U heeft een afspraak voor een pijnbehandeling met een Qutenza-pleister. Deze afspraak vindt plaats in het dagcentrum van het Amsterdam UMC, locatie AMC. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond de behandeling. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken.
Wat is Qutenza?
Qutenza is een huidpleister met capsaïcine, een natuurlijk bestandsdeel van Spaanse pepers en sambal. Capsaïcine bindt aan de beschadigde huidzenuwcellen en zorgt ervoor dat de zenuwen minder gevoelig worden voor pijnprikkels. Deze pleister wordt ook wel peperpleister genoemd.
Qutenza wordt voorgeschreven voor de behandeling van lokale zenuwpijn bij volwassenen. De zenuwpijn kan een gevolg zijn van een operatie, ongeval of langdurige ontsteking, maar komt ook voor bij gordelroos of suikerziekte (diabetische polyneuropathie) of na chemotherapie.
De Qutenza-behandeling kan niet worden gebruikt op het gezicht, boven de haarlijn van de hoofdhuid of in de buurt van slijmvliezen.
Voorafgaande aan de behandeling
Belangrijk om van tevoren te melden
Neem voor de behandeling contact op met de afdeling Pijngeneeskunde als één van de onderstaande zaken op u van toepassing is en u dit nog niet besproken heeft met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling.
- De huid in het te behandelen gebied is niet intact: er is sprake van wondjes, (zonne-)-brand of infecties;
- U heeft een hoge bloeddruk die nog niet goed gereguleerd is;
- U heeft recent een hartinfarct doorgemaakt;
- U bent allergisch voor plakfolie (Tegaderm®, Op-Site®) of siliconen;
- U bent allergisch voor capsaïcine of chilipepers;
- U bent zwanger bent of kunt het mogelijk zijn.
Voorbereiding
Voor deze behandeling zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt van te voren eten, drinken en uw medicijnen innemen. Houdt u verder rekening met de volgende zaken:
- Vooraf geen huidlotion op het behandelende gebied smeren;
- Het is aan te raden om gemakkelijk zittende kleding aan te doen. U kunt ook iets mee nemen ter ontspanning bijvoorbeeld een boek of muziek.
- Vooraf de huid niet scheren of scrubben.
- Neem eventueel een coldpack en schone theedoek mee om de plek te kunnen koelen na de behandeling.
Gang van zaken tijdens de behandeling
Melden
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van het Dagcentrum van het Amsterdam UMC, locatie AMC (D0, begane grond). U kunt plaatsnemen in de wachtruimte. In de wachtruimte kunt u gebruik maken van koffie en thee.
Als u aan de beurt bent, haalt de verpleegkundige van de afdeling Pijngeneeskunde u op en brengt u naar de behandelkamer.
Houd rekening met een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer 2 uur.
De behandeling
De verpleegkundige zal het te behandelen gebied samen met u in kaart brengen en met een stift aftekenen. Vervolgens wordt de Qutenza-pleister op maat geknipt. Daarna wordt de pleister op het pijngebied geplaatst. Wanneer dit gedaan is zal het gebied verbonden worden met verband om ervoor te zorgen dat de Qutenza-pleister goed contact maakt met de huid, zodat de capsaïcine goed in de huid kan trekken.
De Qutenza-pleister blijft 1 uur op de huid zitten (bij voeten 30 minuten). Als de behandeling branderig, pijnlijk of prikkend is, kan de verpleegkundige u ter verlichting van de pijn een coldpack (koude pakking) of een pijnstiller geven.
Als de tijd om is wordt de pleister voorzichtig verwijderd en wordt de huid gereinigd met water en reinigingsgel. Als de huid gereinigd is kan het gebied gedurende 10 minuten nog gekoeld worden met een coldpack.
Bijwerkingen en/of complicaties
Ernstige complicaties komen zelden voor. Een aantal mogelijke bijwerkingen zijn:
- De huid kan rood, pijnlijk of branderig worden tijdens en na de behandeling. Dit kan een paar dagen duren, maar gaat vanzelf weer over.
- Snuiven of inademen van capsaïcine kan tot hoesten en/of niezen leiden.
- Jeuk, bultjes of droogheid rondom het behandelde gebied kunnen voorkomen. Ook dit gaat na een aantal dagen vanzelf weer over.
- Tijdens douchen kan de huid van het behandelde gebied een aantal dagen gevoelig zijn.
Naar huis
Vervoer
Na de Qutenza-behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat iemand anders u naar huis brengt. Vanuit het ziekenhuis kunt u eventueel een taxi bellen.
Adviezen voor thuis
Het behandelde gebied kan enkele dagen pijnlijk en gevoelig voor warmte zijn. Het gebruik van een koude pakking (coldpack) of eventueel extra pijnstilling kan op dat moment zorgen voor verlichting.
Na de behandeling kan er uit de huid capsaïcine ‘lekken’. Raak daarom in de eerste paar dagen het behandelde gebied niet aan.
Adviezen voor de eerste dagen na de behandeling:
- Douche/bad met lauw-warm water;
- Ga niet in de zon zitten;
- Sport niet intensief.
Resultaat
Na 2 à 3 weken kunt u al enig effect bemerken van de behandeling. Soms is het effect beperkt, maar is het pijnlijke gebied wel kleiner geworden. Soms heeft de behandeling niet helemaal het gewenste resultaat. Na goed effect kan de pijn ook terugkomen, meestal na 3 à 4 maanden. De behandeling kan worden herhaald, maar niet onbeperkt.
U krijgt een telefonische afspraak met de verpleegkundige 2 weken na de behandeling. Dan wordt er met u besproken hoe het gaat en hoe het verdere beloop zal zijn.
Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met de verpleegkundig consulent van de polikliniek Pijngeneeskunde.
Contact
Bereikbaarheid polikliniek Pijngeneeskunde tijdens kantooruren
Tel. 020-5662303 – Keuze 1 (van 9.00-12.00 uur en 13.00-16.00)
Maken, afzeggen of wijzigen van afspraken op het dagcentrum:
Voor het maken of afzeggen van afspraken kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 16.30 uur contact opnemen met het Dagcentrum van Amsterdam UMC, locatie AMC, tel. 020-56 64458.
Bronvermelding: deze tekst is tot stand gekomen met behulp van de teksten van het Diakonessenhuis.