Centrum voor ouderengeneeskunde Amsterdam en Geriatrie (COGA)
Ouderen hebben vaak last van meer dan 1 klacht tegelijk, zoals geheugenproblemen én diabetes. Het is dan prettig om met niet te veel artsen te maken te hebben. Het Centrum voor Ouderengeneeskunde Amsterdam (COGA) is een dagbehandelingscentrum speciaal voor ouderen. Hier plannen we alle onderzoeken en gesprekken op 1 dag.
Binnen het COGA hebben we een aantal poliklinieken, speciaal voor veelvoorkomende aandoeningen bij ouderen. Zo onderzoeken we het effect van een hartziekte op de hersenen. Ook geeft het team advies aan specialisten in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld in de aanloop naar een operatie of nierdialyse bij oudere patiënten. Daarnaast hebben we extra veel aandacht voor de zorg ná een behandeling of operatie.
Hart-Brein polikliniek
Een hartziekte op leeftijd kan ook voor problemen zorgen met uw geheugen, gevoel of met bewegen. Wij geven advies op maat.
Geheugenpolikliniek
Geheugenklachten? Om de oorzaak te vinden onderzoeken wij u uitgebreid.
Pre-operatieve polikliniek
Bent u op leeftijd of kwetsbaar en wordt u geopereerd? Dan geven wij uw behandelend arts vooraf advies over uw situatie.
Pre-dialyse polikliniek
Met onze ervaring en specialistische kennis helpen we u en het nierdialyse-team om de beste keuze te maken bij nierfalen.
Onderzoekslijn Acute Ouderenzorg
Hier vindt u meer informatie over onze visie, het team en actuele vacatures bij de Onderzoekslijn Acute Ouderenzorg.
Team
We stellen graag het team van de Onderzoekslijn Acute Ouderenzorg aan u voor.
Visie
Bianca Buurman en haar team onderzoeken hoe acute zorgvragen bij ouderen ontstaan en hoe de zorg zodanig gereorganiseerd kan worden dat het bijdraagt aan kwaliteit van leven en behoud van zelfredzaamheid bij ouderen.
De uitdagingen in de acute zorg voor ouderen in de komende 10 jaar
Over 10 jaar hebben we ,1 miljoen 75-plussers. Deze groep woont dan 2 keer zo vaak alleen. Het aantal mantelzorgers neemt af en het is vaker dat de al kwetsbare partner die de zorg zal verlenen. De werkende beroepsbevolking neemt ook af: nu zijn er op iedere oudere 4 werkenden, straks zijn het er 2.
Als we daar de huidige acute zorgvragen tegenover zetten, dan wordt duidelijk dat de druk verder zal gaan toenemen. Nu hebben we te maken met 800.000 spoedeisende hulp bezoeken van ouderen, waarvan 35% wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn 280.000 acute ziekenhuisopnames. De opnames worden steeds korter, waardoor mensen steeds zieker uit het ziekenhuis worden ontslagen. Met de grote toename van 75-plussers, zal dit aantal stijgen. Het zal waarschijnlijk niet lineair zijn, omdat ouderen langer gezond blijven, maar het is reëel om een 40% groei te verwachten als we door blijven gaan zoals we nu doen. En dat wringt.
Ons huidige systeem creëert zorgvraag
Hoe doen we het nu dan in de zorg? In ons huidige systeem creëren we zorgvraag doordat de zorg niet passend is voor wat ouderen nodig hebben. Als we kijken naar de uitkomsten van ouderen na een acute ziekenhuisopname, dan zien we dat 20% van de ouderen binnen een maand weer ongepland terug is in het ziekenhuis, dat 30% blijvend achteruit is gegaan in het functioneren en daardoor meer zorg nodig heeft en dat 20% binnen 3 maanden is overleden en na een jaar is dit 30%.
Van symptoombestrijding naar duurzame zorg
In de veranderende context wordt de vraag naar innovatieve samenwerkingen tussen eerste-tweede-derde lijn en tussen woon-welzijn-zorg steeds belangrijker om te zorgen dat ouderen die zorg nodig hebben, die op de juiste plek aangeboden krijgen en dat deze zorg van goede kwaliteit is en betaalbaar blijft.
Bianca Buurman kijkt met haar team naar manieren om de samenwerking tussen de huisarts, wijkverpleegkundige, verpleeghuis en ziekenhuis beter te organiseren. Dat kan zijn door ziekenhuisopname te voorkomen door preventieve zorg in de huisartsenpraktijk te bieden, door ziekenhuiszorg naar de buurt te verplaatsen met een WijkKliniek of betere begeleiding te bieden tijdens en na ziekenhuisopname. Continu staat de vraag centraal of zorg meerwaarde biedt voor de oudere (minder functieverlies, heropnames en sterfte), betere samenwerking stimuleert en doelmatig is.
