Bijvoorbeeld werk waarin u wordt blootgesteld aan trillingen (vrachtauto’s, landbouwmachine), ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico’s. Gezondheidsklachten kunnen ook ontstaan door fysiek zwaar werk, zoals veelvuldig tillen, trekken, duwen of dragen. Heeft u met zulke werkomstandigheden te maken? Pas dan uw werk aan in overleg met uw werkgever. Er zijn verschillende regelingen voor werknemers die zwanger of pas bevallen zijn.
U kunt ook overleggen met de bedrijfsarts (arbodienst) of inlichtingen vragen bij de Inspectie SZW (www.inspectieszw.nl). Uw werkgever kan u een (vrijwillig) preventief consult aanbieden bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts brengt uw risico’s tijdens het werk in kaart en adviseert de werkgever daarover. Uiteraard kunt u ook overleggen met uw verloskundig zorgverlener.
Werkt u in nacht-of ploegendienst? Dan kunt u aan uw werkgever vragen om uw werk- en rusttijden tijdens de zwangerschap aan te passen. Een zwangere heeft recht op extra pauzes en is in principe niet verplicht om ’s nachts te werken of om over te werken. Deze regels gelden ook voor de eerste 6 maanden na de bevalling. Als het niet mogelijk is om uw werk gezond en veilig uit te voeren, dan is de werkgever verplicht om u tijdelijk ander werk aan te bieden.
Zie voor meer informatie: www.zwangerwijzer.nl en www.rivm.nl/zwangerschap/werk (risico’s op het werk). Informatie over de rechten van de zwangere en haar partner is te vinden op www.fnv.nl (zoekterm ‘zwanger’).