Wat is ergotherapie?
Ergotherapie is gericht op het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. De ergotherapeut bepaalt samen met de cliënt wat de aandachtspunten zijn op het gebied van dagelijks handelen in hun woon- en leefomgeving, op het werk of op school. Het doel van de ergotherapie is er voor te zorgen dat iemand zo zelfstandig mogelijk zinvolle activiteiten uit kan voeren. De behandeling is gericht op preventie, training en/of aanpassingen.
Ergotherapie voor volwassenen
Ergotherapie is er voor mensen die ten gevolge van een aandoening (neurologisch, oncologisch, orthopedisch, reumatisch, traumatisch etc.) problemen ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.
De ergotherapeut oefent en traint met u gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid binnen bepaalde activiteiten. Bekijkt met u of een andere manier van uitvoeren beter past bij een bepaalde activiteit. Indien nodig denkt de ergotherapeut mee over het gebruik van voorzieningen. De vragen die mantelzorgers (bijv. partner, familie en/of vrienden) kunnen hebben worden tevens meegenomen binnen de ergotherapeutische behandeling.
Afhankelijk van de situatie kan de ergotherapie-behandeling plaatsvinden tijdens ziekenhuisopname of in de polikliniek van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Waar nodig komt de ergotherapeut voor de behandeling een keer in uw eigen omgeving (bijvoorbeeld thuis of op het werk). Voor behandeling in de eigen omgeving wordt waar mogelijk samengewerkt met een eerstelijns ergotherapeut. De eerstelijns ergotherapeut zal dan de behandeling aan huis uitvoeren.
Het ergotherapeutische onderzoek
Tijdens het ergotherapeutisch onderzoek staan de hulpvragen, klachten, verwachtingen, de ervaren beperkingen maar zeker ook uw mogelijkheden centraal.
Samen met u, indien betrokken uw mantelzorger(s) en andere behandelaars worden doelen opgesteld voor de verdere behandeling. De doelen worden zo duidelijk mogelijk geformuleerd zodat later bepaald kan worden of de doelen behaald zijn.
De behandeling
Er zijn verschillende behandelmethoden die gebruikt kunnen worden, deze kunnen gericht zijn op preventie, training en aanpassingen. Welke methode het beste bij u en uw vraag past, zal samen met de ergotherapeut onderzocht worden.
- Preventie is gericht op het voorkomen van problemen, door risicofactoren en/of eerste signalen van problemen te behandelen.
- Training richt zich op verschillende domeinen. Zo kan het gaan om het opnieuw aanleren van een activiteit op een andere wijze, zoals op een andere manier koken. Maar training kan ook gericht zijn op het gebruik maken van strategieën om voor bepaalde problemen binnen het dagelijks leven te compenseren, bijv. door gebruik te maken van een agenda.
- Bij aanpassingen gaat het om het aanpassen van de omgeving. Hierbij kan het gaan over een hulpmiddel in huis, maar bijv. ook een geheugenhulpmiddel zoals een agenda of medicijndispenser.
Daarnaast zal de ergotherapeut waar nodig ook uitleg en adviezen geven aan mantelzorger(s).
Verwijzing naar ergotherapie
- Binnen Amsterdam UMC, locatie VUmc behandelt een ergotherapeut op verwijzing van een arts. Dit kan de revalidatiearts, neuroloog of een andere specialist zijn.
- Nadat uw aanvraag is ontvangen bij de ergotherapie in Amsterdam UMC wordt u schriftelijk of telefonisch opgeroepen voor een intakegesprek bij de ergotherapie in het Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Wilt u meer informatie?
Indien u vragen heeft over ergotherapie, kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Revalidatiegeneeskunde, Ergotherapie van Amsterdam UMC, locatie VUmc:
T: (020) 444 1180