Momenteel geen lopende studies.
Datum: 24 april 2024
Lever
Onderzoek voor patiënten met chronische hepatitis B: HepBTer
Dit is een onderzoek voor patiënten met een chronische hepatitis B infectie (HBV). In dit onderzoek zal de werkzaamheid van een al bestaand medicijn worden onderzocht bij patiënten met chronische HBV. Dit medicijn wordt al tientallen jaren gebruikt voor een behandeling van een ziekte/aandoening anders dan een chronische HBV infectie.
Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar patiënten die voldoen aan de volgende criteria:
- U heeft langer dan 6 maanden de diagnose hepatitis B infectie
- U leeftijd is boven de 18 jaar en niet ouder dan 60 jaar
- U bent bereid om regelmatig naar het AMC te komen voor controle (hiervoor zult u reiskosten ontvangen)
En: U bent op dit moment minimaal 24 weken behandeld met de virusremmer Tenofovir en gebruikt deze nog steeds
Of: U heeft op dit moment geen behandeling voor de chronische HBV
Een besmetting met het hepatitis B virus kan een chronische infectie van de lever veroorzaken. Deze aandoening kan leiden tot leverschade en leverkanker. Wereldwijd zijn er geschat 290 miljoen mensen die moeten leven met chronische hepatitis B. Zij kunnen behandeld worden met virus onderdrukkende medicatie maar er bestaat nog geen medicijn wat chronische hepatitis B kan genezen.
In een laboratoriumonderzoek met levercellen, die een infectie hebben met het hepatitis B virus, is gebleken dat terbinafine de deling van het hepatitis B virus remt. Terbinafine is een medicijn wat al tientallen jaren wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelnagels maar welke nog nooit is voorgeschreven voor de behandeling van chronische hepatitis B. In de HepBTer studie zullen patiënten met chronische hepatitis B in totaal 2 maanden behandeld worden met terbinafine. Er zal hierbij gekeken worden naar het effect van terbinafine op de virus waarden in het bloed en de veiligheid van het gebruik van terbinafine bij patiënten met chronische hepatitis B.
Patiënten met een chronische hepatitis B infectie die voldoen aan bovenstaande criteria en die belangstelling hebben om aan dit onderzoek mee te doen, kunnen zich aanmelden bij ons secretariaat via:
E-mail:leverresearch@amc.uva.nl
Telefoon: 020 - 566 8468 (u kunt bij geen gehoor eventueel een bericht achterlaten op de voicemail waarna wij u terugbellen.
ZEAL:
Het Amsterdam UMC (locatie AMC) zoekt voor een nieuw fase 2 onderzoek mannen of vrouwen met een levercirrose. Cirrose is het eindstadium van chronische leverziekte en wordt gekenmerkt door gevorderde verdikking of littekenvorming van het leverweefsel. Het lichaam voert bloed naar de lever via een groot bloedvat, de poortader. Cirrose vertraagt de bloedstroom door de lever, door vernauwing van de bloedvaten in de lever. Dit veroorzaakt een verhoogde bloeddruk in de poortader, dit heet portale hypertensie. De belangrijkste complicaties van cirrose met portale hypertensie zijn ascites (vocht in de buik), maag-darmbloedingen uit slokdarm spataderen (varices) en hepatische encefalopathie (veranderde mentale toestand door teveel afvalstoffen in het bloed. De beste manier om de risico’s op deze complicaties te verlagen, is om de bloeddruk in de poortader te verlagen. Deze studie doet onderzoek naar medicatie die de druk in de poortader kunnen verlagen en hiermee de risico’s op complicaties kan verkleinen
Na een screeningsbezoek wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor deelname aan de studie. U zult gedurende het onderzoek verschillende keren in het Amsterdam UMC (locatie AMC) verwacht worden voor een controle bezoek.
Meedoen of meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van dr. R.B. Takkenberg, afdeling Leverresearch van het Amsterdam UMC ziekenhuis, locatie AMC.
