Uw kind heeft een lipsluiting ondergaan in verband met zijn/haar schisis. In deze folder geven wij u extra informatie over de nabehandeling.
Hoe lang moet mijn kind in het ziekenhuis blijven na de operatie?
Het verblijf in het ziekenhuis is gemiddeld 2 tot 3 nachten. Kinderen bij wie alleen de lip gesloten is verblijven meestal korter in het ziekenhuis dan kinderen waarbij ook een stukje van het harde gehemelte gesloten is. Het ontslag hangt af van hoe het met uw kind gaat. Daarbij kijken we bijvoorbeeld of uw kind genoeg eet en drinkt en of de pijn onder controle is. De beslissing over het ontslag wordt door de kinderarts en de plastisch chirurg samen genomen.
Heeft mijn kind pijn van de operatie?
Kinderen waarbij alleen een lipsluiting is gedaan hebben meestal niet veel pijn. Bij kinderen waar we tijdens de lipsluiting ook het voorste deel van het gehemelte sluiten, zit een wondje in het gehemelte. Dit wondje zal binnen een week of twee vanzelf genezen. Het operatiegebied en deze wondjes kunnen gevoelig zijn voor uw kind. Soms krijgen kinderen na de operatie voor korte tijd morfine tegen de pijn. Meestal kan vrij snel worden overgegaan naar andere pijnstillers.
Kan er bloed uit de mond komen na de operatie?
De eerste twee dagen na de operatie kan er bloed uit de neus en mond komen.
Kan mijn kind misselijk zijn na de operatie?
Soms kunnen wonden wat nabloeden, het kan gebeuren dat uw kind dit bloed inslikt. Bloed in de maag kan uw kind misselijk maken waardoor het misschien moet braken. Dit is meestal alleen de eerste 24 uur na de operatie aanwezig. Zo nodig geven wij uw kind medicijnen tegen de misselijkheid.
Wat mag mijn kind drinken na de operatie?
Kinderen waarbij alleen een lipsluiting gedaan is, kunnen direct na de operatie dezelfde voeding krijgen als voor de operatie. Kinderen waarbij ook een stukje van het harde (voorste) gehemelte is gesloten mogen op de dag van de operatie eerst een beetje suikerwater proberen, als dit goed gaat mogen ze drinken zoals voor de operatie.
Wanneer mag ik weer borstvoeding geven?
Als er alleen een lipsluiting is gedaan en u borstvoeding gaf voor de operatie, mag u dat direct na de operatie ook geven. Kinderen die een lip-, kaak- en gehemelteschisis hebben en voor deze operatie niet aan de borst konden drinken zullen dit na deze operatie ook niet kunnen. Zij zullen meestal middels een special need feeder drinken.
Hoe weet ik of mijn kind genoeg drinkt?
De eerste dag(en) in het ziekenhuis heeft uw kind een infuus. Via dat infuus dienen wij extra vocht toe. U mag uw kind stimuleren te drinken maar u hoeft dit niet te forceren. Het duurt vaak een dag of twee voordat de voeding weer goed op gang komt. Als u thuis bent en uw kind heeft voldoende natte luiers dan krijgt hij/zij genoeg vocht binnen.
Mag mijn kind huilen na de operatie?
Huilen heeft geen invloed op de wondgenezing.
Als ik in de mond kijk, wat zie ik dan?
Bij kinderen waar het voorste deel van het gehemelte gesloten is kunnen er hechtingen zichtbaar zijn. Tevens kan er in het midden van het gehemelte een wondje te zien zijn. Deze wondjes kunnen wit van kleur zijn. Binnen een tot twee weken zijn deze genezen.
Mag mijn kind een fopspeen direct na de operatie?
Uw kind mag een fopspeen direct na de operatie, het kan echter nog wel gevoelig zijn.
Mag mijn kind zijn/haar vingers/duim in de mond doen na de operatie?
Uw kind mag zijn/haar vingers/duim in de mond doen na de operatie, het kan echter nog wel gevoelig zijn.
Wat voor pijnmedicatie mag ik thuis geven?
Paracetamol is vaak voldoende als pijnstilling. Een enkele keer moet u daar nog iets sterkers bijgeven, dit zal door de kinderarts in samenspraak met de plastisch chirurg aan uw kind worden voorgeschreven. De hoeveelheid pijnmedicatie is afhankelijk van het gewicht van uw kind en wordt in overleg met de kinderarts afgesproken. Wij adviseren de pijnmedicatie 30 minuten voor de voeding van uw kind te geven. Dit kan met een zetpil of uw kind kan het drinken (siroop). Geef uw kind geen aspirine, dit omdat het een bloedverdunnende werking heeft. Vijf tot zeven dagen na de operatie kan de pijnstilling worden afgebouwd en gestopt.
Zal mijn kind meer ‘hangerig’ zijn na de operatie?
