Niet alleen voor patiënten
Ook voor medewerkers en bezoekers is goede voeding belangrijk. Daarom draagt Zorg op het Bord bij aan een gezonde eetomgeving en een gezond en duurzaam voedingsaanbod binnen Amsterdam UMC.
Zorg op het Bord betekent voor patiënten onder andere meer eetmomenten op een dag en een eiwitrijke menukaart. Maar gezonde voeding is net zo belangrijk voor medewerkers. Want zij moeten in een gezonde omgeving topzorg leveren en dus in onze restaurants en winkels verantwoorde producten kunnen kiezen. De komende jaren richt Amsterdam UMC zich nadrukkelijk op een gezonde werkomgeving. En op bezoekers. Zij moeten bij de verkooppunten in het ziekenhuis een gezonde keuze
kunnen maken, waarbij 80% gezond het streven is.
Gezonde en duurzame voeding
In de Green Deal ‘Samen werken aan duurzame zorg’ heeft Amsterdam UMC samen met zorgpartijen, in NFU verband, doelstellingen en acties afgesproken om in de periode 2023 tot en met 2026 nog méér te gaan doen aan het realiseren van duurzame zorg. Dat betekent ‘groene en klimaatneutrale zorg’ met meer inzet op preventie, focus op gezondheid en het verminderen van de negatieve impact van zorg op het klimaat en milieu. Zo draagt de sector bij aan het beperken van de toenemende zorgvraag én aan de beweging richting passende zorg.
Amsterdam UMC heeft als voorhoede ziekenhuis de intentieverklaring van Goede Zorg Proef Je getekend. Inmiddels zijn hierbij 95 ziekenhuizen en zorginstellingen aangesloten.Wij zorgen ervoor dat het aandeel gezonde en duurzame voeding in Amsterdam UMC toeneemt. Zo bieden wij veel plantaardige, minder milieu belastende producten aan en worden bijvoorbeeld al onze smoothies vers bereid met kwark op basis van soja. Wij bieden bewust weinig rood vlees aan in ons menu voor de avondmaaltijd en gebruiken alleen duurzame vis & kip (m.u.v. Halal-gerechten).