Mail: leverresearch@amc.nl
Tel: 020-566 8468. U kunt eventueel een bericht inspreken op de voicemail
De PEARL trial:
Deze studie is voor patiënten waarbij een Transjugulaire Intrahepatische Portosystemische Shunt (TIPS) wordt geplaatst, ter voorkoming van hepatische encefalopathie (HE) na TIPS plaatsing. Dit klinisch-wetenschappelijk onderzoek is bedoeld om de werkzaamheid van de combinatie lactulose met rifaximine te onderzoeken.
Het onderzoek zal in totaal 13 maanden duren waarvoor u in totaal 8 vooraf geplande bezoeken aan uw ziekenhuis zult hebben. De onderzoeksbehandeling bestaat uit lactulose en rifaximine 3 dagen voor TIPS plaatsing tot en met 3 maanden na TIPS plaatsing.
Meedoen of meer weten?
U kunt contact opnemen met dr. R.B. Takkenberg of drs. D. van Doorn, afdeling Leverresearch van het Amsterdam UMC, locatie AMC in Amsterdam.
Mail: leverresearch@amc.nl
Telefoonnummer secretariaat Leverresearch
AMC: 020-56 68468. U kunt eventueel ook een bericht inspreken op de voicemail.
VISTAS VLX-301
Meer informatie volgt
Maag en Darm
Heb jij diabetes type 2 en gebruik je insuline?
Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar een alternatief voor insuline bij ons in het Amsterdam UMC, locatie AMC.
Korte omschrijving
In de EMINENT studie onderzoeken wij een nieuwe behandeling voor diabetes type 2 patiënten, de PEF-DMR behandeling (Pulsed Electric Fields-Duodenal Mucosal Regeneration). Als deelnemer aan het onderzoek stopt u met insuline. U krijgt deze behandeling en de medicatie semaglutide (merknaam Ozempic). Deze behandeling heeft waarschijnlijk minder bijwerkingen dan insuline. De studie duurt in totaal 1 jaar.
De PEF-DMR behandeling bestaat uit het behandelen van de bovenste laag van het darmslijmvlies, die waarschijnlijk minder goed werkt bij mensen met diabetes type 2. Deze darmbehandeling haalt dit slijmvlies weg met elektrische stroomstootjes, waarna er gezond en goed werkend slijmvlies aangroeit.
Wie kan meedoen aan het onderzoek
Voor de EMINENT studie zoeken wij mensen met de volgende kenmerken:
- Mannen en vrouwen van 28 - 75 jaar met diabetes type 2
- Gebruik van een langwerkend insuline maximaal 10 jaar
- Geen gebruik van kortwerkend insuline
- Geen gebruik van GLP-1 medicatie. Dit kan wel in het Revitalize-1 onderzoek: Amsterdam UMC Locatie AMC - REVITALIZE-1 studie
Doel van het onderzoek
Diabetes type 2 is een veel voorkomende ziekte die leidt tot een te hoog bloedsuiker. Op de lange termijn kunnen hoge bloedsuikers leiden tot verschillende problemen. Denk aan oogaandoeningen, een hartinfarct of een beroerte. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker daalt, maar heeft ook bijwerkingen. Insuline zorgt er bijvoorbeeld voor dat je zwaarder wordt, en je kunt een te lage bloedsuiker (hypoglykemie) krijgen. In de EMINENT onderzoeken we of de PEF-DMR behandeling samen met semaglutide, de behandeling met insuline kan vervangen bij mensen met diabetes type 2.
