Dementie is een algemeen begrip voor de achteruitgang van het denkvermogen en verandering van gedrag. Op onderstaande illustratie kunt u zien welke functies de verschillende onderdelen van de hersenen hebben:
Gaandeweg ontstaan er ook andere problemen in het dagelijks leven, zoals moeite hebben met het bedienen van nieuwe apparaten en het uitvoeren van activiteiten zoals koken en klussen in huis.
Er worden drie varianten van PPA onderscheiden, namelijk de niet-vloeiende variant, de semantische variant en de logopene variant. Soms is er wel sprake van een PPA, maar is deze niet goed in te delen in een van de drie varianten. In dat geval wordt er gesproken over een gemengde of niet-classificeerbare PPA.
Er bestaan geen medicijnen die Primair Progressieve Afasie kunnen remmen of genezen. Het is belangrijk dat mensen met PPA activiteiten die goed gaan, zolang mogelijk zelfstandig (of met hulp) blijven doen. Veel mensen met PPA en hun naasten hebben baat bij begeleiding door een (gespecialiseerde) logopedist. Hierbij ligt het accent op het leren compenseren voor mindere taalfuncties, onder anderen door het gebruiken van afbeeldingen en woorden om de woordvinding te vergemakkelijken. Ook krijgen betrokkenen uitleg en oefening hoe zij de persoon met PPA kunnen ondersteunen in de communicatie.
Enkele adviezen kunt u vinden in de tip-sheet:
Het legitimatie-kaartje ‘Ik heb PPA’ kunt u hier downloaden:
Daarnaast kan de logopedist onderzoek doen en adviezen geven wanneer er sprake is van slikproblemen.
Tot slot kunnen supportgroepen voor mensen met PPA ondersteuning bieden, onder andere door het uitwisselen van ervaringen. Het Alzheimercentrum Amsterdam organiseert jaarlijks een PPA-supportgroep. Ervaringen kunnen tevens uitgewisseld worden op het forum.