U gaat thuis behandeld worden met intraveneuze antibiotica. Intraveneus betekent via een infuus in de aderen. Intraveneuze antibiotica wordt vaak in het ziekenhuis gegeven. Dit kan voor sommige patiënten ook veilig thuis. Het OPAT-team helpt dit te organiseren. OPAT is een Engelse afkorting. In het Nederlands: ‘’Ontslagen Patiënten met Antibiotica Thuis’’. Deze folder geeft u meer informatie over het naar huis gaan met antibiotica via het infuus.
Een infectie moet soms met intraveneuze antibiotica behandeld worden. Uw arts bepaalt hoelang de behandeling duurt en of dit veilig thuis kan. Dit doet uw arts in overleg met het OPAT-team. Intraveneuze antibiotica start vaak in het ziekenhuis. De behandeling kan in uw situatie veilig thuis voortgezet worden.
Toedienen van antibiotica
Intraveneuze antibiotica in de thuissituatie wordt vaak via een centraal veneuze katheter (CVK) gegeven. Dit is een speciaal infuus dat geplaatst wordt in een groot bloedvat. Er zijn verschillende soorten CVK's, bijvoorbeeld een CVK geplaatst op de borstkas.
Of een CVK geplaatst in de bovenarm. Een zogenaamde PICC-lijn of Midline. Uw arts bepaalt samen met het OPAT-team, afhankelijk van hoelang en wat voor behandeling u krijgt, wat voor CVK u moet krijgen.
Afhankelijk van welke antibiotica u moet gaan krijgen, kan gekozen worden voor een toediening via een pomp met een infuuszak/cassette of een easypump. Deze keuze is afhankelijk van hoe lang de antibiotica houdbaar is, de hoeveelheid vocht waar de antibiotica in moet worden opgelost en of de dosering vaak aangepast moet worden. Of de dosering aangepast moet worden, is afhankelijk van bloeduitslagen die 1 keer per 1-2 weken worden afgenomen.
De volgende problemen/complicaties kunnen optreden na het plaatsen van het infuus
- Bloedverlies bij de insteekplaats
- Bloeduitstorting
- Pijn bij de insteekplaats
Deze klachten zijn normaal direct na het plaatsen. De klachten horen na twee tot drie dagen te verbeteren.
Leefregels bij een CVK
De meeste mensen hebben 2-3 dagen na de plaatsing nog weinig last van de CVK. U dient wel met onderstaande punten rekening te houden:
- Douchen en kortdurend (max. 15 min) zwemmen is toegestaan. Echter, wanneer na het douchen of zwemmen de huid onder de afdekpleister nat is geworden, dient de afdekpleister vervangen te worden.
- Sauna bezoek en bubbelbad gebruik wordt afgeraden.
- Bloeddruk meten mag niet aan de arm waar de CVK geplaatst is. Het slangetje kan hierdoor verstoppen of beschadigd raken.
- Bloed afnemen uit de CVK heeft niet de voorkeur. De katheter kan verstoppen of kapotgaan tijdens het bloed afnemen.
- Bloed afnemen uit de arm waar de CVK in zit is niet toegestaan.
- U mag niet onder uw oksels omhooggetild worden. De CVK kan dan verschuiven.
Thuis met antibiotica
Er komt dagelijks een verpleegkundige van de gespecialiseerde thuiszorg bij u thuis. De verpleegkundige koppelt de medicatie dagelijks aan en af, spuit de CVK door en verzorgt één keer per week de insteekopening van de CVK. De transferafdeling van het ziekenhuis maakt de afspraken met de thuiszorg. Het OPAT-team maakt samen met u een plan op basis van de noodzakelijke bloedafnames en probeert daarmee zo veel mogelijk rekening te houden met uw wensen waar en wanneer deze worden afgenomen.
Voordelen om met antibiotica naar huis te gaan:
- De antibiotica wordt toegediend in uw vertrouwde omgeving.
- U heeft meer vrijheid dan wanneer u verblijft in het ziekenhuis.
- U kan vrijwel alle dagelijkse activiteiten hervatten.
Nadelen die hierbij kunnen zijn:
Er kunnen complicaties optreden als u thuis bent zoals:
- Een allergische reactie op de antibiotica.
- Bijwerkingen van de antibiotica zoals maag-en darmklachten (buikpijn, misselijkheid, braken, diarree) en een huiduitslag (bultjes, jeuk).
- Mogelijke problemen met de CVK:
- Een ontsteking van de (insteekopening) CVK.
- Een verstopping van de CVK.
Wanneer moet u contact opnemen:
Complicaties zijn gelukkig zeldzaam. Aarzel niet om contact op te nemen indien u zich zorgen maakt. Telefoonnummers vindt u aan het eind van deze folder.
Neem direct contact op met het OPAT-team of het ziekenhuis waar u behandeld wordt bij:
- Koorts (temperatuur van 38.5 graden of hoger, als u prednison gebruikt boven de 37,5 graden) en/of koude rillingen.
- Pijn, zwelling en/of roodheid aan de arm of schouder aan de zijde waar de CVK is geplaatst.
- Tekenen van ontsteking bij de insteekopening van de CVK zoals vocht en/of pus, roodheid, zwelling of pijn.
- Huiduitslag, ernstige diarree, zwelling van het gezicht, tekenen van kortademigheid, pijn bij het hoesten ter hoogte van de borstkas of bewustzijnsverlies.
- Bij problemen met de CVK bijvoorbeeld bij beschadiging/verstopping van de CVK, loslaten van het afsluitdopje van de CVK en wanneer het erop lijkt dat de CVK langer geworden is (het naar buiten verschuiven van de CVK). Probeer in geen geval het slangetje terug te schuiven. Fixeer het slangetje met een extra stuk pleister en neem contact op met het OPAT team, de thuiszorg verpleegkundige die bij u thuiskomt, of uw behandelend arts.
Voor instructievideo's over de infuuspomp(en) en het aan-en afkoppelen van intraveneuze antibiotica kunt u terecht op: www.appo.nl/infuustherapie/prof/instructiematerialen
Telefoonnummers:
Bij spoed (klachten als koorts, allergische reactie of bij problemen met de CVK) buiten kantoortijden neemt u contact op met de huisartsenpost bij u in de buurt of de spoedeisende hulp van het Amsterdam UMC (Tel: 020-566 2222, 24 uur per dag bereikbaar).
Voor overige vragen kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met het OPAT team Amsterdam UMC. Wij zijn via e-mail en telefonisch bereikbaar van ma t/m vrij van 10:00–16:00 uur.
OPAT team voor patiënten van locatie AMC:
- Opat-amc@amsterdamumc.nl
- Tel: 06-21272873
OPAT team voor patiënten van locatie VUmc:
- Vumc@amsterdamumc.nl
- Tel: 06-25716483
Bij problemen met de infuuspomp of levering van de medicatie kan de verpleegkundige van de gespecialiseerde thuiszorg, of uzelf bellen met:
- AMC patiënten: APPO Tel: 085-9023880 (www.appo.nl)
- VUmc patiënten:
- Mediq Tefa Tel: 030-2821204 (materialen bij CADD Solis/Bodyguard pompen)
- Amstelland apotheek Tel: 020-755 72 68 (antibiotica en materialen bij elastomeren)
Overige telefoonnummers:
- Algemeen nummer AMC: 020-5669111
- Algemeen nummer VUmc: 020-4444444