Een succesvolle terugkeer naar de werkvloer vormt voor een werknemer een belangrijk aspect van het herstel na kanker. Financieel, maar ook sociaal. Onderzoek laat zien dat werkgevers en leidinggevenden een belangrijke rol spelen bij die werkhervatting. Maar zij vertellen ook dat ze daar wel hulp bij kunnen gebruiken.

Informatiebrief: MiLES onderzoek - werkgever

Een website die u helpt bij de begeleiding van uw werknemer met kanker
We hebben bij het Amsterdam UMC een website ontwikkeld die u op een praktische manier ondersteunt om met uw werknemer met kanker in gesprek te blijven. Tijdens elke fase van ziekteverzuim en werkhervatting. Op de website vindt u tips, checklists voor goede gesprekken en voorbeeldfilmpjes. Alles om te zorgen dat uw werknemer met kanker zich niet alleen gesteund weet door u, maar straks ook succesvol terugkeert naar het werk.

Het onderzoek naar het effect van de website start nu. Daarbij hebben we uw hulp nodig. Daarom vragen we u om mee te doen aan ons onderzoek. Uw werknemer heeft al aangegeven graag deel te willen nemen. Dit kan alleen als u ook besluit om deel te nemen.

Dit kunt u verwachten

  • We vragen u in het contactformulier aan te geven of u geïnteresseerd bent in deelname aan het onderzoek. In dat geval nemen wij graag telefonisch contact met u op.
  • Tijdens het telefoongesprek leggen we het onderzoek nogmaals uit en beantwoorden we al uw vragen. Na het telefoongesprek besluit u of u wilt deelnemen.
  • Neemt u deel? Dan vragen wij u vier keer een vragenlijst in te vullen:

    • Direct nadat u zich heeft aangemeld
    • 3 maanden na de start
    • 6 maanden na de start
    • 12 maanden na de start (einde van het onderzoek)

De vragenlijsten gaan altijd over uw rol bij de werkhervatting van uw werknemer met kanker. Denk aan: ‘Hoe vaak heeft u contact gehad met uw werknemer met kanker?'. Het invullen van elke vragenlijst kost ongeveer 5-10 minuten.

Het kan zijn dat we u via een brief of mailtje uitnodigen om onze website te bezoeken. Dat hoort u nadat u de eerste vragenlijst heeft ingevuld. In dat geval vragen we in de vragenlijsten ook naar uw tevredenheid over de website. Denk aan: 'Hoe nuttig vond u de website bij de begeleiding van uw werknemer met kanker?'.

We onderzoeken twee groepen
Het onderzoek duurt 12 maanden. U en uw werknemer worden door middel van loting ingedeeld in één van de volgende groepen:

  • Groep A: Als u en uw werknemer in deze groep worden geloot, krijgt u onbeperkt toegang tot de website. Wij hopen natuurlijk dat u in dat geval gebruik gaat maken van de website, maar dit is niet verplicht. Uw werknemer krijgt, naast begeleiding van u als werkgever, ook de gebruikelijke begeleiding van de bedrijfsarts of de re-integratieconsulent.
  • Groep B: Als u en uw werknemer in deze groep worden geloot, krijgt u na 12 maanden toegang tot de website. Uw werknemer krijgt tot die tijd de gebruikelijke begeleiding van u, en van de bedrijfsarts of re-integratieconsulent.

In welke groep jullie terechtkomen, kunnen wij niet beïnvloeden. Dit gebeurt willekeurig, op basis van loting, om het onderzoek zuiver te houden.

Mogelijke voor- en nadelen
Voordelen van meedoen aan het onderzoek:

  • U krijgt gratis toegang tot de website (groep A: aan de start, groep B:
    na 12 maanden). De website heeft als doel werkgevers te ondersteunen bij de begeleiding van werknemers met kanker.
  • U draagt bij aan onderzoek gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. En
    hiermee aan een betere toekomst voor werknemers met kanker.

Mogelijke nadelen van het onderzoek zijn:

  • Het invullen van de vragenlijsten kost ongeveer 5-10 minuten.
  • Het bekijken van de website kost tijd, maar is niet verplicht.

De site is publiek, maar uw gegevens zijn veilig
Goed om te weten: uw persoonlijke gegevens komen niet op onze website. Uw antwoorden op de vragenlijsten ook niet. Die behandelen we altijd vertrouwelijk. Ze zijn op geen enkele manier naar u te herleiden. We delen ze ook niet met uw werknemer. We bewaren de gegevens 10 jaar, maar gebruiken ze alleen voor dit onderzoek. Uw gegevens blijven veilig.

Als u zich bedenkt, kunt u op elk moment stoppen met het onderzoek, of vragen om uw gegevens in te zien, te veranderen of te verwijderen. Als u wilt, kunt u uw eigen gegevens overdragen. Ook heeft u recht op informatie over ons onderzoek en over het gebruik van uw gegevens.

Wie zijn wij?

Wij zijn onderzoekers van de afdeling Public and Occupational Health van het Amsterdam UMC. Bij het MiLES project onderzoeken we hoe werknemers succesvol re-integreren na de diagnose kanker.
KWF Kankerbestrijding financiert ons onderzoek.

Doet u mee?

Naar het contactformulier

Als u het contactformulier invult bellen we u en bespreken we uw deelname. Ook als u niet mee wilt doen, vragen we u om het formulier in te vullen. U bent het natuurlijk niet verplicht, maar u helpt ons ermee. Dan sturen we geen herinneringen meer en u wordt dan ook niet gebeld.

Heeft u een vraag?

Mijn naam is Judith Mollet en ik ben onderzoeker bij dit project. Bel of mail mij gerust als u meer wilt weten. Ik ben te bereiken op 06-13316940. Of stuur een mailtje naar milesonderzoek@amsterdamumc.nl.