Behalve de gevoeligheid na de operatie moet uw kind er ook aan wennen dat zijn/haar lip en eventueel een deel van het gehemelte gesloten is. Het wennen aan de nieuwe situatie, het verwerken van de ziekenhuisopname en de operatie, uit zich vaak doordat uw kind de eerste periode minder goed slaapt waardoor het dag- en nachtritme verstoord kan zijn. Tevens kan uw kind meer aanhankelijk naar ouders toe zijn en zich ‘hangerig’ gedragen. Binnen een paar weken is het meestal weer zoals voor de operatie. Heeft u hier nog vragen over dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialisten van ons team.
Moeten de hechtingen van de wond verwijderd worden?
Wij gebruiken oplosbare hechtingen en wondlijm. Bij een brede dubbelzijdige lipspleet kan het zijn dat we ook een pleister over de wond plaatsen. Dit is onder andere afhankelijk van de spanning die op de wond zit na het hechten. De wondlijm zal na 5-7 dagen los laten en eraf vallen. De oplosbare hechtingen hoeven niet verwijderd te worden.
Mag ik het litteken masseren?
U hoeft het litteken niet de masseren. U kunt het litteken insmeren met bijvoorbeeld vaseline parrafine.
Wat kan ik verwachten ten aanzien van het litteken?
Vlak na de operatie ziet het litteken er vaak mooi rustig uit. Ongeveer drie maanden na de operatie is het litteken op zijn dikst en kan het omhoog gaan trekken. Dit “zakt” vaak na een tijdje weer uit. U moet zich realiseren dat een litteken altijd zichtbaar blijft. Het litteken zal na verloop van tijd uitrijpen maar het blijft onvoorspelbaar hoe het eindresultaat zal zijn. Het is mogelijk om op latere leeftijd, indien wenselijk, nog een correctieve operatie te laten doen.
Krijgt mijn kind nasal conformers na de operatie?
Bij kinderen met een unilaterale lipspleet wordt er soms gebruik gemaakt van nasal conformers. Dit zijn een soort kokertjes die in de neus geplaatst worden om de vorm van de neusgaten te ondersteunen. Zijn er bij uw kind nasal conformers geplaatst dan moeten deze vanaf de operatie minimaal 4 maal daags gedruppeld worden met neusdruppels, fysiologisch zout, om ze doorgankelijk te houden. Voordat uw kind met ontslag kan, krijgt u op de kinderafdeling instructie over hoe u dit thuis moet doen. Na ongeveer een week komt u terug op de poli bij de verpleegkundig specialist en zullen de nasal conformers verwijderd, schoongemaakt en weer opnieuw geplaatst en vastgeplakt worden. Wij leren u dan hoe u dit thuis zelf moet doen. Na ongeveer 3 maanden zullen de nasal conformers niet meer gedragen hoeven te worden.
Mag mijn kind in bad na de operatie?
Uw kind mag in bad na de operatie. Zorg er wel voor dat de wond de eerste week na de operatie niet nat wordt.
Wat zijn de complicaties van deze ingreep?
Mogelijke complicaties zijn infectie, bloeding en loslaten van weefsel.
Wanneer moet mijn kind terugkomen na de operatie?
Ongeveer vier tot zes weken na de operatie komt u met uw kind op de polikliniek voor controle. Als uw kind nasal conformers heeft gekregen, komt u na ongeveer 1 week op de polikliniek, dit in verband met het verschonen van de nasal conformers en instructie hoe u dit zelf kunt doen.
Wanneer moet ik eerder terugkomen?
Bij problemen verzoeken wij u contact op te nemen met het ziekenhuis. Dit raden wij u ook aan in het geval de temperatuur van uw kind boven de 38,5˚ C stijgt. Als u het gevoel heeft dat de voeding van uw kind achteruit gaat, vragen wij u ook contact met ons op te nemen. U kunt dan via telefoon 020 566 9111 contact opnemen met het ziekenhuis en vragen naar de dienstdoende arts-assistent van de Plastische chirurgie.
Wie moet ik bellen als er problemen zijn direct na ontslag?
Na ontslag kunt u voor acute/ dringende vragen contact opnemen met de kinderafdeling waar uw kind was opgenomen.
Tijdens kantooruren kunt u ook contact opnemen met de verpleegkundig specialist van het Schisisteam, telefoon 06 500 63 209 of de polikliniek van de Plastische chirurgie, telefoon 020 566 8000. U vraagt dan vervolgens naar de dienstdoende arts-assistent van de Plastische chirurgie. Buiten kantoortijden belt u met het algemene nummer van het ziekenhuis, tel 020 566 9111 en vraagt u vervolgens naar de dienstdoende arts van de plastische chirurgie.
Voor overige vragen kunt u, op dinsdag en donderdag tussen 9:00 en 11:00 uur, contact opnemen met de verpleegkundig specialisten van het Schisisteam via 06 500 63209.
Ruimte voor notities en vragen
Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC, Locatie AMC
Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam
Verpleegkundig Specialist Schisisteam: 06 500 63209