U heeft een operatie ondergaan waarbij de uroloog een niersteen heeft verwijderd. Bij deze ingreep is de nier door de huid heen aangeprikt en is de steen verwijderd. Nu mag u met ontslag. In deze folder vindt u de algemene informatie over het herstel thuis, adviezen, leefregels en wat te doen als er na ontslag vragen of problemen zijn.
Herstel thuis
In de eerste periode thuis kunt u last hebben van de volgende klachten en verschijnselen:
- Koliekachtige pijnklachten, zoals u wellicht ervaren hebt vóór de ingreep. Als u hiervan last heeft mag u pijnmedicatie gebruiken (paracetamol 1000 mg, maximaal 4 maal daags of diclofenac 50 mg. 3 maal daags). Er kunnen nog kleine steenresten of bloedstolseltjes via de urineleider naar de blaas gaan, waardoor pijn en kolieken kunnen ontstaan. Deze pijn verdwijnt meestal binnen 48 uur. Wanneer nodig krijgt u een recept voor pijnmedicatie mee naar huis.
- Lichte temperatuursverhoging tot 38,5˚C.
- Bloed bij de urine. Het is normaal als de eerste week na de operatie de urine nog lichtrood gekleurd is, advies is p, 2-3 liter vocht te drinken om de blaas op natuurlijke wijze te spoelen.
- Gruis/steentjes bij de urine.
- Na het uithalen van de nefro-drain kan de insteekplaats nog wat urine nalekken. Na 24 uur zal dit in principe afnemen en vervolgens stoppen.
Leefregels en adviezen
Wij adviseren u minimaal 2 tot 3 liter vocht per dag te drinken. Met name als de urine nog wat bloed bevat, is het van belang dit advies op te volgen. Zodoende wordt de blaas op natuurlijke wijze gespoeld, waardoor de urine weer snel lichter van kleur zal worden. Tevens is voldoende vochtinname belangrijk ter voorkoming van nieuwe steenvorming.
Vragen of problemen na ontslag
Als er zich na uw ontslag uit het ziekenhuis onverhoopt problemen voordoen, die in relatie staan met hetgeen waar u voor opgenomen bent geweest, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer (020)566 27 14.
Als zich één van de volgende verschijnselen voordoet, is het raadzaam contact op te nemen:
- Als u koorts boven de 38,5˚C krijgt.
- Bij aanhoudende of toenemende pijn, die niet verdwijnt na het innemen van pijnstilling.
- Als u helderrood bloed verliest met de urine, wat niet vanzelf vermindert en meer dan één dag aanhoudt.
- Als de insteekplaats van de nefro-drain langer dan 48 uur na uithalen blijft lekken.
- Als de insteekplaats van de nefro-drain ontstoken is en er viezigheid uit komt (pus).
In sommige gevallen zal de nefro-drain na ontslag nog in moeten blijven. U krijgt dan materialen en instructies mee over de verzorging. Een reden om direct contact op te nemen is als de nefro-drain niet meer afloopt of als deze uitgevallen is.
Doen deze problemen zich voor in de avond/nachturen of in het weekend, dan kunt u de eerste 48 uur na ontslag contact opnemen met de verpleegafdeling Urologie, telefoonnummer (020)566 89 06. Eén van de verpleegkundigen zal uw vraag trachten te beantwoorden of de dienstdoende uroloog inschakelen.
Hierna kunt u zich weer tot uw eigen huisarts of huisartsenpost richten, tenzij uw uroloog iets anders met u afspreekt.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen, stelt u deze dan gerust aan de uroloog of de verpleegkundige. U kunt ook bellen:
- Polikliniek Urologie, voor afspraken, 08:00 – 16:00 uur, telefoonnummer: 020-566 2714
- Polikliniek Urologie, verpleegkundige voor medische vragen, 09:00 – 10:00 uur
en 13:00 – 14:00 uur, telefoonnummer: 020-566 6745 - Verpleegafdeling Urologie G5 -Zuid, telefoonnummer: 020-566 8906
- Afdeling Eerste Hulp (er wordt contact opgenomen met de uroloog die
dienst heeft), telefoonnummer: 020-566 3232