Amsterdam UMC is expert op het gebied van transgenders. Ook wel gender-dysforie genoemd. We bieden behandeling en begeleiding aan mensen die van geslacht willen veranderen. Het specialisme urologie speelt in deze behandeling een belangrijke rol.
Wat is een transgender?
Een transgender is iemand die geboren is als jongen of man, maar zich een meisje of vrouw voelt. Of andersom. Officieel heet dit genderdysforie. Vaak hebben kinderen al het gevoel dat zij ‘in het verkeerde lichaam’ geboren zijn. Maar dat hoeft niet. U kunt ook pas op latere leeftijd ontdekken dat u transgender bent.
Behandeling van genderdysforie bij Amsterdam UMC
Als u uw lichaam wilt laten veranderen naar het lichaam van het andere geslacht, noemen wij dat transseksualiteit. Amsterdam UMC heeft al vele jaren ervaring met het behandelen en begeleiden van transseksuele mensen. In binnen- en buitenland staan wij bekend als dé expert op dit gebied. Een behandeling bij een geslachtsverandering gebeurt in een team met verschillende artsen. Het is een samenwerking tussen de endocrinoloog (hormoonspecialist), psycholoog, gynaecoloog, plastisch chirurg, KNO-arts en dermatoloog. Sinds 2013 is het specialisme urologie onderdeel van dit speciale genderteam.
Voor een afspraak met ons genderteam verwijst uw huisarts of behandelend arts u naar ons Kennis- en zorgcentrum Genderdysforie. Helaas kunnen de wachttijden voor een gesprek en een behandeling lang zijn. Wij doen ons uiterste best om de genderzorg uit te breiden, zodat wij u sneller kunnen helpen. Voor meer informatie zie de webpagina Kennis- en zorgcentrum Genderdysforie.
De betrokkenheid van urologie bij het genderteam
Van vrouw naar man-transitie
De geslachtsverandering van vrouw naar man gebeurt in fasen. Na de screening en de gesprekken volgt de hormonale fase en de sociale rolwisseling. Komt u in aanmerking voor een operatie waarbij u uw geslacht definitief wijzigt? Dan kunt u kiezen voor een geslachtsaanpassende operatie (een metaïdoioplastiek of een phalloplastiek). De uroloog is verantwoordelijk voor het maken van de balzak.
Wilt u na de operatie staand kunnen plassen? Dan construeren onze urologen in de balzak en de penis direct een plasbuis. 1 jaar na de phalloplastiek of ten minste 3 maanden na de laatste operatie van het genitaal kunnen de urologen ook een erectieprothese plaatsen in de penis. Het is wenselijk om reeds gevoel te hebben in de penis. Echter, het gevoel kan nog na 2-3 jaar beter worden. De erectieprothese kan ook geplaatst worden voor het gevoel maximaal hersteld of ontwikkeld is.
Bij de geslachtsaanpassende operatie hoort ook het construeren van een balzak. Na 6 maanden kunt u hierin een balprothese laten plaatsen.
Zijn er problemen of complicaties na de operatie? Dan komt u bij een van onze urologen terecht. Wij bekijken en analyseren uw problemen. Als dat nodig is, bieden wij een behandeling.
Van man naar vrouw-transitie
Verandert u in geslacht van man naar vrouw? Dan ziet u ons in principe niet tijdens uw behandeling. Tenzij u na de operatie (vaginaplastiek) problemen heeft met plassen. Dan bespreekt u uw klachten met een van onze urologen. Na de diagnose stellen wij een behandelplan op.