Hieronder vindt u alle informatie die nodig is om te verwijzen. Regel uw verwijzing via de knop 'Direct verwijzen'.
LET OP: Het formulier heeft een verlooptijd van 30 minuten. Bereid daarom de verwijzing voor door de benodigde documenten alvast klaar te zetten op uw computer.
Diagnose stellen
Het NKCV is een behandelcentrum voor chronische vermoeidheid, geen somatisch diagnostisch centrum. We gaan ervan uit dat u een lichamelijke oorzaak voor de vermoeidheid heeft uitgesloten, voordat u de patiënt naar ons doorverwijst. U kunt een patiënt verwijzen als u huisarts of medisch specialist bent.
Wie behandelt het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV)?
Het NKCV behandelt verschillende patiënten die chronisch moe zijn metcognitieve gedragstherapie:
- ·Jongeren of volwassenen met hetChronisch Vermoeidheidssyndroom(ME/CVS): Cognitieve gedragstherapie is de eerste keuze behandeling voor CVS.Leeshieronder meer over het vaststellen van CVS.
- Chronisch zieken: Chronische vermoeidheidsklachten kunnen ook samengaan met een chronische ziekte. De chronische ziekte kan de vermoeidheid niet altijd volledig verklaren. Mogelijk houden andere factoren de vermoeidheid in stand.
- ·Mensen die moe zijn gebleven na behandeling van kanker: Ongeveer 20-40 procent van de mensen die met curatieve intentie is behandeld voorkanker blijft ernstig moe. Hiervoor is vaak geen medische verklaring meer. Het NKCV heefteen specifieke behandeling ontwikkeld voor vermoeidheid na kanker. Deze richt zich op de instandhoudende factoren vande vermoeidheid.
Hoe stelt u CVS vast?
Een huisarts of medisch specialist kan CVS vaststellen. In de richtlijn ‘chronisch vermoeidheidssyndroom: CVS’ leest u uitgebreid hoe u CVS vaststelt. Bij CVS is er in ieder geval sprake van de volgende kenmerken:
- Ernstige vermoeidheid die niet over gaat na rust
- Ernstige beperkingen in het dagelijks leven
- De vermoeidheid duurt tenminste zes maanden
- Er is geen lichamelijke verklaring voor de klachten
De verwijzing kunt u naar ons versturen via de knop 'Direct Verwijzen'. Daarnaast kunt u ook een e-mail sturen en als laatste optie een brief per post. Zorg dat uw AGB-code, de voorgeschiedenis van de patiënt enverricht onderzoek duidelijk in de verwijsbrief of mail staan. Graag ook het e-mailadres, BSN nummer en telefoonnummer van de patiënt in de verwijsbrief vermelden. Dit is noodzakelijk voor de aanmelding van de patiënt in ons systeem.
E-mail: secretariaatnkcv@amsterdamumc.nl
Telefoon: 020-444 3925
Fax:020-4441163 (vermeld in de aanhef a.u.b. duidelijk het NKCV)
Postadres (vermeld a.u.b. duidelijk het NKCV als geadresseerde): Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid VU Medisch Centrum Intern Adres: PK1 Y160 Postbus 7057 1007 MB Amsterdam