Cognitieve en/of psychische klachten
Het leven met een hersentumor, en de medische onderzoeken en behandelingen, kunnen een zware belasting voor u betekenen. Omgaan met de lichamelijke en emotionele gevolgen van de ziekte doet vaak een sterk beroep op uw aanpassingsvermogen. Lees meer over cognitieve en/of psychische klachten.
Wat als genezing niet meer mogelijk is?
Helaas lukt het niet om iedereen te genezen. Het is voor iemand ingrijpend om te horen wanneer genezing niet meer lukt. Soms zijn er nog wel verschillende behandelmogelijkheden om klachten te verlichten en lijden te voorkomen. Dit heet ook wel palliatieve zorg.
Wat als een hersentumor epilepsie veroorzaakt?
Mensen met een hersentumor hebben kans op epileptische aanvallen. Dat is meestal een gevolg van de tumor. Het Hersentumorcentrum besteedt veel aandacht aan het bestrijden van epilepsie. Wij zien dit als een belangrijk onderdeel van de behandeling. Naast het gebruik van medicatie is het mogelijk om bij operaties van hersentumoren de epilepsie effectief te opereren. Het Hersentumorcentrum werkt hierin nauw samen met het behandelteam Epilepsiechirurgie. Soms kan een operatie tegen een bijwerking als epilepsie zinvol zijn. Bespreek dit met uw behandelend arts.
Vermoeidheid
Mensen met een hersentumor hebben vaak klachten van vermoeidheid. Dit kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Er loopt op dit moment een onderzoek om ernstige vermoeidheid bij mensen met een stabiele hersentumor te behandelen. Het hersentumorcentrum heeft een behandeling ontwikkeld om die vermoeidheid te doen verminderen. Dit is gebaseerd op een effectieve behandeling bij andere patiëntgroepen met kanker en neurologische zieken. De behandeling bestaat uit gesprekken met een therapeut die deels in het ziekenhuis en deels per videoverbinding zullen plaatsvinden. Daarnaast volgt de patiënt een internetprogramma over vermoeidheid met verschillende opdrachten.
Het onderzoek
Aan het onderzoek kunnen patiënten met een glioom meedoen, dit op het moment van het onderzoek geen chemotherapie of bestraling krijgen. Loting bepaalt of de patiënt meteen behandeld wordt of dat hij/zij op een wachtlijst wordt geplaatst en later alsnog de behandeling krijgt.
Meer informatie over het onderzoek?
Als u mee wilt doen aan dit vermoeidheidsonderzoek kunt u dit overleggen met uw arts of verpleegkundige. U kunt ook direct contact opnemen met de onderzoekers via gripopvermoeidheid@amsterdamumc.nl of 06-25005952.
Ondersteuning bij kanker
Wilt u meer weten over leven met kanker? Bekijk dan onderstaande informatie.
- Waar vind ik aanvullende informatie over kanker?
- Ondersteunende diensten bij kanker
- Hoe ga je om met smaakverandering?
- Oncokompas: online steun bij leven met kanker