U bent opgenomen in het ziekenhuis vanwege een type B dissectie. Deze folder bevat algemene informatie over het beloop van de opname van een type B dissectie. Het kan zijn dat sommige informatie niet van toepassing is op uw situatie. Het verschilt hoe lang uw opname duurt. Dit hangt af van hoe snel we de bloeddruk onder controle hebben. Daarom kan de opname tussen de één of twee weken duren.
Diagnose
Uit de CT-scan is gebleken dat u een type B dissectie heeft. De voornaamste behandeling van een type B dissectie bestaat uit bloeddrukregulatie en pijnbestrijding.
Als de dissectie zich uitbreidt, bestaat een kans op ernstige complicaties. Als dit gebeurt (bij een bloeding, een afsluiting van een bloedvat die naar de organen loopt of onhandelbare pijn), wordt een operatie overwogen.
Wat is een type B dissectie?
De aorta (grote lichaamsslagader) bestaat uit drie lagen. Bij een dissectie of splijting, van een slagader raken de binnen- en buitenwand gescheiden. Een dissectie begint met een kleine scheur in de binnenwand. Hierdoor ontstaat een bloedstroom tussen de binnenwand en de middelste wand (die is ontstaan door het scheuren van de binnenwand) van de slagader.
Een type B dissectie zit in het afdalende deel van de aorta en loopt eventueel tot in de onderbuik: het stijgende deel van de aorta en de aortaboog zijn niet aangetast. Een type B dissectie gebeurt plots en gaat meestal gepaard met acute pijn tussen de schouderbladen dat vaak uitstraalt naar de rug en de buik. Meestal is er sprak van een zeer hoge bloeddruk.
Oorzaken
De volgende (combinatie van) oorzaken spelen een rol bij het ontstaan van een dissectie in de aorta:
- Slagaderverkalking (atherosclerose): op verschillende plekken aan de binnenkant van de vaten ontstaan verdikkingen. Deze verdikkingen bestaan uit allerlei vetten en kalkdeeltjes. Vaak ontstaan onder de verdikking kleine bloedingen. Hierdoor wordt de vaatwand op die plek minder stevig. Op deze zwakke plekken in de vaatwand kan de binnenwand scheuren en ontstaat vervolgens een dissectie.
- Chronische hoge bloeddruk: hoe hoger de druk op de vaatwand, hoe kwetsbaarder de wand uiteindelijk wordt. Te hoge bloeddruk ontstaat bij het ouder worden, maar onder andere ook door te zout en te vet eten en/of roken.
- Aangeboren afwijkingen waardoor de vaatwanden kunnen verzwakken.
- Een infectie of ontstekingsziekten (reuma of psoriasis).
- Een afwijking in de bouwstenen die samen de vaatwand vormen, bijvoorbeeld als gevolg van een bindweefselziekte.
Opname
Opname
U wordt opgenomen op de CCU of op de IC voor bloeddrukregulatie via het infuus. Om uw bloeddruk goed in de gaten te houden, ligt u aan de bewaking. Als uw bloeddruk met tabletten stabiel blijft mag u naar de afdeling Vaatchirurgie. Hier wordt meerdere malen per dag uw bloeddruk gecontroleerd.
U krijgt na enkele dagen een controle CT-scan om te kijken of de dissectie groter is geworden of niet.
Mobiliseren
U moet de eerste paar dagen in het ziekenhuis bedrust houden. Door de bedrust verlaagt uw bloeddruk en hierdoor de druk in de borstkas. Na die paar dagen bepaalt de arts of u uit bed mag komen.
Let op dat u last kan hebben van een lagere bloeddruk door de medicijnen. Uw lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de lage bloeddruk, het kan zijn dat u daardoor duizelig wordt bij opstaan.
Voeding
Het is belangrijk dat u rekening houdt met een zo veel mogelijk kalium(zout) arm dieet. Kalium verhoogt namelijk de bloeddruk. Hiernaast is het belangrijk dat u met regelmaat en een zachte stoelgang heeft, zodat u niet hoeft te persen en er hierdoor geen druk op de vaatwand komt.
