Bij deze operatie snijdt de uroloog met behulp van de blaaskijker (cystoscoop) de vernauwing in. Hierdoor wordt de plasbuis (urethra) wijder. De operatie duurt maximaal één uur en vindt plaats onder narcose of met een ruggenprik. U heeft geen uitwendige wond en u herstelt snel.

Voor wie is deze operatie geschikt?

Deze operatie is geschikt bij relatief kleine vernauwingen in het deel van de plasbuis dat door het kruis loopt. De kans dat dat de vernauwing wegblijft is bij een eerste operatie ongeveer 60 procent. De kans op succes is lager als u voor een tweede of volgende keer wordt geopereerd aan een terugkerende vernauwing.

Voor wie is deze operatie niet geschikt?

Door deze operatie kan een nieuwe vernauwing ontstaan. Dat komt doordat de operatie voor nieuw littekenweefsel in de plasbuis kan zorgen. Als de vernauwingen blijven terugkomen moet worden gekozen voor een andere oplossing.

Deze operatie is daarom geen goede oplossing bij terugkerende vernauwingen, een grote vernauwing of een vernauwing in het penisgedeelte van de plasbuis. De kans is dan namelijk erg groot dat de vernauwing blijft terugkomen.

Operatie in combinatie met oprekken

Voor mannen die geen ingrijpende operatie kunnen ondergaan is een goede oplossing om deze operatie en oprekken te combineren.

Katheter

Na afloop wordt een katheter in de plasbuis gebracht. Deze blijft één dag zitten, soms een paar dagen langer. De katheter kan zorgen voor blaaskramp: u hebt het gevoel dat u moet plassen of hebt pijn aan de top van de penis. U kunt hiervoor medicijnen krijgen. Nadat de katheter is verwijderd kunt u weer gewoon plassen.

Weer thuis

De wond in de penis kan soms nog bloeden waardoor er bloed in de urine zit. Dit is normaal en kan geen kwaad.

Bij de volgende klachten moet u direct contact opnemen met het ziekenhuis, ook buiten kantooruren:

  • Koorts boven 38,5ºC.
  • Aanhoudende ernstige pijn in het operatiegebied.
  • Weinig urine, ook al drinkt u veel.
  • Bloederige urine met stolsels.
  • Problemen met de katheter.

De katheter mag alleen worden verwijderd in overleg met uw arts. Voor een goede genezing is het belangrijk dat u voldoende drinkt (twee liter per dag), dit verkleint de kans op blaasontsteking

Mogelijke complicaties

Infecties

Bij elke operatie is er risico op infectie, dus ook bij een operatie vanwege plasbuisvernauwing. Om de kans op infectie te verkleinen krijgt u al voor de operatie antibiotica. Blaas- en plasbuisontsteking komen weinig voor.

Nabloeding

Ook een nabloeding kan na elke operatie voorkomen. Iets bloed bij de urine is normaal na deze operatie, maar als u fors bloedverlies uit de penis bemerkt, neem dan contact op met het ziekenhuis voor overleg.

Incontinentie

Incontinentie is bijna nooit een gevolg van een operatie aan de plasbuis. Toch hebben sommige mannen er last van na de ingreep. Dat komt meestal doordat de urine makkelijker door de plasbuis gaat. Ook maakt de katheter de sluitspier tijdelijk zwakker. Deze incontinentie is goed te verhelpen door oefeningen van de sluitspier en de bekkenbodem. Een bekkenfysiotherapeut kan u deze oefeningen aanleren.

Mogelijke gevolgen op lange termijn

Seksualiteit

Veel mannen zijn bang dat een operatie aan de plasbuis impotentie veroorzaakt. Dat klopt niet. Een plasbuisoperatie heeft geen invloed op de erectie en het seksuele leven. De zaadlozing kan juist verbeteren na de ingreep.

Terugkerende vernauwing

Na een operatie kunt u opnieuw last krijgen van een vernauwing in de plasbuis. Door de operatie kan namelijk littekenweefsel ontstaan dat voor een nieuwe vernauwing zorgt. Sommige mannen krijgen al kort na de operatie hier last van, andere veel later. Soms blijven de vernauwingen terugkeren. Dan kan gekozen worden voor het oprekken van de plasbuis of voor een nieuwe operatie.