Hieronder vindt u alle informatie die nodig is om te verwijzen. Regel uw verwijzing via de knop ‘Direct verwijzen’.
LET OP: Het formulier heeft een verlooptijd van 30 minuten. Bereid daarom de verwijzing voor door de benodigde documenten alvast klaar te zetten op uw computer.
Darmfalenteam
Bij darmfalen wordt er onvoldoende vocht of voedingsstoffen door de darm opgenomen. Om ondervoeding te voorkomen dienen deze tekorten te worden aangevuld, meestal via parenterale(intraveneuze) toediening. Het Amsterdam UMC is het enige centrum in Nederland met een team voor behandeling van volwassenen met acuut darmfalen. Dat zijn patiënten die na operatie(s) in een situatie zijn gekomen met darmfistel(s) en/of een te korte darm (short bowel syndrome) en vaak ook een niet volledig gesloten buikwand.
Het team is multidisciplinair bestaande uit internisten, chirurgen, physician assistents, diëtisten, en verpleegkundig consulenten. Na het eerste bezoek op de polikliniek wordt bij een patiënt met TPV de zorgcoördinatie overgenomen door het darmfalenteam, in samenwerking met het verwijzend ziekenhuis (shared care). Het darmfalenteam en de darmfalenpoli is gelokaliseerd op de locatie AMC. Patiënten met chronisch TPV worden op de interne polikliniek gezien.Voor (acute) darmfalenpoli:
Patiënten die na operatie(s) in een situatie zijn gekomen met darmfistel(s) en/of een te korte darm (short bowel syndrome), en vaak ook een niet volledig gesloten buikwand. Deze patiënten zijn over het algemeen bij verwijzing afhankelijk van TPV voor meer dan 3 maanden. Nieuwe patiënten met darmfistels en/of short bowel maar zonder TPV kunnen aan het team worden voorgelegd en worden beoordeeld waar zij het beste gezien kunnen worden.
Voor complexe buik(wand) en abdominale infectie:
- Patiënten grote en/of complexe littekenbreuk (buikwandbreuk, hernia cicatricalis) of een grote primaire buikwandbreuk (> 6-7cm), al dan niet met darmfistels en/of geïnfecteerde mesh.
- Patiënten met mesh-gerelateerde pijnklachten van de buikwand
- Patiënten met (verdenking) geïnfecteerde buikwand mesh
- Patiënten met obstructie na buikoperaties
Bij een verwijzing zijn altijd de volgende gegevens nodig:
- Verwijsbrief met vraagstelling en gedetailleerde voorgeschiedenis + beloop
- Poliklinische en klinische brieven gerelateerd aan ziektebeeld van verwijzing
- Poliklinische en klinische brieven over relevante comorbiditeit
- Alle operatieverslagen
- Medicatielijst
- Recente labuitslagen
- Relevante PA uitslagen
- CT/MRI/contrastfoto’s via TWINN aanleveren (bij verwijzing bij voorkeur een CT niet ouder dan 6 maanden)
Bij darmfalenpatiënt ook dit ingevuld formulier meesturen:
Huisartsen verwijzen via ZorgDomein.
Overige verwijzers kunnen hun verwijzing insturen via de knop 'Direct verwijzen'. U kunt hier de verwijsbrief uploaden of een verwijsbrief online aanmaken. Bij de verwijzing graag vermelden of het gaat om een second opinion of tertiaire verwijzing.
Bij een spoedverwijzing graag ook telefonisch contact opnemen met de afdeling.