Medicatie
Pijn verhoogt de bloeddruk. Daarom krijgt u pijnstillers om dit tegen te gaan. Hevige en acute pijn kan een teken zijn dat type B dissectie groter wordt. Het is belangrijk dat u duidelijk aangeeft of u klachten heeft of niet.
Om uw bloeddruk op gewenst niveau te behouden krijgt u verschillende bloeddruk verlagende medicatie. Dit wordt gedurende de opname aangepast op geleide van uw bloeddruk.
Ook krijgt u, wegens langdurig bedrust, één keer per dag een fraxiparine injectie. Dit is een bloedverdunnend medicijn om trombose te voorkomen.
Ontslag
U mag met ontslag als uw bloeddruk ook tijdens het mobiliseren op gewenst niveau blijft en u geen klachten meer heeft. U komt over ongeveer 4 tot 6 weken terug op de poli vaatchirurgie. Vooraf wordt er een CT-scan gemaakt.
Informatie en aandachtspunten voor thuis
Medicijnen en recepten
Na ontslag neemt u uw thuismedicatie weer in zoals u gewend ben, mits anders met u is afgesproken. Als u tijdens uw opname gestart bent met (nieuwe) medicatie wordt een recept meegegeven door de verpleegkundige. Als u al een antistollingsmedicijn gebruikte wordt dit mogelijk heroverwogen, bekijk met de verpleegkundige in het ontslaggesprek hoe dit nu gebruikt moet worden. Deze medicijnen kunt u direct ophalen in de apotheek van locatie AMC.
Pijn en pijnstilling
Wij adviseren u, zeker de eerste dagen na ontslag, paracetamol op vaste tijden in te nemen, bijvoorbeeld: 8:00, 12.00, 18:00 en 22:00 uur (minimaal 4 uur tussen 2 giften). Dit is te koop bij drogist en apotheek. Het innemen op vaste tijden, zorgt ervoor dat de ergste pijn voorkomen wordt.
Wanneer u ook andere pijnstilling mag gebruiken is hiervoor een recept aan u meegegeven.
U begint met afbouwen van de medicijnen als de pijn voor u twee dagen dragelijk is en de pijn u niet belemmert in uw dagelijkse bezigheden. Als u meerdere pijnstillers gebruikt begint u altijd met het afbouwen van het sterkste medicijn (opiaten). Als laatste bouwt u het minst sterke medicijn af.
- Sterkste (opiaat): Oxycontin en Oxynorm
- Minder sterk (NSAID): Diclofenac of Naproxen en Ibuprofen
- Minst sterk : Paracetamol
Herstel
Als u thuis bent, voelt u zich waarschijnlijk niet helemaal fit. Het is daarom belangrijk dat u de tijd neemt om te herstellen. Zorg voor genoeg rust, goede voeding en wees vooral geduldig.
Activiteiten
Het tijdstip van hervatten van werk, sport, zwaar huishoudelijk werk, tillen en belasten is afhankelijk van uw eigen situatie. Het wordt aangeraden om de eerste 6 weken rustig aan te doen en alleen lichte activiteiten te verrichten. Na 6 weken kunt u dit rustig uitbreiden.
Luister goed naar uw lichaam, het kan een tijd duren voor u helemaal de oude bent. Dagelijks bewegen is in principe goed, het verbetert uw conditie.
Telefonische nazorg
Na ontslag wordt u gebeld door een verpleegkundige van de afdeling om te informeren hoe het met u gaat en of u nog vragen voor ons heeft.
Contact
Indien er zich na uw ontslag, uit het ziekenhuis onverhoopt problemen voordoen, die in relatie staan met hetgeen waar u voor opgenomen bent geweest kunt u binnen- en buiten kantooruren de eerste 48 uur contact opnemen met de verpleegafdeling Vaatchirurgie: 020 – 5668906 of de spoedeisende hulp: 020 – 5663333.
Na 48 uur kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek: Polikliniek Chirurgie: 020 – 5662714 en buiten kantooruren neemt u contact op met u regionale huisarts.