Onlangs bent u in Amsterdam UMC, locatie VUmc geopereerd aan uw blaas. Uw blaas is verwijderd en er is een urineomleiding aangelegd (Bricker). Dit is via een kijkoperatie gegaan, een robot geassisteerde laparoscopische radicale cystectomie (RARC).Veel patiënten herstellen goed na hun operatie. Toch willen we u graag informeren over problemen die kunnen voorkomen direct na de operatie of als u weer thuis bent. In deze folder leest u wat u moet doen als u vragen heeft of als er problemen zijn.

Veelvoorkomende problemen na een operatie:

  • Wondpijn
    Wondpijn is een veelvoorkomend probleem. U kunt dit vaak goed verhelpen met paracetamol, bijvoorbeeld drie keer per dag 1000 mg. Als de pijn hiermee niet genoeg verdwijnt, neem dan contact op met het ziekenhuis.
  • Flankpijn
    Pijn aan uw flanken komt niet zo vaak voor. U kunt dit vaak goed verhelpen met paracetamol, bijvoorbeeld drie keer per dag 1000 mg. Als de pijn blijft aanhouden, of als u ook koorts heeft (boven de 38,5°C), neemt u dan contact op met het ziekenhuis.
  • Vermoeidheid en conditieverlies
    Ook dit is een veelgehoord probleem. Vermoeidheid en conditieverlies hangt samen met de operatie, de ziekenhuisopname en de narcose. De verwachting is dat deze klachten in de loop van de weken (tot maanden) minder zullen worden. Natuurlijk moet u ook het een en ander verwerken na een operatie. Het is belangrijk dat u uw conditie weer gaat opbouwen. Bijvoorbeeld elke dag een stukje lopen en langzaam uitbreiden.
  • Koorts
    Wanneer uw temperatuur hoger is dan 38,5°C, neemt u dan contact op met het ziekenhuis.
  • Problemen met de urinestoma
    • Wanneer de kleur van de urinestoma donkerrood/zwart wordt, moet u contact opnemen met de stomaverpleegkundige.
    • Bij huidirritatie, huiddefecten en meerdere lekkages van de stoma moet u ook contact op te nemen met de stomaverpleegkundige.
  • Problemen met de JJ's
    Vlak na uw operatie heeft u nog slangetjes (JJ's) in uw lichaam, tussen de nier en de urinestoma. Deze slangetjes zien er blauw/groen uit. Soms kunnen deze uit de stoma komen of zelfs in het stomazakje komen. Meestal is dit niet erg, neem contact op met het ziekenhuis als een van deze JJ's is uitgevallen.


Als u klachten ervaart die niet in deze folder zijn vermeld of die u als ernstig ervaart, of als u andere vragen heeft, neem dan contact op via onderstaand telefoonnummer.

Na de operatie

Sommige patiënten hebben de eerste twee weken na de operatie een of meer van bovenstaande klachten. Toch kunt u de meeste alledaagse bezigheden weer oppakken. We raden aan de eerste zes weken na de operatie het thuis rustig aan te doen. Voorkom zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) of sporten, en persen bij de ontlasting. Autorijden kan vaak wel, fietsen liever niet.

Checklist bij ontslag

Controleer of u:

  • uitleg heeft gekregen over het injecteren van Fraxiparine en hiervoor een recept hebt ontvangen, voor de periode van een maand na de operatie;
  • uitleg heeft gekregen van de verpleegkundige en/of de stomaverpleegkundige over een urinestoma en of u zelfstandig (of met enige hulp thuis) hiermee om kunt gaan;
  • uitleg over wondverzorging thuis heeft meegekregen van de verpleegkundige;
  • een recept voor medicatie om de ontlasting soepel te houden heeft meegekregen;
  • een recept voor antibiotica heeft meegekregen. Deze dient u te starten op de ochtend van:

    ……dag .. - .. - …
  • een afspraak heeft gekregen voor een datum en tijd op de polikliniek urologie (ongeveer drie weken na de operatie) voor het verwijderen van de JJ's;
  • thuiszorg is geregeld indien u dit wenselijk vindt;
  • al uw vragen heeft kunnen stellen en deze zijn beantwoord.

Contact

Neem contact op met het ziekenhius als er thuis problemen zijn na uw operatie. U heeft na uw operatie soms heel specifieke zorg nodig die het beste in het ziekenhuis geleverd kan worden.

Bent u onder controle bij Amsterdam UMC, locatie VUmc of gaat u later terug naar uw eigen streekziekenhuis, dan mag u contact opnemen met:

Polikliniek Urologie (kantooruren): (020) 444 1103

Verpleegeenheid Urologie en Vaatchirurgie, locatie 4C (buiten kantooruren): (020) 444 2140