onderzoeken we - onder de projectnaam PLACES - hoe we werkzoekenden met/na kanker kunnen helpen aan betaald werk. KWF Kankerbestrijding en Alpe D’HuZes financieren ons onderzoek.
Doet u mee?
Als u het antwoordformulier invult bellen we u en bespreken we uw deelname. Ook als u niet mee wilt doen, vragen we u om het formulier in te vullen. U wordt dan niet gebeld.
Heeft u een vraag?
Mijn naam is Fenna van Ommen en ik leid dit onderzoek. Bel of mail mij gerust als u meer wilt weten. Ik ben te bereiken op 06-13812892. Of stuur een mailtje naar placesonderzoek@amsterdamumc.nl.