Toolkits
De toolkits van de Onderzoekslijn Acute Ouderenzorg zijn door experts op het desbetreffende gebied gemaakt. Hierdoor bieden de toolkits de laatste inzichten omtrent de zorg voor veel voorkomende problematieken bij ouderen. Om deze zorg up-to-date te houden, worden de toolkits regelmatig bijgewerkt, wederom door onze experts. De toolkits zijn zowel voor online als offline gebruik.
- Toolkit Blaaskatheter
- Toolkit Decubitus
- Toolkit Delier
- Toolkit Duizeligheid
- Toolkit Incontinentie
- Toolkit Obesitas
- Toolkit Mobiliteitsstoornis
- Toolkit Mondhygiene
- Toolkit Obstipatie
- Toolkit Ondervoeding
- Toolkit Polyfarmacie
- Toolkit Roken
- Toolkit Slechthorendheid
- Toolkit Slechtziendheid
- Toolkit Stoornis in het alcoholgebruik
- Toolkit Therapietrouw
Onderzoekslijn Gepersonaliseerde val- & fractuurpreventie
De onderzoekslijn ‘Gepersonaliseerde Val- en fractuurpreventie’, geleid door prof. dr. Nathalie van der Velde (onerafdeling Geriatrie) richt zich op het optimaliseren van herkenning en behandeling van valrisicofactoren door middel van een geïndividualiseerde aanpak. Hiertoe wordt klinisch en epidemiologisch onderzoek verricht, met focus op kennisdisseminatie en implementatie in de klinische praktijk. De effectiviteit van valpreventie is echter sterk afhankelijk van betrokkenheid en bereidheid van zowel gezondheidsmedewerkers als patiënten zelf.
Zodoende is er in nauwe samenwerking met de afdeling Communicatiewetenschap van de UvA (prof. dr. Julia van Weert, dr. Annemiek Linn) veel aandacht voor het perspectief en de wensen en behoeften van zowel de patiënten als de gezondheidsmedewerkers.
De afdelingen Klinische Informatiekunde (prof. dr. Ameen Abu Hanna, dr. Stephanie Medlock) en Statistiek en Epidemiologie (dr. Natasja van Schoor) zijn nauw betrokken bij het ontwikkelden van complexe statistische modellen met innovatieve technieken. Het ontwikkelen van nieuwe diagnostische middelen met behulp van artificial intelligence gebeurt o.a. in samenwerking met de prof.dr. Alfons Hoekstra (UvA, afdeling Computational Science).
Focus
Gezien de complexiteit van valrisico bij ouderen richt het onderzoeksconsortium zich op het ontwikkelen van praktische hulpmiddelen voor de besluitvorming, variërend van patiënten folders tot slimme klinische beslissingsondersteuning in het elektronische patiëntendossier. De focus van de onderzoekslijn ligt op dit moment bij medicatie- en hart- en vaatziekten gerelateerd vallen.
Visie
Vallen komt steeds vaker voor bij ouderen en leidt bij hen tot verminderde kwaliteit van leven, sociale isolatie en functieverlies.Vallen kan het gevolg zijn van mobiliteitsproblemen, maar er zijn veel meer risicofactoren. Ook acute en chronische ziekten geven een verhoogd risico op een val. Bovendien is vallen regelmatig het gevolg van een medicatiebijwerking. De incidentie neemt toe met de leeftijd en daarnaast met toenemende kwetsbaarheid en met toenemend aantal ziektes en aandoeningen. Om en nabij de helft van de valincidenten bij ouderen leidt tot letsel. En bij 10% van de valincidenten is er sprake van ernstig letsel zoals een botbreuk, hoofdletsel of zelfs overlijden.Een val is dan ook de belangrijkste reden van letsel-gerelateerd eerste hulp bezoek in deze doelgroep en ongeveer één op de acht eerste hulpbezoeken van ouderen is het gevolg van een val. ‘Hoe kunnen we vallen voorkomen’ is zodoende een urgente vraag zowel vanuit patiënten- als vanuit gezondheids-economisch perspectief.OorzakenVallen bij ouderen heeft over het algemeen meerdere onderliggende oorzaken, variërend van verminderde kracht of evenwicht tot aandoeningen als artrose en hart- en vaatziekten tot medicatiebijwerkingen. Voor het voorkomen van toekomstige valincidenten wordt in de huidige klinische praktijk dan ook over het algemeen een multifactoriële valanalyse en behandeling toegepast. Hierbij wordt echter nog geen rekening gehouden met complexe verbanden die de verschillende valrisicofactoren met elkaar kunnen hebben, zoals interacties tussen ziekten en medicatie.Ook hebben we nog weinig kennis over het effect van specifieke persoonskenmerken, zoals de rol van genetische variatie of andere biomarkers. Een gepersonaliseerde aanpak waarbij complexe patiëntenkarakteristieken met behulp van innovatieve statistische technieken worden meegenomen in de besluitvorming rondom behandeladviezen zou de zorg voor oudere vallers sterk kunnen verbeteren.