U hebt een afspraak op het multidisciplinaire spreekuur van het Amsterdam UMC Centrum voor Diabetische Voet Complicaties (ACDC). In deze folder leest u wat u tijdens dit spreekuur kunt verwachten.

Achtergrond

Heeft u al langer suikerziekte (diabetes)? Dan kunt u problemen krijgen met uw voeten. Vaak begint het onschuldig, met te veel eelt, kloven of kleine wondjes. Deze kunnen snel veranderen in grote wonden die niet herstellen. In het ergste geval is amputatie nodig. Amsterdam UMC Centrum voor Diabetische voet Complicaties (ACDC) is specialist in het behandelen van deze klachten en helpt u ze te voorkomen.

Uitleg multidisciplinair spreekuur

Multidisciplinair betekent dat bij dit spreekuur verschillende soorten professionals betrokken zijn. Samen stellen zij een behandelplan voor u op. Mogelijk betrokken professionals zijn:

  • De revalidatiearts

De revalidatiearts brengt uw algehele functioneren in kaart en zoekt naar de factoren waardoor de wond niet geneest, zoals vorm- en/of standsafwijkingen van uw voeten, verhoogde druk door schoenen, verminderde doorbloeding of een infectie. Zo nodig wordt, in overleg met de orthopedische schoenmaker, gekeken welke schoenaanpassingen of voorzieningen nodig zijn. Om een beeld te krijgen van de belasting van uw voeten, wordt soms een voetdrukmeting uitgevoerd in het looplaboratorium. Hierbij zet u enkele stappen op uw blote voeten op een drukplaat.

  • De internist

De internist behandelt een eventuele wondinfectie, bijvoorbeeld met behulp van antibiotica. Hij kijkt ook naar mogelijke lichamelijke oorzaken die de genezing in de weg staan. Denk hierbij aan de instelling van de suikerziekte of de doorbloeding van de voet. De internist vraagt na hoe uw diabetes behandeld wordt en geeft eventueel advies hierover. Blijven bloedsuikerwaarden niet goed onder controle? De internist geeft dit door aan uw behandelend arts.

  • De orthopedische schoenmaker

De orthopedische schoenmaker werkt voor LIVIT Orthopedie of Wittepoel Orthopedie. Deze firma’s bieden diensten en producten voor voet- en schoentechnische problemen. Tijdens het spreekuur bepalen de revalidatiearts en de orthopedische schoenmaker welke aanpassingen of voorzieningen u nodig hebt, zoals steunzolen of aanpassingen aan confectieschoenen. Het is ook mogelijk dat er maatschoenen (orthopedische schoenen) gemaakt moeten worden.

  • De vaatchirurg

Als wij vermoeden dat u bloedvatproblemen aan uw benen heeft, betrekken we de vaatchirurg voor aanvullend onderzoek. De vaatchirurg bepaalt of een vaatoperatie nodig is.

  • De orthopedisch chirurg

De orthopedisch chirurg wordt betrokken wanneer er vragen zijn over standsverandering aan de tenen/voeten die de wondgenezing belemmeren of een risico zijn voor het ontstaan van nieuwe wonden. Deze chirurg bepaalt of een operatie nodig is om de stand van de voet te veranderen.

  • AIOS (arts in opleiding tot specialist)

De AIOS neemt medische taken over van de revalidatiearts. Bijvoorbeeld het gesprek voeren over uw functioneren en op zoek gaan naar factoren waardoor een wond niet geneest. Denk hierbij aan vorm- en/of standsafwijkingen van de voeten, verhoogde druk in schoenen, verminderde doorbloeding of een infectie. In overleg met de revalidatiearts of een van de andere medisch specialisten wordt een plan gemaakt voor de behandeling.

  • De doktersassistente

De doktersassistent(e) is de centrale persoon bij de polikliniek waar u met al u vragen terecht kunt. U wordt bij uw afspraak door de doktersassistent(e) begeleid naar de onderzoekskamer waar uw verbandmateriaal wordt verwijderd. Aan het eind van de afspraak verbindt de doktersassistent(e) uw voet ook weer.

  • De wondverpleegkundige

De wondverpleegkundige beoordeelt samen met de artsen en de podotherapeut uw wond en zal deze als dat nodig is schoonmaken. Samen bepalen zij het wondbeleid.

  • De podotherapeut

De podotherapeut beoordeelt samen met de artsen en wondverpleegkundige uw wond en behandelt die direct. Eventueel wordt een teveel aan eelt verwijderd (saneren). U krijgt instructies voor dagelijkse wondzorg. Ook geeft de podotherapeut adviezen om toekomstige problemen te voorkomen. Zo nodig maakt de podotherapeut teenorthesen om overmatige drukplekken te ontlasten. Soms gebeurt dit direct, meestal krijgt u hiervoor een aparte afspraak.

Heeft u nog vragen?

Polikliniek Revalidatie A-01

Telefoonnummer: 020 - 566 33 45

E-mail via administratierevalidatie@amsterdamumc.nl (gemiddeld krijgt u binnen 3 werkdagen antwoord).

De administratie geeft uw vraag (zo nodig) door aan de doktersassistente bij het ACDC.

Bij vragen in het weekend of buiten werktijden

Is er sprake van verslechtering van de wond/voet, zoals toename zwelling, roodheid, warmte en/of pijn aan de voet en/of bij pusafvloed; bij koorts, koude rillingen en/of ontregeling van diabetes: neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp (SEH) locatie AMC:

telefoonnummer: 020 - 566 22 22