Informatie over DNA-onderzoek
Via de polikliniek Klinische genetica wordt DNA-onderzoek naar genetische aandoeningen uitgevoerd door het laboratorium voor Genoomdiagnostiek. DNA-onderzoek wordt ook wel DNA-diagnostiek genoemd.
Er zijn verschillende redenen waarom een zorgverlener DNA-onderzoek kan aanvragen, zoals:
- Begrijpen waarom iemand een ziekte krijgt.
- Inschatten of familieleden of toekomstige kinderen een ziekte kunnen ontwikkelen.
- Inschatten welke klachten nog meer kunnen voorkomen en welke controles hiervoor worden gedaan.
Wanneer wordt DNA-onderzoek gedaan?
De zorgverlener kijkt welk DNA-onderzoek het meest zinvol is. Dit wordt gedaan door naar de klachten van een patiënt te kijken en met de patiënt te bespreken of deze klachten of ziekten ook voorkomen in de familie. Soms kan ervoor worden gekozen om maar één gen te onderzoeken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als dit gen zeer waarschijnlijk de oorzaak van de klachten is. In andere gevallen kan ervoor worden gekozen meerdere genen tegelijk te onderzoeken.
Hoe wordt DNA-onderzoek gedaan?
DNA-onderzoek wordt meestal gedaan door een bloedafname. Op het laboratorium wordt vervolgens DNA uit het bloed gehaald. Het is niet nodig om nuchter te zijn voor DNA-onderzoek (u mag dus gewoon eten en drinken).
DNA-onderzoek duurt vaak langer dan veel ander bloedonderzoek. Soms kan het enkele maanden duren voordat de uitslag bekend is.
Informatief gesprek
Er wordt niet altijd DNA-onderzoek gedaan. Het is ook mogelijk om alleen een informatief gesprek over mogelijkheden voor DNA-onderzoek te voeren. Zo kan iemand goed nadenken over de keuze om wel of geen DNA-onderzoek te laten doen na alle voor- en nadelen te hebben gehoord. Aan het gesprek zijn kosten verbonden, ook als u geen DNA-onderzoek laat doen. Zie de folder Kosten gesprek Klinische genetica.
DNA-onderzoek is géén wetenschappelijk onderzoek
DNA-onderzoek is iets anders dan wetenschappelijk onderzoek en wordt gedaan om meer duidelijkheid te krijgen over de klachten waarmee een patiënt en familieleden naar de polikliniek Klinische genetica komen. Er zijn dan ook kosten verbonden aan DNA-onderzoek. Zie de folder Kosten gesprek Klinische genetica.
Als uw zorgverlener vindt dat uw klachten in aanmerking komen voor wetenschappelijk onderzoek, dan wordt dit met u besproken. Aan u wordt toestemming gevraagd voor deelname.