Hoe verloopt het onderzoek
Als u na het screeningsbezoek voldoet aan de eisen van het onderzoek, nodigen wij u uit voor een uitgebreide onderzoeksdag in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Enige weken later zal de PEF-DMR behandeling volgen. Daarvoor wordt u in slaap gebracht door een roesje. Daarna krijgt u een kijkonderzoek. Via uw mond wordt er een flexibele slang met camera (endoscoop) bij u naar binnen gebracht tot net voorbij de maag, waar het slijmvlies van de twaalfvingerige darm behandeld wordt. Eerder onderzoek toont aan dat de PEF-DMR behandeling veilig is voor dieren en mensen. Op de dag van de PEF-DMR behandeling stopt u met insuline. U volgt 14 dagen een dieet om het slijmvlies van de twaalfvingerige darm goed te laten herstellen. Hierna start u met semaglutide. Dit is een geregistreerd diabetes medicijn en kan zelf 1 keer per week worden geïnjecteerd. Patiënten blijven gedurende deze studie tweemaal per week zelf hun bloedsuikers controleren met een glucosemeter.
Duur onderzoek en vergoeding
De studie duurt 1 jaar. U komt in totaal 10 keer naar locatie AMC, u krijgt 3 keer een kijkonderzoek en 5 keer een telefonische afspraak. Als u meedoet, krijgt u een reiskostenvergoeding en een vergoeding voor de grote onderzoeksdagen inclusief de dag van behandeling (50 euro per dag in totaal 300 euro) ter compensatie. Het medicijn semaglutide wordt ook door ons betaald gedurende het onderzoek.
Status van het onderzoek
Op dit moment zoeken wij mensen die mee willen doen aan het EMINENT onderzoek.
Als u interesse heeft in dit onderzoek kunt u zich aanmelden via de link onderaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-21357593 (ma t/m vrij) of 06-50091297 (ma en wo) of per mail: diabetes-onderzoek@amsterdamumc.nl
Start van het onderzoek: Reeds gestart in Augustus 2021, er zijn inmiddels 14 patiënten behandeld.
Aanmeldformulier EMINENT studie
Heb jij diabetes type 2 en gebruik je insuline? Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar een alternatief voor insuline bij ons in Amsterdam UMC locatie AMC.
Met de REVITALIZE-1 studie onderzoeken wij de DMR behandeling (Duodenal Mucosal Resurfacing) voor diabetes type 2 patiënten. Als deelnemer aan het onderzoek stopt u met insuline. U krijgt de behandeling en het medicijn empagliflozine (merknaam Jardiance). Deze behandeling heeft waarschijnlijk minder bijwerkingen dan insuline. Dit onderzoek duurt in totaal 1 jaar. Om de DMR-behandeling nog beter te onderzoeken wordt een “gerandomiseerd” onderzoek verricht. Dat houdt in dat de helft van de mensen de DMR behandeling krijgt en de andere helft een placebo behandeling ondergaat. Deze verdeling zal via een loting plaatsvinden.
De DMR behandeling bestaat uit het behandelen van de bovenste laag van het darmslijmvlies, die waarschijnlijk minder goed werkt bij mensen met diabetes type 2. Deze darmbehandeling haalt dit slijmvlies weg door er een “ballonnetje” gevuld met heet water langs te halen, waarna er gezond en goed-werkend slijmvlies aangroeit.
Wie kan meedoen aan het onderzoek
Voor de REVITALIZE-1 studie zoeken wij mensen met de volgende kenmerken:
- Mannen en vrouwen van 21 - 70 jaar met diabetes type 2
- Gebruik van 1x daags (middel) langwerkende insuline
- Geen gebruik van gliclazide en/of een SGLT2-remmer. Dit kan wel in de EMINENT studie: Amsterdam UMC Locatie AMC - EMINENT studie
Doel van het onderzoek
Diabetes type 2 is een veel voorkomende ziekte die leidt tot een te hoog bloedsuiker. Op de lange termijn kunnen hoge bloedsuikers leiden tot verschillende problemen. Denk aan oogaandoeningen, een hartinfarct of een beroerte. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker daalt, maar heeft ook bijwerkingen. Insuline zorgt er bijvoorbeeld voor dat je zwaarder wordt, en je kunt een te lage bloedsuiker (hypoglykemie) krijgen. In REVITALIZE-1 onderzoeken we of de DMR behandeling samen met empaglifozine, de behandeling met insuline kan vervangen bij mensen met diabetes type 2.
