Uw behandelend arts heeft u een behandeling met teriparatide voorgeschreven met als doel het voorkomen van botbreuken. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u weet wat u gebruikt. Lees daarom behalve deze folder ook de bijsluiter van de apotheek.
Het effect van teriparatide
Teriparatide is een medicijn dat hetzelfde is als het hormoon dat de bijschildklieren bij de mens maken. Teriparatide stimuleert de aanmaak van bot en maakt het bot daardoor sterker. De kans op nieuwe botbreuken wordt daardoor kleiner. Het wordt vaak voorgeschreven bij botontkalking (osteoporose) en de aanwezigheid van botbreuken zoals wervelinzakkingen.
Behandeling met teriparatide
Teriparatide is een injectie die u één keer per dag moet inspuiten in dijbeen of buik. Kies hiervoor een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis. U kunt de teriparatide maximaal voor een periode van 2 jaar gebruiken. Na het stoppen met de teriparatidebehandeling is het belangrijk om een andere behandeling zoals met tabletten of infuus bisfosfonaten te krijgen. Hiermee wordt de winst in de botsterkte die opgebouwd is tijdens de behandeling met teriparatide behouden.
Het gebruik samen met andere geneesmiddelen
Over het algemeen kunt u teriparatide in combinatie met bijna alle geneesmiddelen
gebruiken. Toch adviseren we u te overleggen met uw behandelend arts in hoeverre het
gelijktijdig gebruik van andere medicijnen is toegestaan. Vertel uw huisarts, uw tandarts en
uw specialist daarom altijd welke geneesmiddelen u gebruikt.
Redenen om teriparatide niet te gebruiken
- Bij een zeer slechte nierfunctie.
- Bij een hoge calciumwaarde in het bloed.
- Als u botkanker of kanker met mogelijk uitzaaiingen in het bot (gehad) heeft.
- Als u een zwangerschapwens heeft, als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft.
Mogelijke bijwerkingen van teriparatide
Een vaak voorkomende bijwerking (10-30 procent van de gebruikers) is pijn in botten en spieren, vooral in armen of benen. Heeft u hier veel last van? Overleg dan met uw behandelend arts.
Andere mogelijke bijwerkingen zijn: maag-darmklachten, hoofdpijn, duizeligheid,
depressiviteit, hartkloppingen, benauwdheid en pijn op de plaats van de injectie. Waarschuw bij ernstige klachten uw behandelend arts.
Controles
Omdat eventuele bijwerkingen meestal in de beginperiode van de behandeling optreden, is er enkele weken dan wel maanden na het starten van de behandeling een contactmoment met de arts of verpleegkundige. Na twee jaar behandeling vindt meestal opnieuw onderzoek naar de kans op botbreuken plaats. Er wordt dan besloten met welke vervolgbehandeling u gaat starten en voor hoe lang.
Indien u tijdens de behandeling een bot breekt, is het goed om contact op te nemen met uw behandelend verpleegkundige of arts om de effectiviteit van de behandeling te beoordelen.
Het effect op zwangerschap en borstvoeding
Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van teriparatide tijdens
de zwangerschap of borstvoeding, wordt geadviseerd dit medicijn niet te gebruiken als u
zwanger bent, bij zwangerschapswens of tijdens borstvoeding.
Vragen
Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de fractuur- en
osteoporoseverpleegkundigen of uw behandelend arts.
Contactgegevens Interne geneeskunde, Amsterdam UMC
Indien u reeds Mijn Dossier geactiveerd heeft, kunt u daarin veilig een digitaal berichten sturen. Ga naar 'Berichten' en kies voor de optie 'Bericht aan polikliniek of afdeling'.
Telefoon 020 - 566 26 49