Wat is een MRI?
De letters MRI staan voor Magnetic Resonance Imaging. Een MRI maakt gebruik van een krachtige magneet en radiogolven om foto’s te maken van de binnenkant van het lichaam. Van bijna elk lichaamsdeel (bijvoorbeeld hersenen of buik) kunnen op deze manier beelden worden gemaakt.

Hoe verloopt het onderzoek?
Dit onderzoek vindt plaats op de MRI-afdeling van het ziekenhuis. De duur van het gehele MRI-onderzoek is afhankelijk van de hoeveelheid opnames die moeten worden gemaakt en varieert van 30 minuten tot 2 uur. 

Het kan nodig zijn om een infuus met contrastvloeistof in te brengen. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat we bloedvaten en verschillen tussen weefsels, zoals afwijkingen en normaal weefsel, beter kunnen zien. Deze contrastvloeistof is zeer veilig. Uw kind merkt er dan ook weinig van. 

Uw kind ligt tijdens het onderzoek op een beweegbare tafel, die nauwkeurig in een soort tunnel wordt geschoven waar de magneet zich in bevindt. Het onderzoek is pijnloos en er zijn geen nadelen of bijwerkingen. 

Als uw kind wakker is tijdens de MRI krijgt uw kind een koptelefoon op of kapjes over de oren, omdat het apparaat veel geluid maakt. 

Omdat er bij een MRI-gebruik gemaakt wordt van een sterk magnetisch veld, mag uw kind geen metalen voorwerpen dragen (bijvoorbeeld sieraden, haarclips) of in het lichaam hebben (bijvoorbeeld een beugel, pacemaker, oor implantaten, vaatclips). 

Afhankelijk van de medische situatie kunt u als ouders aanwezig zijn tijdens de MRI, uiteraard mag ook u dan geen metalen voorwerpen dragen en krijgt ook u oordopjes tegen de harde geluiden. 

Indien het niet mogelijk is dat u als ouder aanwezig bent, begeleidt de verpleegkundige uw kind. 

Als de verwachting is dat het een probleem is om uw kind tijdens het onderzoek volledig stil te laten liggen, kan het nodig zijn de MRI onder narcose te laten plaatsvinden. Dit wordt dan vooraf met u besproken. Indien de MRI onder narcose plaatsvindt, kunt u niet aanwezig blijven bij uw kind. 

Hoe krijgt u de uitslag?
De arts geeft u de uitslag zodra deze bekend is

Om uw kind kind voor te bereiden op het onderzoek kunt u op de volgende link klikken voor het voorbereidingsfilmpje van de MRI Scan.

MRI zonder contrast vloeistof - YouTube 

MRI en infuus met contrastvloeistof - YouTube