Wij leveren diagnostiek en behandeling aan jongeren tussen de 15 en 35 jaar die kort geleden last kregen van een psychose of bij wie het risico op het krijgen van een psychose hoog wordt ingeschat. Diagnostiek vindt plaats in ons Diagnostisch Centrum. Behandeling vindt plaats in de Kliniek of de Dagbehandeling van onze zorglijn Vroege Psychose, of bij het ambulante Vroege Interventieteam Psychose (VIP) van Arkin of GGZ Ingeest, met wie wij samen werken

Verwijzing

Voor een intake is een verwijzing van een huisarts, klinisch psycholoog of medisch specialist (psychiater) nodig.

Diagnostiek

Tijdens uw eerste bezoek aan het Diagnostisch Centrum onderzoeken we wat er aan de hand is. We streven ernaar om binnen twee weken na het intakegesprek een adviesgesprek met u te houden waarin we diagnose en behandeladvies met u bespreken.

Behandeling

Bij het begin van de behandeling wordt er een behandelovereenkomst opgesteld. Hierin staat het doel, de behandeling, de duur en concrete afspraken beschreven. Indien vervolgbehandeling nodig is dan zorgen wij voor een overdracht.

Wat kost een behandeling?

De intake kan geld kosten. Patiënten zijn zelf verantwoordelijk om dit te controleren met de zorgverzekering. Alle kosten boven het eigen risico voor behandeling worden vergoed via de zorgverzekering.

Second opinion

Bij verwijzing vanwege een second opinion moet de informatie betreffende de “first opinion” meegestuurd worden.

Kliniek

De klinische afdeling Vroege Psychose verzorgt van zondagavond tot vrijdagmiddag een behandeling aan jongeren tussen 15 en 35 jaar met een kort geleden ontstane psychose. De klinische zorg richt zich op het weer in evenwicht komen. Verminderen van klachten is een belangrijk doel. De Kliniek is een 24 uurs voorziening. Dit betekent dat je er ook blijft slapen. In de weekenden ben je zoveel mogelijk thuis. Op dinsdag en donderdag is er gelegenheid voor bezoek.

De gemiddelde klinische verblijfsduur is 6 tot 8 weken, afhankelijk van het beloop van de behandeling. Wanneer de behandeling op de kliniek ten einde loopt, gaan de meeste jongeren door met het programma van de Dagbehandeling.

Afspraken

Natuurlijk kent de kliniek een aantal afspraken en gedragsregels. Dit is vanzelfsprekend als meerdere mensen een tijdje in een groep met elkaar samen leven. De belangrijkste afspraken zijn dat je rekening met elkaar houdt en respectvol met elkaar om gaat, dat je het programma volgt, dat je geen gevaarlijke spullen bij je hebt en geen drugs en alcohol in bezit hebt of onder invloed daarvan op de afdeling komt.

Behandeling en begeleiding

Iedereen krijgt een verpleegkundige toegewezen, een Persoonlijk Begeleider (PB-er). Deze coördineert de zorg, maakt samen met de patiënt een plan en helpt met het maken van afspraken met de verschillende behandelaren. Dagelijks werken er 2 verpleegkundigen, zowel overdag als in de avond. In de nacht is er 1 verpleegkundige aanwezig. Elke 3 weken wordt het verloop van de behandeling besproken in een multidisciplinaire behandelbespreking.

Het programma wordt multidisciplinair ingevuld, hetgeen betekent dat medewerkers vanuit verschillende vakgebieden worden ingezet om gestelde doelen zo goed mogelijk te realiseren. Het programma richt zich op de diverse medische-, psychologische-, en psychosociale aspecten die samenhangen met het doormaken van een psychose.

Bijvoorbeeld:

  • Medische behandeling
    Er wordt een medische behandeling aangeboden die gericht is op het verminderen van de psychotische klachten.
  • Lotgenoten contact
    Er worden ervaringen gedeeld met groepsgenoten die ook psychotische en daarmee samenhangende klachten kennen. Hierbij wordt psychosociale begeleiding en ondersteuning geboden vanuit diverse invalshoeken zoals de psychologie, ervaringsdeskundigheid, via muziek of met behulp van beweging- en ergotherapie.
  • Re-integratie
    Middels de methode van Individual Placement and Support (IPS) wordt er gezocht naar structurele zinvolle dagbesteding zoals bijvoorbeeld school of werk.
  • Individuele begeleiding
    De afdeling biedt diverse mogelijkheden voor individuele ondersteuning en behandeling middels ACT (Acceptance and Commitment Therapy) of maatschappelijk werk.
  • Familiebegeleiding
    De afdeling heeft een behandelaanbod dat specifiek gericht is op de ondersteuning van de naasten van een patiënt.

