De vlokkentest wordt op de polikliniek gedaan bij een zwangerschapsduur vanaf 12 weken.
Voor dit onderzoek moet u een volle blaas hebben. Terwijl u op de gynaecologische stoel ligt, kijken we met de echo via de buik waar de moederkoek zit. Vervolgens brengen we een spreider/speculum (“eendenbek”) in de vagina. Het inbrengen van de spreider is oncomfortabel.
Terwijl we met de echo de baarmoeder en de moederkoek afbeelden, brengen we een soort tang met aan het uiteinde een klein bekje in. We nemen een klein beetje moederkoekweefsel af voor onderzoek. Dit is niet pijnlijk. Na afname van het weefsel controleren we of er voldoende materiaal is. Vervolgens verwijderen we de spreider en mag u opstaan van de stoel en zich aankleden.
Bij iemand die Rhesus D negatief is volgt nog een rhesus-anti-immuunglobuline prik in de bil. Bij iemand die Rhesus D positief is is dit niet nodig.
Terwijl u op de onderzoeksbank ligt kijken we met de echo waar de moederkoek zit. Vervolgens desinfecteren we uw buik. We verdoven uw huid in overleg. Daarna prikken we onder echobegeleiding met een dunne naald in de moederkoek. U voelt een prik in de dieper gelegen laag in de buik. Via het naaldje wordt wat weefsel van de moederkoek opgezogen voor onderzoek.
Het opzuigen van de vlokken kan bij de vlokkentest via de buikwand wat gevoelig zijn.
Bij iemand die Rhesus D negatief is volgt nog een rhesus-anti-immuunglobuline prik in de bil. Bij iemand die Rhesus D positief is is dit niet nodig.
Na de vlokkentest via de vagina kunt u een paar dagen wat bloedverlies hebben. Dit is meestal veel minder dan bij een menstruatie. Na een vlokkentest via de buikwand hoort u geen bloedverlies te hebben, de onderbuik kan wel gevoelig zijn door de prik. Op de dag van het onderzoek adviseren we om het rustig aan te doen. Dit betekent niet tillen of sporten. Als u de dag na de ingreep geen buikpijn, bloedverlies of andere klachten heeft , kunt u alles weer doen wat u gewend bent.
Alle cellen van mensen hebben chromosomen. In vruchtwater zijn cellen aanwezig die hetzelfde zijn als de cellen van uw ongeboren kind. De chromosomen in deze cellen kunnen worden bekeken. Zijn er bijvoorbeeld niet teveel chromosomen? En zien de chromosomen er normaal uit? De arts bespreekt met u welke onderzoeken nuttig zijn. Soms worden meerdere onderzoeken ingezet.
De uitslag
Na de ingreep bespreken we met u wanneer u de uitslag kunt verwachten. Een eerste uitslag is meestal binnen 5 werkdagen bekend. Afhankelijk van de onderzoeken die gedaan worden volgt een tweede (array en/of whole exome sequencing) uitslag na 2-3 weken. Meer informatie hierover vindt u op prenatale diagnostiek: genetische testen. We bellen de uitslag aan u door, let op wij bellen u met een anoniem nummer.
Een afwijkende uitslag geven we ook door aan u via de telefoon. U kunt snel, soms al de dag erna, bij ons langskomen voor een gesprek met de arts. Dan bespreekt u wat de uitslag betekent voor de gezondheid van de baby en uw zwangerschap.
Risico van de vlokkentest
Na een vlokkentest is er een risico op een miskraam door de ingreep. Dit risico is 1 op 200. Dit betekent dat als er 1000 vrouwen een vlokkentest laten doen er 5 een miskraam krijgen door de ingreep.