U bent door uw arts verwezen naar de polikliniek Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie/Obstetrie. In deze folder kunt u lezen wat onze werkwijze is op de polikliniek.

Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie/Obstetrie

De polikliniek Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie/Obstetrie maakt deel uit van de afdeling Gynaecologie van Amsterdam UMC. Wij werken ook nauw samen met de afdeling Urologie. Het team van de polikliniek bestaat uit gezondheidszorg(GZ)-psychologen, klinisch psychologen en artsen. De meesten van ons zijn gekwalificeerd als seksuoloog NVVS. Ook artsen, psychologen, gynaecologen of seksuologen in opleiding kunnen als stagiaire werkzaam zijn bij de polikliniek en maken onderdeel uit van het team. Zij werken onder supervisie van één de stafleden. Wij zijn als behandelaren van de polikliniek onderdeel van uw behandelteam binnen Amsterdam UMC en zijn hierdoor op de hoogte van de medische aspecten van uw situatie. Naast patiëntenzorg verrichten wij op de polikliniek ook wetenschappelijk onderzoek en geven wij onderwijs.

Wij bieden specialistische zorg voor mensen met de volgende problemen:

  • Seksuele problematiek (verminderd of overmatig seksueel verlangen, opwindingsproblemen, erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen en vaginisme, in samenhang met onderliggende medische, psychische en/of relationele problematiek)
  • Psychosociale en/of seksuele problemen samenhangend met aanhoudende lichamelijke klachten in de onderbuik of in het uro-genitale gebied (chronische buikpijn, chronische pijn en/of jeuk aan de geslachtsdelen, chronische pijn aan de blaas; premenstrueel syndroom) waarvoor geen duidelijke medische verklaring of oplossing te vinden is.
  • Seksuele problemen ten gevolge van ziekte / medische behandeling, in het bijzonder in het bekken of uro-genitale gebied
  • Psychosociale en/of seksuele problemen in relatie tot vruchtbaarheidsproblematiek
  • Angst rond zwangerschap en bevalling
  • Begeleiding bij aangeboren genitale afwijkingen

In de diagnostiek en behandeling besteden wij aandacht aan zowel de lichamelijke als de psychologische en sociale aspecten van de klachten.

Een eerste afspraak maken

Voordat u een afspraak krijgt voor een eerste consult, dient u door uw medisch specialist of huisarts verwezen te zijn. Als de verwijsbrief nog niet verzonden is (via Zorgdomein) dient u de verwijsbrief mee te nemen bij het eerste consult. Uw eerste afspraak plant het secretariaat van de polikliniek in. Indien u een vaste partner heeft, raden we aan dat u beiden bij het eerste consult aanwezig bent om een zo volledig mogelijk beeld van uw probleem te kunnen krijgen.

Intake procedure

Het eerste consult - de intake - is een gesprek met een behandelaar op de polikliniek Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie/Obstetrie. We bespreken dan uw klachten en gaan na waar u hulp bij zou willen hebben. U krijgt alle gelegenheid uw vragen te stellen. Voor of na de afspraak vragen wij u thuis een aantal vragenlijsten in te vullen. Zo kunnen we een nog vollediger beeld vormen van uw klachten en situatie. U krijgt via uw e-mail een link toegestuurd waarmee u online de vragenlijsten in kan vullen. Een vervolgafspraak voor lichamelijk onderzoek bij een arts-seksuoloog kan ook deel uitmaken van de intake.

De behandelaar waarmee u de intake heeft gehad zal na 1 of 2 gesprekken uw problematiek in het Multi Disciplinair Overleg (MDO) van de polikliniek bespreken om zo tot een behandelvoorstel te komen. De uitkomst van dit MDO bespreken wij met u in een adviesgesprek. De behandelaar bespreekt dan met u de conclusies uit de eerste gesprekken en de vragenlijsten en de behandelmogelijkheden. Mocht een behandeling elders passender zijn, dan bieden wij u hulp bij de verwijzing daar naartoe. In het MDO wordt tevens besloten wie de aangewezen behandelaar wordt voor uw behandeling. Dit kan betekenen dat degene die de intake doet niet ook uw behandeling oppakt. Na de intakeprocedure sturen wij, met uw toestemming, een brief naar uw verwijzer met een korte samenvatting van de uitkomst van de intake.

