In deze folder krijgt u informatie over ablatie van skelettumoren. Wat zijn de voorbereidingen voor deze behandeling, hoe verloopt de behandeling, wat gebeurt er na het onderzoek en welke complicaties kunnen er zijn?In deze folder leest u algemene informatie. Dat wil zeggen dat de onderzoeken beschreven zijn zoals ze meestal verlopen. Een interventieradioloog voert het onderzoek uit. Maar het kan zijn dat de interventieradioloog een andere methode kiest die beter aansluit bij uw situatie. Ook de informatie over de risico’s en bijwerkingen zijn algemeen beschreven.
Wat is ablatie?
Bij radiofrequente ablatie (vanaf nu RFA genoemd) wordt een skelettumor kort tijd sterk verhit. Hij sterft daardoor af. Radiofrequent betekent dat er gebruik wordt gemaakt van de energie van radiogolven. Ablatie betekent ‘vernietiging door verhitting’. De tumoren worden dus niet echt weggehaald maar alleen vernietigd. De ablatie van skelettumoren wordt uitgevoerd op de afdeling Interventieradiologie. Voor deze behandeling krijgt u algehele narcose. U bent dan in een diepe slaap en merkt niets van de behandeling.
Hoe is de voorbereiding op de behandeling?
Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners gebruikt zoals Sintrom, Acenocoumarol, Marcoumar, moet u op tijd contact opnemen met uw behandelend arts. Deze medicijnen moeten soms tijdelijk gestopt worden. Dit gaat in overleg met uw behandelend arts. Ascal mag u wel blijven gebruiken.
In uw afsprakenbrief staat een persoonlijk advies als u moet stoppen met uw bloedverdunners.
Nuchter zijn. Mag u vooraf eten en drinken?
Voor deze procedure moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u vanaf 12 uur ’s nachts voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken. Een slokje water bij het innemen van medicijnen mag wel.
Waar moet u zich melden?
U wordt ’s ochtends verwacht op het Dagcentrum zoals in uw afsprakenbrief staat. De verpleegkundige van de afdeling brengt u naar de afdeling Interventieradiologie.
Hoe gaat de behandeling?
De behandeling vindt plaats bij de afdeling Radiologie in de ruimte waar de CT-scan gemaakt wordt. U komt in de CT-kamer op de tafel van de CT-scanner te liggen. Net voor de procedure worden nog enkele veiligheidsvragen gesteld. De anesthesioloog brengt u onder narcose. Daarna voert de interventieradioloog de ablatie uit. Dit gebeurt door een naald in de afwijking te prikken. Op de CT-beelden is te zien of de naald op de juiste plaats zit. Hierna wordt de afwijking korte tijd verhit. De totale duur van de behandeling is tussen de 1 – 1,5 uur. Na de ablatie wordt u wakker in de CT-kamer. Vervolgens gaat u naar het Dagcentrum om bij te komen. Als u goed wakker bent mag u weer eten en drinken. Na enkele uren mag u weer naar huis toe.
Het is belangrijk dat u vervoer regelt voor de terugreis; u mag niet zelf naar huis rijden.
Hoe krijgt u de uitslag?
De uitslag van de ablatie bespreken wij met u voordat u weer naar huis mag en met uw behandelend arts. Er wordt ook een verslag van gemaakt. Uw behandelend arts zal de vervolgafspraken met u maken.
Wat zijn de complicaties?
Elke medische behandeling kent risico’s en mogelijke complicaties. Voor het onderzoek bespreekt de interventieradioloog deze met u.
Voorbeelden van mogelijke complicaties zijn:
- Pijn: Soms heeft u na de ingreep pijn bij uw behandelde bot. Dit is vaak goed te behandelen met pijnstillers (paracetamol, eventueel in combinatie met Brufen of Diclofenac).
- Er kan een bloeduitstorting (blauwe plek) ontstaan op de plek van de RFA. Deze verdwijnt vanzelf weer.
- Heel soms kan er na de behandeling een infectie optreden. Als u koorts krijgt, neem dan contact op met uw behandelend arts.
Als u twijfelt is het altijd verstandig een verpleegkundige of uw behandelend arts te waarschuwen. En mocht u nog vragen hierover hebben, dan kunt u ons deze stellen.
Kunt u niet komen?
Als u niet op uw afspraak kunt komen, neemt u dan zo snel mogelijk contact
op met de afdeling Interventieradiologie (020 – 444 4200).
Als u na het lezen van deze tekst nog vragen heeft neemt u dan contact op met uw
behandelend arts.
Hoe zijn wij bereikbaar?
Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00-12.00 uur en van 14.00-16.00 uur op de
volgende telefoonnummers:
- Anesthesiologie: 020 - 56 63496
- Interventieradiologie afsprakenbureau: 020 – 444 4200
(bij spoed buiten kantooruren tel. 020 - 56 69111 en vragen naar sein 59389)