Wij zijn er voor u

Als u zwakke botten heeft, bijvoorbeeld door osteoporose (botontkalking) merkt u dat meestal niet. Daarom nodigen wij iedereen ouder dan 50 jaar, die met een botbreuk in Amsterdam UMC komt, ook uit bij ons botcentrum. Daar meten wij hoe sterk het bot is en geven wij advies voor een behandeling. Ook huisartsen en specialisten kunnen naar ons doorverwijzen.
Als u meermaals valt, kunt u ook worden verwezen naar de valpolikliniek waar ook uw botsterkte zal worden gemeten.

Contact

Telefoonnummer: 020 – 566 2694 (polikliniek interne geneeskunde)


Verhoogde kans op botbreuken Als u recent een botbreuk heeft gehad of vaak valt, is uw kans op nieuwe botbreuken verhoogd. Laat dit risico op botbreuken analyseren op onze polikliniek. Zowel het versterken van uw bot als het voorkomen van een nieuwe val is belangrijk, u kunt zelf al veel doen.
Secundaire Osteoporose Sommige ziekten kunnen botontkalking als bijwerking hebben. Ook een aantal medicijnen, zoals prednison, verhogen de kans op botbreuken. Dit heet secundaire osteoporose.
Storing in het kalk- en fosfaatniveau Een te hard werkende bijschildklier, vitamine D-tekort of nierziekten zorgen ervoor dat er niet genoeg kalk en fosfaat in de botten komt. Dit kan botziekten veroorzaken.
Zeldzame botaandoeningen Er zijn ook zeldzame botaandoeningen waarbij u te veel bot aanmaakt en/of de bot opbouw verstoord is. We zijn een expertisecentrum voor:
- Fybrodisplasia Ossificans Progressiva (FOP)
- Osteogenesis Imperfecta
- Fibreuze Dysplasie (FD)
- Camurati Engelmann
- Erfelijke Osteoporose
Ziekte van Paget Bij de ziekte van Paget breken zieke cellen het botweefsel sneller af dan het kan groeien. In ons centrum hebben wij de kennis om deze ziekte te ontdekken.

Osteomalacie (Engelse ziekte) Tekort aan vitamine D is meestal de oorzaak van zwakke botten (osteomalacie). Maar ook andere ziekten of medicijnen kunnen dit veroorzaken. Wij hebben veel ervaring met osteomalacie.

Gerelateerd