In deze folder leest u meer over de GFR-meting. U leest waarom dit onderzoek wordt uitgevoerd. Hoe het verloopt en wat verder van belang is om te weten.
Waarom een GFR bepaling?
Met behulp van een GFR-bepaling is het mogelijk om de nierfunctie te bepalen. GFR staat voor glomerular filtration rate (glomerulaire filtratiesnelheid) en is een maat voor de snelheid waarmee de nieren afvalstoffen in het lichaam kunnen uitscheiden. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij patiënten die door bepaalde aandoeningen of chemotherapie een lagere nierfunctie hebben of mensen bij wie het moeilijk is om de nierfunctie goed in te schatten. De bepaling kan ook worden uitgevoerd bij mensen die worden gescreend op geschiktheid voor het vrijwillig afstaan van een nier ten behoeve van niertransplantatie.
Voorbereiding op het onderzoek
Wat mag u eten en drinken de dag voor het onderzoek?
De avond voor het onderzoek mag u vanaf 20.00 uur alleen water en thee drinken. U mag dan geen koffie of alcohol gebruiken en niet roken. Wij verzoeken u wel 2 à 3 glazen water te drinken op de avond voor het onderzoek. Op de dag van het onderzoek is het toegestaan om een licht ontbijt te nuttigen (bijvoorbeeld beschuit met jam). Let op: in sommige gevallen dient u nuchter naar het ziekenhuis te komen. Hierover wordt u tijdig geïnformeerd. Tijdens het onderzoek in het ziekenhuis zal de laborant u vertellen wanneer u weer mag eten en drinken. We raden u aan om zelf wat te eten mee te nemen.
Gebruikt u medicijnen?
Op de ochtend van het onderzoek mag u geen medicijnen innemen tegen een hoge bloeddruk. De laborant vertelt u wanneer u deze mag innemen na het onderzoek. Andere medicijnen mag u wel innemen met een beetje water.
Wat moet u meenemen naar het ziekenhuis?
Als u naar het ziekenhuis komt neemt u de volgende zaken mee:
- een geldig identiteitsbewijs
- uw ziekenhuispas
- uw verzekeringspapieren
Hoe verloopt het onderzoek?
Wanneer u op de afdeling komt krijgt u een kaliumjodide capsule. Deze moet u innemen met water. De kaliumjodide capsule beschermt uw schildklier tegen de radioactieve vloeistof. Dit moet een half uurtje inwerken. Na dit half uur krijgt u door middel van een injectie in een ader in de arm een licht radioactieve vloeistof toegediend. Deze vloeistof zal door uw nieren uit het lichaam gefilterd worden. Om te kijken hoe snel dit gaat wordt elk uur na de injectie (tot 6 uur daarna), via een infuus, bloed afgenomen en dient u bovendien driemaal urine af te staan. Vervolgens wordt in een laboratorium gemeten hoeveel van de toegediende radioactieve stof er nog in het bloed en in de urine zit.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek neemt in totaal 6 uur in beslag. Het prikken van het infuus duurt 5 min. Na de injectie wordt elk uur, via een infuus, bloed afgenomen.
Tip: gezien de duur van het onderzoek raden wij u aan om iets te lezen mee te nemen.
Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?
Voor zover bekend, zijn er geen bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden.
Zwangerschap en borstvoeding
Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn, moet u dit melden voordat het onderzoek begint. Als het voor u niet absoluut noodzakelijk is, stellen wij het ongeboren kind niet bloot aan straling. Ook als u borstvoeding geeft, moet u dit bespreken met de nucleair geneeskundige.
Hoe krijgt u de uitslag van het onderzoek?
Nadat u de afdeling heeft verlaten, wordt het onderzoek nauwkeurig geanalyseerd en bekeken door een arts (nucleair geneeskundige). Deze maakt een verslag voor uw behandelend arts. Uw behandelend arts zal met u de uitslag bespreken.
Wie mag u meebrengen?
Het onderzoek wordt uitgevoerd op een afdeling waar gewerkt wordt met radioactieve stoffen. Bezoek of begeleiding is hier niet toegestaan. Als begeleiding toch wenselijk is, neem dan contact op met de afdeling.
Wat is verder belangrijk bij uw afspraaktijd?
Kom op tijd!
Het is erg belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. De radioactieve vloeistof, die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor u besteld en klaar gemaakt en is maar een korte tijd houdbaar.
Gezien de voorbereidingen en hoge kosten van het onderzoek, verzoeken wij u om bij verhindering ons minimaal 24 uur van tevoren op de hoogte te stellen.
In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat wij uw afspraak moeten verzetten. Wij nemen dan uiterlijk 24 uur voor het onderzoek contact met u op.
Indien u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op (afsprakenbalie Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer 020-444 4200)
Hoe komt u bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde?
Om de afdeling te bereiken neemt u de hoofdingang van Amsterdam UMC, locatie AMC. Binnengekomen loopt u rechtdoor naar het centrale plein (F/G plein of Verheyplein) en steekt dit over. Links achterin neemt u de lift naar de tweede verdieping van bouwdeel F. Wanneer u de lift uitkomt, loopt u de rechter gang in. U kunt zich melden bij de balie van afdeling F2-Noord.
Heeft u nog vragen?
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u die gerust stellen als u op de afdeling komt, voordat men aan het onderzoek begint.
Heeft u vragen die verband houden met de voorbereiding van het onderzoek, bijvoorbeeld over het gebruik van medicijnen, dan kunt u contact opnemen met:
- De afdeling Nefrologie, op werkdagen bereikbaar van 07.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer: 020-5667032.
- De coördinatoren nierdonatie bij leven, op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer: 020-5667032.
U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw behandelend arts.