Het Steunpunt Gendervragen is bedoeld voor transgender en non-binaire personen, hun naasten (zoals ouders of partners) en voor mensen met vragen over hun genderidentiteit.Bij het steunpunt kunt u vragen stellen over gender, het zorgaanbod, contactmogelijkheden, praktische hulpmiddelen, coming-out en hulpverlening in de eigen regio. Een ervaringsdeskundige professional neemt de tijd voor uw vragen, geeft informatie en helpt u verder naar de juiste (web)adressen.
Het Steunpunt Gendervragen heeft een onafhankelijke rol en biedt vertrouwelijke en neutrale informatie en ondersteuning.Daarnaast heeft het Steunpunt ook een signaleringsfunctie: vaak terugkerende vragen en thema’s worden onder de aandacht gebracht van het genderteam van Amsterdam UMC.
Telefoon: 06-21918335 (op dinsdag en woensdag tussen 10 en 17 uur)
E-mail: steunpuntgendervragen@amsterdamumc.nl
Ook een afspraak voor beeldbellen is mogelijk.
De genderraad is een patiënten adviesraad. De genderraad heeft het doel om de kwaliteit van zorg in het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie (KZcG) in Amsterdam UMC te bevorderen. Dit doen wij door gevraagd en ongevraagd advies te geven over zorg en wetenschappelijk onderzoek binnen het KZcG.
Wij zitten frequent aan tafel met zorgverleners en bestuursleden van het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie en werken daarnaast in kleinere groepen aan verschillende projecten zoals het verbeteren van (medische) communicatie naar patiënten en het ‘samen beslissen’ over verschillende behandelingsopties binnen de genderzorg.
Wij staan voor persoonsgerichte zorg. Daarbij staan 3 dingen centraal: inclusiviteit in de breedste zin van het woord, samen beslissen en duidelijk communicatie.
Heeft u vragen over onze projecten, adviezen of andere gerelateerde zaken? Neem dan contact met ons op. We zijn bereikbaar per mail: genderraad@amsterdamumc.nl
Wie zijn wij?
De genderraad bestaat uit tien ervaringsdeskundigen met verschillende achtergronden en genderidentiteiten. Onze voorzitter is Lindsey van Ginkel. Verder wordt de raad verrijkt met Roxanne Wardenaar, Nando Doornbos, Kate Werdekker, Linda Klaver, Aike Pronk, Ryan Ramharak en drie anonieme leden.
Lindsey van Ginkel
Roxanne Wardenaar
Kate Werdekker
Linda Klaver
Aike Pronk
Ryan Ramharak
Het genderbevestigend traject is ingrijpend. Het kan veel vragen bij u oproepen: over uzelf, over de betekenis van uw leven en de invulling van uw toekomst. Genderincongruentie raakt immers uw hele bestaan: wie u bent, wat u doet en hoe u in uw relaties staat.
Heeft u behoefte aan een goed gesprek over alles wat u bezighoudt? Dan kunt u een beroep doen op een geestelijk verzorger van Amsterdam UMC. We zijn er voor alle patiënten, van elke leeftijd, dus ook voor u (of jou)!
In gesprekken helpen we u met het ordenen van uw gedachten. We sluiten aan bij wat u bezighoudt en hoe u in het leven staat. We kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar zin en betekenis, of ondersteunen bij ingewikkelde keuzes. U kunt altijd rekenen op een open gesprek waarin u vrijuit kunt spreken.
Geestelijk verzorgers hebben een beroepsgeheim. Wat u ons vertelt is en blijft vertrouwelijk.
Voorbeelden van vragen en onderwerpen
Voorbeelden van vragen en onderwerpen waarover u met een geestelijk verzorger het gesprek kunt aangaan over genderincongruentie:
- Hoe word ik wie ik ben?
- Wie ben ik als mens?
- Hoe kan ik leven in plaats van overleven?
- Wat is voor mij van waarde?
- Ik rouw om al die verloren jaren
- Ik maak me zorgen om mijn familie en vrienden
- Wie of wat helpt me om het vol te houden?
- Waar hoop ik op?
- Waar vind ik houvast?
- Op wie of wat kan ik terugvallen?
- Geloofsvragen: hoe krijg ik vrede met mijn eigen levensovertuiging? Invulling van het dagelijks leven: wie wil ik nu zijn, wat wil ik nu doen?
Contactgegevens
Geestelijke Verzorging Kamer ZH 0 C 65.3 Tel.: 020 444 3475 (secretariaat)
Ook kunt u contact opnemen met trans*levensvragen@amsterdamumc.nl.
Sociale contacten en werkrelaties kunnen veranderen door uw transitieproces. U zult soms onbegrip tegenkomen of zelfs weerstand. U hoeft niet alles alleen op te lossen. Binnen Amsterdam UMC kunt u terecht bij het Steunpunt Gendervragen. Daarbuiten zijn er zelfhulpgroepen of belangenbehartigingsorganisaties zoals Transvisie en TNN die goede informatie, advies en ondersteuning bieden. Wij raden u aan gebruik te maken van deze mogelijkheden.
Organisaties
- www.transvisie.nl - Patiëntenorganisatie Transvisie is een patiëntenorganisatie die zich richt op zelfhulp, belangenbehartiging en informatievoorziening aan mensen met genderidentiteitsvragen en hun omgeving.
- www.transgendernetwerk.nl - Informatie over de nationale belangenorganisatie voor transgender personen en hun naasten
- www.wpath.org - Website van de WPATH (World Professional Organisation of Transgender Health), de voormalige HBIGDA (Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association.
- www.dsdnederland.nl - Vereniging van personen met androgeenongevoeligheid.
- www.turnercontact.nl - Vereniging van personen met het syndroom van Turner.
- www.klinefelter.nl - Vereniging van personen met het syndroom van Klinefelter.
- www.nvacp.nl - Vereniging van personen met congenitale adrenale hyperplasie (AGS).