Uw arts heeft met u besproken dat het belangrijk is om te weten of, en zo ja, hoeveel littekenweefsel er in uw lever zit. Dit littekenweefsel wordt fibrose genoemd.
Alle patiënten met een (chronische) leverziekte kunnen fibrose krijgen. Dit geldt ook voor de chronische leverziektes die veroorzaakt zijn door een virusinfectie, zoals hepatitis B of C. We kunnen het littekenweefsel meten met een apparaat: de Fibroscan. In deze folder leggen we u uit waarom we fibrose meten en hoe we dit meten.
Waarom fibrose onderzoeken?
Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot verschrompeling van de lever. Dit heet cirrose. Het kan ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals slokdarmbloedingen en zelfs kanker in de lever. Als bekend is hoeveel fibrose er in uw lever zit, kan de arts beter bepalen welke behandeling bij u past.
Het onderzoek met de Fibroscan
Met de Fibroscan meten we hoe soepel en stevig de lever is. Daardoor weten we meer over de mate van fibrose. Het onderzoek is minder goed uit te voeren bij patiënten met ernstig overgewicht en patiënten met veel vocht in de buik. Het onderzoek met de Fibroscan is een heel eenvoudig echo-onderzoek. Het apparaat werkt met geluidsgolven. Een soort microfoon, de echokop, zendt de geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die u op een monitor kunt zien.
Voorbereiding
Als voorbereiding vragen wij u 4 uur voor het onderzoek niet meer te eten. Het drinken van heldere vloeistoffen (bijvoorbeeld water, thee) is wel toegestaan.
Het onderzoek
Het is niet nodig om uw kleding uit te trekken. De arts of assistent vraagt u alleen uw buik bloot te maken. Hij bepaalt eerst de plaats van de lever. Hij klopt met de vingers op uw buik en zet een pennenstreep op de plaats van de lever. Ook bepaalt hij waar de echokop geplaatst moet worden: ter hoogte van de lever, rechts boven op de buik, tussen de ribben. Hij doet wat gel op deze plek. Dan plaatst hij de echokop op de huid van de buik en stuurt via de echokop de geluidsgolven. Dit voelt u als een soort tikjes. Het is niet pijnlijk. Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven door de lever gaan. De snelheid geeft aan hoe soepel de lever is. De arts meet dit minimaal tien keer. Dan krijgt hij een betrouwbare uitslag.
Mocht er wat gel op kleding komen: de gel is uitwasbaar.
Na het onderzoek
U kunt na het onderzoek direct naar huis.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt enkele minuten.
De uitslag
U krijgt de uitslag bij de volgende afspraak met uw behandelend arts.
Vragen?
Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, neem dan contact op met de verpleegkundig specialist leverziekten van Amsterdam UMC, locatie VUmc, telefoon (020) 444 9450, of met de polikliniek maag- darm en leverziekten. Deze afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur, via telefoon (020) 444 1125.