In het Diagnostisch Centrum richten we ons op een zorgvuldige en uitgebreide diagnostiek van de problemen van jonge mensen, tussen de 15 en 35 jaar, die last hebben (gehad): van een psychose; die misschien een verhoogd risico lopen op het krijgen van een psychose;waarbij het niet helemaal duidelijk is of de klachten, die worden ervaren, wel met een psychose te maken hebben.De diagnostische fase ronden wij af tijdens een gesprek met alle betrokkenen, waarbij er een advies volgt over vervolgmogelijkheden in behandeling en zorg. Het vervolg kan bestaan uit een behandeling bij het VIP (Vroege Interventie-programma Psychose) van Arkin of GGZ InGeest, een behandeling bij ons, de Zorglijn Vroege Psychose (klinisch of dagklinisch), of een behandeling elders.
Wat is een psychose?
Een psychose houdt in dat men dingen ziet, hoort, ruikt of voelt die er niet zijn (hallucinaties) of dat men overtuigingen heeft die door andere mensen niet als werkelijk worden beschouwd (wanen). Men verliest het contact met de realiteit om zich heen en staat alleen in bepaalde overtuigingen. Hier komen vaak nog andere symptomen bij zoals veranderde gevoelens, veranderd gedrag of verward denken. We noemen dit een psychotische episode.
Zijn er voortekenen van een psychose?
Een psychose ontwikkelt zich meestal niet van de ene dag op de andere. De periode voorafgaand aan de psychotische episode wordt de ‘prodromale fase’ genoemd. Tijdens deze fase bemerk jij, en je familieleden, vaak veranderingen in gedrag, veranderingen in de stemming en veranderingen in het denken, die verstorend en verontrustend kunnen zijn.
Voorbeelden van dit soort veranderingen zijn:
- verminderde aandacht en concentratie;
- verminderde motivatie/ futloosheid;
- depressieve stemming;
- achterdocht;
- een achteruitgang in het onderhouden van sociale contacten.
Deze verschijnselen komen ook normaal of bij andere stoornissen voor. Je weet bij deze symptomen van tevoren niet zeker of er een psychose zal ontstaan.
Wat kun je verwachten van een diagnostisch onderzoek?
We starten met een gezamenlijk introductiegesprek met jou, je ouders en enkele medewerkers van het Diagnostisch Centrum. Bij ons werken psychiaters, psychiaters in opleiding, artsen, artsen in opleiding, psychologen, psychologen in opleiding en verpleegkundigen.
In het intakegesprek kun je ook uitleg krijgen over wetenschappelijke onderzoek.
Het intakegesprek begint met een introductie, daarna gaan we uit elkaar en wordt met jou een gesprek gevoerd (een psychiatrisch onderzoek) over je klachten. Tegelijkertijd vindt er een gesprek plaats met je ouders/ verzorgers of partner (de zogenaamde hetero-anamnese), over hun ervaringen met betrekking tot jouw klachten en over je levensgeschiedenis.
Met de verkregen informatie vormen we ons een beeld over wat er mogelijk aan de hand is. Na een vergadering van medewerkers van het Diagnostisch Centrum stellen we een (voorlopige) diagnose en wordt er een behandeladvies opgesteld.
Tijdens het intakegesprek wordt er een afspraak gemaakt voor een adviesgesprek.
Wat kun je verwachten van een adviesgesprek?
We streven ernaar om het adviesgesprek binnen twee weken na de intake te houden.
We bespreken met jou (en je ouders of partner) het verslag van het onderzoek en geven uitleg over de diagnose. We geven vervolgens een advies wat je het beste zou kunnen doen. Het advies wordt ook met je verwijzer besproken.
Het advies zou kunnen zijn om deel te nemen aan een van onze vervolgprogramma’s of om ergens anders hulp te zoeken. Wij zullen je dan vertellen waar je bij je keus op zou moeten letten.
Algemene Informatie
Het Diagnostisch Centrum Vroege Psychose maakt deel uit van de activiteiten van het zorgprogramma Vroege Psychose, een onderdeel van Amsterdam UMC, locatie AMC, en bevindt zich in het APC (Academisch Psychiatrisch Centrum). Het APC is via een loopbrug met de polikliniek van het ziekenhuis.
Zie ook: www.amsterdamumc.nl/nl/locatie-amc/in-het-ziekenhuis
Per auto, komend van de A-2 of A-9, volg je de borden Amsterdam UMC, locatie AMC. Daarna op het ziekenhuisterrein de bordjes ‘Psychiatrisch Centrum’.
Ook is het Academisch Psychiatrisch Centrum bereikbaar per metro: vanaf Centraal station, richting Gein, uitstappen halte Holendrecht. De looproute vanaf het metrostation, door het ziekenhuis heen (volg de borden ‘Psychiatrie’ route 42), naar het Psychiatrisch Centrum duurt ongeveer 10 minuten.
Zie ook: Route locatie AMC, Amsterdam UMC
Het Diagnostisch Centrum Vroege Psychose is bereikbaar:
Per telefoon: 020 89 13 600
Adres: Amsterdam UMC, locatie AMC
Diagnostisch Centrum Vroege Psychose
Meibergdreef 5
1105 AZ Amsterdam Zuidoost