Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn gips knelt?

Leg het been goed hoog mbv kussens. Enkel boven de knie, knie boven de heup. Bouw dit langzaam af. In de loop van de gipsperiode wordt de zwelling minder. Het gips kan dan zelfs wat los gaan zitten.

Een arm in gips moet u ook goed hooghouden in de mitella, of op de leuning van de bank zetten met de vingers naar het plafond. Vingers goed oefenen door te knijpen in een washandje of balletje. Daarna vingers goed strekken en spreiden.

Wat moet ik doen als mijn gips toch nat geworden is?

Als het gips alleen vochtig is geworden kan u het droog föhnen. Als het gips echt heel nat is geworden, dan moet u contact opnemen met de gipskamer. Douchen moet met een plastic zak die goed afgebonden is. Op de gipskamer en bij sommige drogisten zijn speciale douche hoezen te koop.

Ik ben geopereerd en ik zit in het gips en heb nu hoge koorts?

Neem snel contact op met de gipskamer of met de polikliniek. Het telefoonnummer van de gipskamer: 020 - 566 2296.

Wat moet ik doen als mijn vingers/tenen blauw worden?

Als gevolg van een operatie of breuk heeft u altijd een bloeduitstorting.  Deze kan zich verplaatsen naar de tenen of vingers. Dit is niet erg, zijn de nagels ook blauw en heeft u last van tintelingen, neemt dan contact op met de gipskamer.

Hoe lang moet mijn arm in een sling/mitella?

Haal u arm een aantal keer per dag uit de mitella en beweeg de schouder en elleboog. Oefen de vingers ook, door te knijpen in een balletje of een opgerold washandje. Uw behandelend arts of gipsmeester kan u vertellen hoe lang u de mitella moet dragen. Over het algemeen is dit totdat de ergste zwelling verdwenen is.

Mag ik vliegen met gips?

Geef op de gipskamer altijd aan als u met gips moet vliegen. Vliegtuigmaatschappijen hanteren verschillende regels. Neem contact op met uw maatschappij. Vaak moet u een ” fit to fly” formulier kunnen overhandigen. Deze kan u op de gipskamer krijgen. Vaak moet het gips gespleten worden

Mag ik auto rijden met gips?

Dit is een grijs gebied. Houdt er rekening mee dat u niet verzekerd bent als u met een gips gaat auto rijden.

Hoe kom ik aan krukken?

Krukken kan u op de SEH krijgen als u via de seh patiënt bent geworden.  U kan zo ook huren bij een thuiszorgwinkel. Ook kan u daar een rolstoel en andere hulpmiddelen huren. Op de gipskamer verkopen wij ook krukken voor veertig euro.

Hoe neem ik het beste contact op met de gipskamer?

Wij zijn telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00. Het is handig om vroeg in de ochtend te bellen, want dan proberen wij u dezelfde dag nog te helpen. Soms zijn problemen en vragen ook telefonisch op te lossen. Buiten kantooruren en in het weekend moet u contact opnemen met de seh.

Telefoonnummer: 020 - 566 2296 (locatie AMC)
E-mailadres:
gipskamer@amc.uva.nl

Telefoonnummer: 020 - 444 0270 (locatie VUmc)
E-mailadres: gipskamer.info@amsterdamumc.nl