Hoe verloopt het onderzoek
Als u na het screenings bezoek past binnen de eisen van de studie, nodigen wij u uit voor een uitgebreide onderzoeksdag in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Enige weken later zal de DMR behandeling volgen. Daarvoor brengen we u in slaap door middel van een lichte sedatie. Daarna krijgt u een kijkonderzoek. Via uw mond brengen wij een flexibele slang met camera (endoscoop) bij u in tot net voorbij de maag, waar het slijmvlies behandeld wordt. Eerder onderzoek toont aan dat de DMR behandeling veilig is voor dieren en mensen. Op de dag van de behandeling stopt u met insuline. U volgt 7 dagen een dieet om het slijmvlies van de twaalfvingerige darm goed te laten herstellen. Hierna start u met empaglifozine. Dit is een geregistreerd diabetes medicijn. Patiënten blijven gedurende de studie meermaals per week zelf hun bloedsuikers controleren met een glucosemeter.
Duur onderzoek en vergoeding
De studie duurt 1 jaar. U komt in totaal ongeveer 10 keer naar locatie AMC en krijgt 5 keer een telefonische afspraak. Als u meedoet, krijgt u een reiskostenvergoeding. Het medicijn empaglifozine wordt door ons betaald. Als blijkt (na 1 jaar) dat u een placebobehandeling heeft gehad, kunt u alsnog de DMR behandeling krijgen en wordt het onderzoek met 1 jaar verlengd.
Status van het onderzoek
Op dit moment zoeken wij mensen die mee willen doen aan het REVITALIZE-1 onderzoek. Als u interesse heeft in dit onderzoek kunt u zich aanmelden via de link onderaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-21357593 (ma t/m vrij) of 06-50091297 (ma en wo) of per mail: diabetes-onderzoek@amsterdamumc.nl
Start van het onderzoek: Juni 2021
Aanmeldformulier Revitalize-1 studie
Heb jij diabetes type 2 en gebruikt u 2 of meer diabetesmedicijnen en géén insuline? Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar een alternatieve behandeling van diabetes type 2 in Amsterdam UMC.
Korte omschrijving
Met de REMIND studie onderzoeken wij de (herhaal)behandeling met Duodenal Mucosal Resurfacing (DMR) voor diabetes type 2 patiënten. Dit onderzoek duurt in totaal 1 tot 2 jaar. Om deze behandeling en het effect ervan op de suikerwaarden nog beter te onderzoeken wordt het onderzoek ‘gerandomiseerd’ uitgevoerd. Dit houdt in dat de helft van de patiënten de DMR behandeling krijgt en de andere helft een neppe behandeling (placebo) ondergaat, zonder dat de patiënt of de arts-onderzoekers weten welke procedure heeft plaatsgevonden. De verdeling vindt via een loting plaats. De DMR behandeling bestaat uit het verwijderen van het slijmvlies van de twaalfvingerige darm, het eerste stukje dunne darm na de maag. Dit stukje van de darm werkt waarschijnlijk minder goed bij mensen met diabetes type 2. Deze darmbehandeling haalt dit slijmvlies weg door er een ballonnetje gevuld met kokendheet water langs te halen, waarna gezond slijmvlies terug groeit. Eerdere studies met een vergelijkbare darmbehandeling toonden o.a. een verbetering van de suikerwaarden bij patiënten met slecht gereguleerde diabetes. Met deze studie willen we o.a. onderzoeken wat het effect is van de DMR behandeling bij patiënten die nog geen insuline gebruiken voor de behandeling van hun diabetes, maar ook wat het effect is van een herhaalbehandeling met DMR.
Wie kan mee doen aan het onderzoek?