Behandelmogelijkheden en procedures

Afhankelijk van de problematiek, bestaat de behandeling uit partner- en/of individuele gesprekken. Aan het begin van de behandeling stellen wij in samenspraak met u de behandeldoelen en het behandelplan op. De behandelingen op de polikliniek geven wij voornamelijk vanuit een cognitief gedragstherapeutisch kader. In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag en de gedachten die de problemen in stand kunnen houden besproken en behandeld. Daarnaast dient u thuisopdrachten en oefeningen uit te voeren. Na afloop van de behandeling vragen wij of u opnieuw vragenlijsten wil invullen. Dit om na te gaan of de behandeling geholpen heeft. Wij vragen u dan ook hoe tevreden u bent over de zorg die u vanuit de polikliniek hebt gekregen. De gegevens van de vragenlijsten kunnen, met uw toestemming, worden gebruikt voor onderzoek en verbetering van de zorg. De resultaten zijn dan geanonimiseerd, en daardoor niet herleidbaar tot uw persoon. Na afronding sturen wij, met uw toestemming, een brief naar uw verwijzer met een korte samenvatting van het behandelverloop en resultaat.

De kosten van een behandeling

De kosten die samenhangen met het consult op de polikliniek Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie/Obstetrie declareert Amsterdam UMC direct bij uw ziektekostenverzekering en zijn afhankelijk van de diagnose waaronder de gynaecoloog/uroloog uw klachten en de eventueel bijkomende verrichtingen dan wel behandeling, geregistreerd heeft. De kosten van de consulten bij de polikliniek Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie/Obstetrie vallen ook onder deze zogenaamde Diagnose Behandel Combinatie (DBC/DOT). Bij aanspraak op medische zorg verrekent uw ziektekostenverzekeraar een verplicht eigen risico. Uiteraard wordt bij vergoeding van de gedeclareerde kosten ook rekening gehouden met uw vrijwillig eigen risico.

Vertrouwelijkheid, rechten en plichten

De behandelaren hebben een beroepsgeheim. De informatie die u aan hen toevertrouwt, de inhoud van de gesprekken en de resultaten van de eventuele onderzoeken behandelen wij strikt vertrouwelijk. Gespreks- en onderzoeksverslagen slaan wij als vertrouwelijk in het elektronisch patiëntendossier op. Over de bevindingen en de conclusies rapporteren wij mondeling en schriftelijk aan de verwijzend arts en, voor zover van toepassing, aan andere behandelaars binnen het betrokken behandelteam in Amsterdam UMC. In principe sturen we uw huisarts een kopie van de brief. Uiteraard gebeurt dit alles in overleg met u. Via MijnDossier heeft u zelf ook inzage in de brieven. Mededelingen aan andere behandelaars of instanties buiten Amsterdam UMC doen wij alleen met uw schriftelijke toestemming.

Naast bovenstaande hanteren wij de algemene regels van het Amsterdam UMC, die zijn beschreven in patienteninformatie Rechten en Plichten op onze website. U kunt deze informatie ook verkrijgen bij de afdeling Patiëntenservice Zorgsupport, Amsterdam UMC, Locatie AMC, Poligebouw, A0 (9.00 – 12.30 uur, 13.00 – 16.30 uur), tel. 020-56 63355.

Klachten en klachtenregeling

Wij horen graag wat u van onze zorg vindt. Probeer, als u een klacht heeft of ontevreden bent, dit eerst te bespreken met uw behandelaar dan wel het hoofd van de polikliniek te benaderen. Amsterdam UMC heeft ook een klachtenregeling. Het klachtenbeleid van het Amsterdam UMC staat beschreven in de Klachtenregeling Patiënten Amsterdam UMC die u op de website vindt. Meer informatie hierover kunt u verkrijgen bij de afdeling Patiëntenservice Zorgsupport, Amsterdam UMC, Poligebouw Locatie AMC, A0 (9.00 – 12.30 uur), tel. 020-56 63355.

Contactgegevens

Bezoekadres:

Amsterdam UMC

Locatie AMC

Polikliniek Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie/Obstetrie

A1, balie 12

Meibergdreef 9

1105 AZ Amsterdam

Afzeggen of verplaatsen van uw afspraak kan via:

Polikliniek Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie: 020- 5661601 (bereikbaar van 09:00-16:00) of poli.seksuologie@amsterdamumc.nl .

Telefonisch overleg door verwijzer via 020-5660234.Verwijzing via zorgdomein is mogelijk.

Wanneer u geen afspraak meer wenst, verzoeken wij u dit te bespreken met uw behandelaar van de polikliniek. Deze kunt u bereiken via het secretariaat op het bovenstaande telefoonnummer of via MijnDossier.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Seksuologie: 020-5660234.