Wat houdt deelname aan de studie in?
Voor het onderzoek
Wanneer u interesse heeft in deelname, zal er met u een screeningsgesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek wordt er door de psychiater beoordeeld of u in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek. Vervolgens zal een van de onderzoekers u meer informatie geven over het onderzoek zodat u een goed geïnformeerde keuze kan maken over eventuele deelname.
Tijdens het onderzoek
Het onderzoek zal bestaan uit het beantwoorden van vragenlijsten op vier verschillende meetmomenten. Dit zal u ongeveer 30-60 minuten per meetmoment kosten. Voor het invullen van de vragenlijsten hoeft u niet naar het ziekenhuis te komen, dit kan ook telefonisch of online afgenomen worden. Daarnaast behandelen we u acht weken met de Preventieve Cognitieve Therapie. Deze therapie bestaat uit wekelijkse online sessies of wekelijkse sessies in het ziekenhuis waar huiswerkopdrachten aan verbonden zijn. Er wordt geloot of u online of in het ziekenhuis deelneemt. Tijdens deze behandelperiode wordt u gevraagd om dagelijks via een e-mail een korte vragenlijst (twee minuten) in te vullen over uw stemming.
Bijwerkingen
De preventieve cognitieve training kent geen negatieve bijwerkingen. Wel kan het zo zijn dat er alsnog sprake is van terugval van de depressie. Bespreek een toename van uw klachten altijd met de behandelend psycholoog en uw behandelend psychiater. Het beantwoorden van de vragenlijsten zou emotioneel belastend kunnen zijn.
Wie kan meedoen aan de studie?
Er gelden een aantal algemene criteria waar u aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de studie:
- Na rTMS behandeling 50% (of meer) vermindering van depressieve klachten
- Tussen de 18 en 65 jaar oud
- Spreekt Nederlands
Wat als u kunt meedoen?
Als u, samen met uw behandelaar, heeft besloten om mee te doen met de studie, wordt u door een van de onderzoekers verder geïnformeerd wat deelname voor u betekent. Deelname aan de studie is geheel vrijwillig en vrijblijvend. U mag op elk moment stoppen met deelname aan de studie. Dit zal geen verdere invloed hebben op uw behandeling.
Meer informatie?
Heeft u vragen over het onderzoek of heeft u interesse in deelname? Neem dan vrijblijvend contact op met Laurien Aben, Mariejean Albers of Karel Scheepstra, de onderzoekers van de studie.
E-mailadres: rtms-pctstudie@amsterdamumc.nl
Telefoon: 06 - 5001 8603