Voor de REMIND studie zoeken wij patiënten met de volgende kenmerken:
- Mannen en vrouwen tussen de 18 en 75 jaar oud met diabetes type 2
- Gebruik van 2 of meer diabetesmedicijnen, maar geen insuline. [Gebruikt u eenmaal daags (middel)langwerkende insuline, dan bent u mogelijk een geschikte kandidaat voor een van onze andere studies. EMININENT-2 of REVITALIZE-1
- BMI tussen de 24 en 40
Doel van het onderzoek
Diabetes type 2 is een veel voorkomende ziekte die leidt tot een te hoge bloedsuiker. Op de lange termijn kunnen hoge bloedsuikers leiden tot verschillende problemen. Denk aan oogaandoeningen, een hartinfarct of een beroerte. In eerste instantie wordt bij de diagnose diabetes type 2 geprobeerd de suikerwaarden te verbeteren met leefstijlaanpassingen. Indien dit onvoldoende werkt, wordt er gestart met medicijnen, meestal in de vorm van tabletten. Als ook deze medicijnen de suikerwaarden niet verbeteren, moet er gestart worden met insuline. Al deze medicijnen hebben ook bijwerkingen, daarom wordt er onderzoek gedaan naar andere behandelmogelijkheden. In de REMIND studie onderzoeken we de effecten van de DMR behandeling én herhaalbehandeling op de suikerwaarden van patiënten met diabetes type 2 die nog geen insuline gebruiken. Daarnaast kijken we o.a. ook naar wat de effecten van de DMR zijn op bloeddruk, gewicht, bepaalde bloedwaarden en het percentage vet rondom de lever (middels MRI-scan).
Hoe verloopt het onderzoek?
Allereerst wordt u uitgenodigd voor een screeningsbezoek in het Amsterdam UMC, waarbij de onderzoekers zullen controleren of u geschikt bent om deel te nemen aan de studie. Als u na het screeningsbezoek voldoet aan de eisen van het onderzoek, wordt u uitgenodigd voor een uitgebreide onderzoeksdag. Enige weken later zal de 1e behandeling met DMR of placebo volgen. Voor de behandeling wordt u in slaap gebracht, waarna de Maag-, Darm- en Leverarts via uw mond een flexibele slang met camera (de endoscoop) naar binnen brengt, tot net voorbij de maag, waar het slijmvlies van de twaalfvingerige darm behandeld wordt. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze behandeling veilig is bij dieren en mensen. Na de behandeling krijgt u een sensor (FreeStyle Libre) op de arm om de suikerwaarden goed in de gaten te kunnen houden. Ook volgt u gedurende 7-14 dagen een aangepast dieet om het slijmvlies van de darm ‘rust’ te geven en goed te laten herstellen. Na een 24 weken wordt bekend of u de DMR behandeling of de placebo heeft ondergaan. De DMR behandeling wordt dan herhaald, tenzij u de 1e keer de placebo heeft ondergaan. In dat geval krijgt u op dat moment pas de 1e behandeling met DMR.
Duur onderzoek en vergoeding
De studie duurt iets meer dan 1 jaar. U komt ongeveer 13 keer naar het Amsterdam UMC en krijgt 6 keer een telefonische afspraak. Als na 24 weken blijkt dat u een placebo-behandeling heeft gehad, kunt u alsnog de DMR behandeling krijgen en wordt het onderzoek met een half jaar verlengd. Er volgen dan nog 5 bezoeken en 3 telefonische afspraken extra.
Als u meedoet, krijgt u een reiskostenvergoeding, maar daarnaast ook een vergoeding voor de tijdsinvestering bij lange bezoeken.
Status van het onderzoek
Op dit moment zoeken wij patiënten die mee willen doen aan het REMIND onderzoek. Als u interesse heeft in dit onderzoek, kunt u zich aanmelden via de link onderaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Aanmeldformulier REMIND studie
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-21357593 (ma t/m vrij) of per mail: diabetes-onderzoek@amsterdamumc.nl
Start van het onderzoek: voorjaar 20234