Contact
Ik hou van de combinatie van het uitoefenen van geneeskunde als specialist in interne geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde, in combinatie met het lesgeven aan jonge collega's en met klinisch onderzoek gericht op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en vaccins tegen bijvoorbeeld malaria) in verschillende onderzoekscentra in Afrika en daarbuiten. Samen met mijn hele Tropencentrum-team zorgen we voor de reiziger die zich voorbereidt op een reis naar het buitenland; ook zorgen we voor degenen die ziek zijn geworden tijdens of na hun reis naar het buitenland.
Specialist sinds oktober 2000 en werkzaam bij Amsterdam UMC sinds juni 2010
Aandachtsgebieden
- Interne Geneeskunde
- Infectieziekten
- Tropische Geneeskunde en Reizigersgeneeskunde
Opleiding
Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de universiteiten van Giessen en Bonn, Duitsland; en heb postdoctorale studies gevolgd voor een Master in Tropische Geneeskunde aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine in Londen, Verenigd Koninkrijk. Ik behaalde mijn specialisatie in interne geneeskunde met subspecialisaties in infectieziekten en tropengeneeskunde aan het Charité
Universitair Medisch Centrum in Berlijn, Duitsland. Ik promoveerde aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde van de Universiteit van Tuebingen (Duitsland) en in Lambaréné (Gabon) voordat ik werd benoemd tot hoogleraar Infectieziekten aan de Universiteit van de Witwatersrand in Johannesburg, Zuid-Afrika. Sinds 2010 geef ik leiding aan het Centrum voor Tropische Geneeskunde en Reisgeneeskunde van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.
Wetenschap - onderwijs
Mijn onderwijs- en onderzoeksportfolio is breed en omvat veel verschillende aspecten van infectieziekten met relevantie voor de tropen, en reizigers naar regio's waar deze ziekten van belang zijn, omdat dit de patiënten zijn die wij tegenkomen in de praktijk op het Amsterdam UMC Tropencentrum als in de verschillende klinische onderzoekslocaties waar ik werk in Afrika en elders. Wat ziekten betreft staan malaria, tropische virale infecties en tuberculose op de voorgrond, en dan met name de ontwikkeling van interventies (vaccins en medicijnen). Maar ook pathofysiologie, epidemiologie, immuunreacties op ziekten en vaccinaties en ziekte-interacties komen aan bod; en in het bijzonder de percepties en praktijken van patiënten als reactie op hun ziekten.
Leerstoel
- Hoogleraar Tropische Geneeskunde en Reizigersgeneeskunde, Universiteit van Amsterdam
Doceert in
- Tropische Geneeskunde en Global Health
- Reizigersgeneeskunde
- Infectieziekten in het algeheel
Onderzoeksinstituut/instituten
Werkt samen met kennisinstellingen
Ik werk samen met een breed netwerk van klinische
en onderzoeksinstellingen op zes continenten. Ik ben 'Professor en Adjunct-lid'
aan het Instituut voor Infectieziekten en Moleculaire Geneeskunde van de
Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika, en gasthoogleraar aan het Instituut
voor Tropische Geneeskunde van de Universiteit van Tuebingen, Duitsland. Ik ben
groepsleider klinisch onderzoek in het Medical Research Center van het Albert
Schweitzer ziekenhuis in Lambaréné (Gabon) en directeur van de Masanga Medical
Research Unit in Masanga (Sierra Leone). Ik begeleid promovendi uit 13
verschillende landen, waaronder Nederland en uit heel Afrika, Azië en
Zuid-Amerika. Het meeste onderzoek wordt gedaan met internationale partners,
voornamelijk uit heel Afrika, in grotere onderzoeksconsortia. Naast mijn werk
in het AUMC brengen mijn onderwijsactiviteiten me regelmatig naar verschillende
landen over de hele wereld, waaronder Vietnam, India, Chili, Cuba, Frankrijk en
Duitsland.
Beurzen/subsidies/prijzen
- Recente prijzen - Eijkman Medaille 2017
- Fellowships – Royal College of Physicians, European Society of Clinical Microbiolgoy and Infectious Diseases, International Society of Travel Medicine, American Society of Tropical Medicine and Hygiene
- Beursen – EDCTP, EU Horizons, DZIF, NOW/WOTRO, DFG, en anderen
Wetenschappelijke publicaties
Schnyder JL, de Jong HK, Bache BE, Schaumburg F, Grobusch MP. Long-term
immunity following yellow fever vaccination: a systematic review and meta-
analysis. Lancet Glob Health. 2024 Mar;12(3):e445-e456. doi:
10.1016/S2214-109X(23)00556-9.
Grobusch MP, Ruiz Del Portal Luyten C, Visser BJ, de Jong HK, Goorhuis A,
Hanscheid T. Overcoming publication and dissemination bias in infectious
diseases clinical trials. Lancet Infect Dis. 2024 Mar;24(3):e189-e195. doi:
10.1016/S1473-3099(23)00455-3.
Ogutu B, Yeka A, Kusemererwa S, Thompson R, …Fofana B, Grobusch MP. Ganaplacide (KAF156) plus lumefantrine solid dispersion formulation combination for uncomplicated Plasmodium falciparum malaria: an open-label, multicentre, parallel-group, randomised, controlled, phase 2 trial.
Lancet Infect Dis. 2023 Sep;23(9):1051-1061. doi: 10.1016/S1473-3099(23)00209-8.
Grobusch MP, Weld L, Goorhuis A, …Gautret P,
Schlagenhauf P; for EuroTravNet. Travel-related infections presenting in Europe: A 20-year analysis of EuroTravNet surveillance data. Lancet Reg Health Eur. 2020 Nov 12;1:100001. doi: 10.1016/j.lanepe.2020.100001.
Adegnika AA, de Vries SG, Zinsou FJ, …Diemert DJ, ; HookVac Consortium.
Safety and immunogenicity of co-administered hookworm vaccine candidates Na-GST-1 and Na-APR-1 in Gabonese adults: a randomised, controlled, double-blind, phase 1 dose-escalation trial. Lancet Infect Dis. 2021 Feb;21(2):275-285. doi: 10.1016/S1473-3099(20)30288-7.
Nevenfuncties
- Advieswerk en lezingen voor industriële partners (Novartis, Merck, Takeda) over onderwerpen op het gebied van tropische geneeskunde/reisgeneeskunde - vergoedingen betaald aan het Amsterdam UMC)
- Scientific Advisory Board –German National Research Institute of Tuberculosis, Borstel, Duitsland; Bernhard Nocht Institut fuer Tropenmedizin, Hamburg, Duitsland; The Lancet International Advisory Board
- Conferentieorganisaties (ASTMH, NECTM, anderen)
- Reviewer voor diverse peer-reviewed journals
In de media
Ik word relatief vaak (doorsnee een tot twee keer per maand) benaderd door gedrukte en omroepmedia uit Nederland (Trouw, Volkskrant, NRC; NOS, RTL) en elders in Europa (Duitsland en elders) over infectieziekten en tropische en reisgeneeskundige onderwerpen.