Een overzicht van de belangrijkste onderzoeken:
Dit onderzoek gaat over darmgenezing en –rijping bij te vroeg geboren baby’s. Pasgeborenen hebben kans om een ontstekingsziekte van de darm te ontwikkelen (necrotiserende enterocolitis of Hirschsprung-geassocieerde enterocolitis). We onderzoeken waarom een kleine groep pasgeborenen dat krijgt, hoe we dat eerder kunnen opsporen en hoe we dat eerder kunnen behandelen.
Dit onderzoek doen we samen met de neonatologen en de onderzoekers van het Tytgat instituut (http://www.gut-research.com/).
Blinde darmontsteking (appendicitis) is een veel voorkomende oorzaak van buikpijn bij kinderen. Wij vragen ons af welke de beste behandeling is voor blinde darmontsteking zonder veel klachten: antibiotica of operatie (APAC-trial). Daarnaast bestuderen we hoe een blinde darmontsteking met ernstige klachten het best behandeld kan worden.
De ernstige vorm van blindedarmontsteking wordt in Nederland op verschillende manieren behandeld. We weten alleen nog niet welke van deze behandelingen het beste is. Door middel van de CAPP studie (CAPP-studie), een groot landelijk onderzoek, hopen wij erachter te komen wat de beste behandeling is voor kinderen met een ernstige vorm van blindedarmontsteking.
Helaas komt kindermishandeling ook in Nederland voor. Als zorgprofessionals zorgen wij voor het welzijn van kinderen, dit betekent dat wij altijd ernaar streven om de beste behandeling te geven. Daar hoort ook de veiligheid van het kind buiten het ziekenhuis bij. Het kan heel lastig zijn om te achterhalen hoe het letsel bij een kind is ontstaan en daarom is wetenschappelijk onderzoek belangrijk. Wij onderzoeken de relatie tussen traumatisch letsel en kindermishandeling en willen met de informatie uit ons onderzoek de zorgprofessionals helpen bij deze lastige afweging.
Vanuit Amsterdam UMC hebben we een samenwerking opgezet met alle grote ziekenhuizen in Nederland om dit te onderzoeken.