Momenteel geen lopende studies.
Datum: 24 april 2024
Onderzoek voor patiënten met chronische hepatitis B: HepBTer
Dit is een onderzoek voor patiënten met een chronische hepatitis B infectie (HBV). In dit onderzoek zal de werkzaamheid van een al bestaand medicijn worden onderzocht bij patiënten met chronische HBV. Dit medicijn wordt al tientallen jaren gebruikt voor een behandeling van een ziekte/aandoening anders dan een chronische HBV infectie.
Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar patiënten die voldoen aan de volgende criteria:
- U heeft langer dan 6 maanden de diagnose hepatitis B infectie
- U leeftijd is boven de 18 jaar en niet ouder dan 60 jaar
- U bent bereid om regelmatig naar het AMC te komen voor controle (hiervoor zult u reiskosten ontvangen)
En: U bent op dit moment minimaal 24 weken behandeld met de virusremmer Tenofovir en gebruikt deze nog steeds
Of: U heeft op dit moment geen behandeling voor de chronische HBV
Een besmetting met het hepatitis B virus kan een chronische infectie van de lever veroorzaken. Deze aandoening kan leiden tot leverschade en leverkanker. Wereldwijd zijn er geschat 290 miljoen mensen die moeten leven met chronische hepatitis B. Zij kunnen behandeld worden met virus onderdrukkende medicatie maar er bestaat nog geen medicijn wat chronische hepatitis B kan genezen.
In een laboratoriumonderzoek met levercellen, die een infectie hebben met het hepatitis B virus, is gebleken dat terbinafine de deling van het hepatitis B virus remt. Terbinafine is een medicijn wat al tientallen jaren wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelnagels maar welke nog nooit is voorgeschreven voor de behandeling van chronische hepatitis B. In de HepBTer studie zullen patiënten met chronische hepatitis B in totaal 2 maanden behandeld worden met terbinafine. Er zal hierbij gekeken worden naar het effect van terbinafine op de virus waarden in het bloed en de veiligheid van het gebruik van terbinafine bij patiënten met chronische hepatitis B.
Patiënten met een chronische hepatitis B infectie die voldoen aan bovenstaande criteria en die belangstelling hebben om aan dit onderzoek mee te doen, kunnen zich aanmelden bij ons secretariaat via:
E-mail:leverresearch@amc.uva.nl
Telefoon: 020 - 566 8468 (u kunt bij geen gehoor eventueel een bericht achterlaten op de voicemail waarna wij u terugbellen.
ZEAL:
Het Amsterdam UMC (locatie AMC) zoekt voor een nieuw fase 2 onderzoek mannen of vrouwen met een levercirrose. Cirrose is het eindstadium van chronische leverziekte en wordt gekenmerkt door gevorderde verdikking of littekenvorming van het leverweefsel. Het lichaam voert bloed naar de lever via een groot bloedvat, de poortader. Cirrose vertraagt de bloedstroom door de lever, door vernauwing van de bloedvaten in de lever. Dit veroorzaakt een verhoogde bloeddruk in de poortader, dit heet portale hypertensie. De belangrijkste complicaties van cirrose met portale hypertensie zijn ascites (vocht in de buik), maag-darmbloedingen uit slokdarm spataderen (varices) en hepatische encefalopathie (veranderde mentale toestand door teveel afvalstoffen in het bloed. De beste manier om de risico’s op deze complicaties te verlagen, is om de bloeddruk in de poortader te verlagen. Deze studie doet onderzoek naar medicatie die de druk in de poortader kunnen verlagen en hiermee de risico’s op complicaties kan verkleinen
Na een screeningsbezoek wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor deelname aan de studie. U zult gedurende het onderzoek verschillende keren in het Amsterdam UMC (locatie AMC) verwacht worden voor een controle bezoek.
Meedoen of meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van dr. R.B. Takkenberg, afdeling Leverresearch van het Amsterdam UMC ziekenhuis, locatie AMC.
Mail: leverresearch@amc.nl
Tel: 020-566 8468. U kunt eventueel een bericht inspreken op de voicemail
De PEARL trial:
Deze studie is voor patiënten waarbij een Transjugulaire Intrahepatische Portosystemische Shunt (TIPS) wordt geplaatst, ter voorkoming van hepatische encefalopathie (HE) na TIPS plaatsing. Dit klinisch-wetenschappelijk onderzoek is bedoeld om de werkzaamheid van de combinatie lactulose met rifaximine te onderzoeken.
Het onderzoek zal in totaal 13 maanden duren waarvoor u in totaal 8 vooraf geplande bezoeken aan uw ziekenhuis zult hebben. De onderzoeksbehandeling bestaat uit lactulose en rifaximine 3 dagen voor TIPS plaatsing tot en met 3 maanden na TIPS plaatsing.
Meedoen of meer weten?
U kunt contact opnemen met dr. R.B. Takkenberg of drs. D. van Doorn, afdeling Leverresearch van het Amsterdam UMC, locatie AMC in Amsterdam.
Mail: leverresearch@amc.nl
Telefoonnummer secretariaat Leverresearch
AMC: 020-56 68468. U kunt eventueel ook een bericht inspreken op de voicemail.
VISTAS VLX-301
Meer informatie volgt