Als u gevarieerd eet volgens de schijf van vijf krijgt u genoeg voedingsstoffen binnen (www.voedingscentrum.nl/zwanger).
TIP: Er is ook een speciale app van het voedingscentrum waarin staat wat u wel kunt eten en wat niet, de ZwangerHap. Te downloaden via de App store of Google Play store.
Een aantal tips:
- Varieer met groente en fruit Varieer met vlees, vis en vleesvervangers.
- Zorg dat u voldoende ijzer binnen krijgt. IJzer zit in vlees(waren), vis, kip, eieren en vleesvervangers. Eet daar iets meer van tijdens de zwangerschap. Zo verkleint u de kans op bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap.
- Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij het ongeboren kind. Bepaalde vis kunt u beter niet eten.
Beter niet eten of drinken
- Rauwe eieren en producten met rauwe eieren;
- Rauwe melk. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en kan geen kwaad. Kijk of er ‘gepasteuriseerd’ of ‘gesteriliseerd’ op het etiket staat;
- Kaas gemaakt van rauwe melk. Vraag of de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk;
- Dranken met cafeïne (koffie of energiedrankjes). Drink maximaal 1 energiedrankje per dag, en drink beperkt koffie;
- Rauw vlees. Als u toch rauw vlees wilt eten, leg het dan eerst minstens 2 dagen in de vriezer (de vriezer moet minstens 12 graden vriezen). Hierdoor wordt de parasiet die Toxoplasmose kan veroorzaken gedood (meer informatie over Toxoplasmose bij week 14)
- Rauwe vis: Eet liever geen rauwe vis. Oftewel vis die niet verhit is geweest. Er is namelijk een kans dat rauwe vis de listeriabacterie bevat. Vermijd dus rauwe of onvoldoende gebakken vis of visgerechten. Gerookte, vacuümverpakte vis zoals gerookte zalm, paling en makreel, kan ook de listeriabacterie bevatten. Het gevaar zit in de verpakking: de listeria kan zich daarin door het lange bewaren vermenigvuldigen tot gevaarlijke hoeveelheden.
- Lever. Eet geen lever of producten waar lever in is verwerkt, zoals leverworst of leverkaas. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid van uw kind;
- Alcohol;
- Bepaalde kruidentheeën en kruidenpillen zoals zoethout, sterrenmix, venkel, anijs, ginseng, valeriaanthee. En drink niet teveel groene thee.
U kunt prima zonder vlees of vis als u goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet. De vervangers heeft u als vegetariër nodig om voldoende ijzer, vitamine B1 en B12 binnen te krijgen. B-vitamines en ijzer zitten vooral in volkoren producten, net als vleesvervangers (kijk daarvoor altijd op het etiket). Eet u veganistisch? Dan is het verstandig om adviezen te krijgen van een diëtist
Goede hygiëne is belangrijk, vooral tijdens de zwangerschap. Was daarom altijd rauwe groente en fruit. Was uw handen en keukengerei na contact met rauw vlees goed af met warm water en zeep en droog af met een droge thee/handdoek. Zorg ervoor dat vlees goed doorbakken is. Let op de houdbaarheidsdatum van de producten en eet producten die kunnen bederven uiterlijk op de te gebruiken tot (TGT) datum.