Wat is TBEV?
Het teken-encefalitisvirus (‘Tick-borne encephalitis virus’, TBEV) is een virus dat kan worden overgedragen door de schapenteek (Ixodes ricinus) en de vlekkenteek (Dermatcentor reticularis). Hoewel dit virus ook wordt overgedragen door teken, net zoals Lymeziekte, geeft dit andere klachten, met als voornaamste klacht koorts.
Hoe vaak komt deze ziekte voor?
Het teken-encefalitisvirus komt voornamelijk voor in Centraal- en Oost-Europa, Rusland en Azië. Jaarlijks wordt geschat dat enkele tientallen Nederlanders in het buitenland teken-encefalitis oplopen. In 2010 is voor het eerst TBEV aangetoond in Nederlandse herten en teken. In 2016 is de eerste patiënt die teken-encefalitis heeft opgelopen in Nederland vastgesteld. Er zijn nu enkele Nederlandse patiënten beschreven. Het AMLC is betrokken bij meerdere grootschalige nationale en Europese onderzoeken naar teken-overdraagbare ziekten, waaronder TBEV. Hierdoor zal er meer informatie verkregen worden over het vóórkomen van TBEV in Nederland.
Wat zijn de verschijnselen?
Niet iedere beet van een teek die TBEV bij zich draagt, leidt ook tot ziekte. Meestal verloopt een infectie met TBEV zonder dat er klachten optreden. Op het moment dat iemand wel ziek wordt, duurt het meestal 1 tot 2 weken voordat er klachten optreden. De klachten bestaan dan uit koorts met griepachtige verschijnselen, die vanzelf verdwijnen. In een zeer klein deel van deze patiënten treedt, na een periode klachtenvrij te zijn geweest, een tweede fase van de ziekte op. Klachten die deze tweede fase op kunnen treden zij koorts en ernstige neurologische klachten, zoals een hersen(vlies)ontsteking.
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
De diagnose TBEV kan worden gesteld door het aantonen van TBEV DNA of antilichamen tegen TBEV, in het bloed- of hersenvocht.
Hoe kan TBEV worden behandeld?
Er bestaat geen geneesmiddel gericht tegen TBEV. De behandeling is dan ook gericht op ondersteuning. De ziekte kan wel voorkomen worden door vaccinatie. Indien u een land bezoekt waar TBEV voorkomt, kunt u een afspraak maken op het reizigersspreekuur van de tropenpoli in het AMC om hierover geïnformeerd te worden.