Dagbehandeling Vroege Psychose

De Dagbehandeling Vroege Psychose verzorgt vijf dagen per week behandeling en begeleiding aan jongeren (15-35 jaar) met een kort geleden ontstane psychose. De dagkliniek richt zich op de toekomst. Hoe ga je verder met je leven.

Programma

Het programma biedt structuur en kan individueel of samen met de andere groepsleden worden ingevuld. Om de drukte tijdens de ochtendspits te vermijden en om rekening te houden met de beschikbare energie van deelnemers vindt het programma plaats tussen ongeveer 10.00 en 15.30 uur. Het programma biedt voldoende mogelijkheden om een eigen inbreng te hebben.

Het programma wordt multidisciplinair ingevuld, hetgeen betekent dat medewerkers vanuit verschillende vakgebieden helpen om gestelde doelen te bereiken. Het meeste contact is er met de PB-er (Persoonlijk Begeleider). Deze coördineert de zorg, maakt samen met de patiënt een plan en helpt met het maken van afspraken met de verschillende behandelaren.

Het programma richt zich op de diverse medische-, psychologische-, en psychosociale aspecten die samenhangen met het hebben doorgemaakt van een psychose.

Te denken valt daarbij aan:

  • Lotgenoten contact
    Er worden ervaringen gedeeld met groepsgenoten die ook psychotische- en daarmee samenhangende klachten kennen. Hierbij wordt psychosociale begeleiding en ondersteuning geboden vanuit diverse invalshoeken zoals de psychologie, ervaringsdeskundigheid, via muziek of met behulp van ergo- en bewegingstherapie.
  • Medische behandeling
    Er wordt een medische behandeling aangeboden die gericht is op het wegnemen van de psychotische klachten.
  • Re-integratie
    Middels de bewezen methode van Individual Placement and Support (IPS) wordt er gezocht naar structurele zinvolle dagbesteding zoals bijvoorbeeld school of werk.
  • Individuele begeleiding
    De afdeling biedt diverse mogelijkheden voor individuele ondersteuning en behandeling zoals bijvoorbeeld middels Acceptance and Commitment therapy (ACT) of Maatschappelijk werk.
  • Familiebegeleiding
    De afdeling heeft een individueel- en groepsbehandelaanbod dat specifiek gericht is op de ondersteuning van de naasten uit de directe omgeving.

Het programma duurt gemiddeld 7 weken.

Familie begeleiding

De familie begeleiding is gericht op het omgaan met het psychotische familielid. De inhoud van de gesprekken bestaat uit het geven van voorlichting over psychose, ondersteuning bij het omgaan met een psychotisch familielid, rouwverwerking, wegwijs maken in hulpverleningsland en een bijdrage leveren aan het herstel van contacten. Daarnaast zijn er de groepen: psycho-educatie en de familie module.

Psycho-educatie

Tijdens de psycho-educatie bijeenkomst vertelt Prof. Dr. Lieuwe de Haan, psychiater, over het ontstaan, verloop en behandeling van psychoses. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Deze groep wordt doorgaans iedere drie weken op een ochtend gegeven.

Familie module

Tijdens de familie module die vijf opeenvolgende avonden wordt gegeven van 19:00 tot 21:00 uur, komen de volgende thema’s aan de orde; signaleringsplan, rouwverwerking, empowerment en praktische zaken rondom de zorg van een familielid met een psychose en op de laatste avond wordt het communicatiespel Waan-zinnig Gesprek gespeeld waarin familieleden leren om op een andere wijze met hun naaste te communiceren. Tijdens de avonden staat de uitwisseling van ervaringen tussen de verschillende deelnemers centraal. De groep wordt gegeven door een familie begeleider.

Meer informatie

In de volgende folders vindt u meer informatie over Vroege Psychose.

Diagnostisch Centrum Vroege psychose

Vors project (Vroege Onderkenning van Riskante Symptomen)