Graag houden wij u als cliëntenraad met een nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen die voor ons, en dus mogelijk voor u van belang zijn.

Als u suggesties voor of vragen over de nieuwsbrief heeft, kunt u ons benaderen met een bericht naar clientenraad@amsterdamumc.nl

Namens de cliëntenraad wensen wij u veel leesplezier!

Lizet Middelweerd en Ellen Forbes
(vice-voorzitters cliëntenraad)

Recente activiteiten

Uitgebrachte adviezen Q4 (oktober- december 2023)

In het laatste kwartaal zijn verschillende adviezen uitgebracht waaronder

  • Het voornemen tot aangaan van een samenwerking van Amsterdam UMC met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Utrecht op gebied van chirurgie van aangeboren hartafwijkingen bij kinderen en volwassenen. Met dit initiatief proberen de Raden van Bestuur actief tegemoet te komen aan enerzijds de wens om (delen van) deze kennis in de drie UMC’s te behouden en tegelijkertijd wel de kritische kennis te delen. Als cliëntenraad staan we volledig achter het voornemen om deze samenwerking te onderzoeken waarbij we specifiek aandacht gevraagd hebben voor een efficiënte dossieruitwisseling en overdracht van informatie tussen de ziekenhuizen.
  • Een ongevraagd advies met betrekking tot de lange wachttijden op de SEH (Spoed Eisende Hulp) en vaak lange doorlooptijden. Het blijkt uit data dat wachttijden van rond de 4 uur niet abnormaal zijn bij patiënten. Als cliëntenraad hebben we onze zorg hierover uitgesproken. De Raad van bestuur heeft inmiddels een overzicht verstrekt van diverse initiatieven die lopen om de werkwijze op de SEH efficiënter te laten verlopen.

Gast aan tafel

Regelmatig sluit er een gast aan bij onze vergadering. Deze gast is meestal actief binnen het Amsterdam UMC en geeft een toelichting op een project of op bepaalde werkzaamheden. Twee voorbeelden:

  • Zo zijn we als cliëntenraad recent bijgepraat over de vele activiteiten die binnen Amsterdam UMC worden uitgevoerd op gebied van duurzaamheid van de zorg. Ziekenhuizen zijn relatief grote ‘vervuilers’ in Nederland door enerzijds de grote gebouwen met hoog energiegebruik, maar ook door de vele wegwerpmaterialen die in operatiekamers worden gebruikt. We zijn onder de indruk geraakt van het enthousiasme waarmee zeer breed binnen Amsterdam UMC geprobeerd wordt om bijvoorbeeld de CO2 uitstoot en het gebruik van wegwerpmaterialen te verminderen.
  • Een andere gast was de Chief Medical Information Officer (een hoogleraar die zich bezig houdt met de medische informatietechnologie binnen Amsterdam UMC). We werden bijgepraat over diverse initiatieven die er lopen binnen het ziekenhuis op digitaal gebied en dan met name de initiatieven die van belang zijn voor de patiënt. Een veelbelovende ontwikkeling is het uittesten van kunstmatige intelligentie (AI) voor toepassingen in relatie tot het digitaal Patiëntdossier. Voorbeelden hiervan zijn het met behulp van AI genereren van een leesbare bezoeksamenvatting maar ook een voor de patiënt begrijpelijke uitslag van röntgenfoto’s, scans of pathologie. Als cliëntenraad zijn we blij verrast met deze initiatieven omdat we vaak aandacht gevraagd hebben voor een betere ontsluiting van medische informatie in het Patiëntdossier.

Overig nieuws

Voor behandeling van een dwangstoornis (in vaktermen een Obsessieve Compulsieve Stoornis ofwel OCD) kan je terecht bij het Amsterdam UMC afdeling Psychiatrie. Bij sommige patiënten slaat de behandeling, ondanks jaren van therapie en het gebruik van medicijnen, niet aan. Dan is er de mogelijkheid van Deep Brain Stimulation. Dit is een zeer succesvolle operatie die nog maar weinig bekend is bij uitbehandelde patiënten en hun behandelaars.

Om de bekendheid van deze operatie te vergroten is op initiatief van één van de leden van de cliëntenraad en de afdeling Psychiatrie een subsidie aangevraagd van € 200.000,-- bij ZonMw. Deze subsidie is toegekend en door psychiatrische afdelingen van o.a. Amsterdam UMC, UMC Groningen, UMC Utrecht en UMC Maastricht wordt aan het onderzoek meegewerkt. Onderzocht zal worden hoe we de bekendheid met Deep Brain Stimulation voor de ongeveer 17.000 uitbehandelde patiënten met een dwangstoornis en hun behandelaars kunnen vergroten. Het project zal worden uitgevoerd met behulp van een extern bureau.