Deze folder geeft informatie over de test voor nachtelijke cortisolmeting. De test is een vervolg op een eerdere test die bij u gedaan is, nl. de Dexamethason-remming test. Uw behandelend arts heeft in de uitslag van deze test aanleiding gezien om een vervolg onderzoek te doen voor het bepalen van de juiste diagnose.U krijgt antwoord op de volgende vragen: Wat houdt deze test in? Waarom wordt het gedaan? Welke voorbereidingen zijn nodig? Hoe verloopt de test? Hoe lang duurt de test? Wanneer krijg ik de uitslag?
Wat is de test voor nachtelijke cortisolmeting?
Het hormoon cortisol wordt in het lichaam in wisselende hoeveelheden aangemaakt. Dit is o.a. afhankelijk van het moment van de dag en van de activiteit die men heeft. Wanneer niet helemaal duidelijk is of er permanent een te hoge afgifte van cortisol is, worden er metingen gedaan op momenten waarop deze laag behoren te zijn. Dit is rond middernacht en gedurende de slaap. Voor deze test krijgt u bij opname een infuus ingebracht zodat het makkelijk is om de uren rond middernacht, terwijl u slaapt, bloed af te nemen.
Stap 1. Voorbereiding
- Medicijngebruik
Medicijnen die te maken hebben met cortisol storen de test. Wanneer u deze gebruikt moet er vooraf overleg zijn met uw behandelend arts. In dit verband moet het minimaal twee weken geleden zijn dat u de tabletjes van de Dexamethason-remming test hebt ingenomen. Voor andere medicatie is er geen beperking in het gebruik. Op de verpleegafdeling wordt uw medicijngebruik van de afgelopen tijd met u doorgenomen en opgeschreven. Nuchter
U hoeft voor deze test niet nuchter te komen.
Stap 2. Bezoek aan verpleegafdeling H5Noord
- Op de dag van het onderzoek meldt u zich om 21.00 uur aan de balie van verpleegafdeling H5Noord.
- Uw gegevens worden met u doorgenomen. Daarna wordt u naar de kamer gebracht waar u de nacht van de test doorbrengt.
- Om bloed af te kunnen nemen krijgt u een infuus in de linker of rechter arm. U hoeft dus maar één keer geprikt te worden.
- Om 23.00 uur, 0.00 uur en 1:00 uur wordt via het infuus bloed afgenomen. Er wordt ook wat speeksel afgenomen. U wordt dan gevraagd een watje een poosje in de mond te houden. Het liefst hebben we dat u slaapt; u wordt voor de test niet wakker gemaakt.
- Het infuus wordt verwijderd wanneer u wakker bent, de volgende ochtend.
- De test is nu klaar. Na goedkeuring van de arts mag u naar huis.
Uitslag van het onderzoek
Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken. U krijgt hiervoor een afspraak enkele weken na het onderzoek.
Bijwerkingen en risico’s
De plaats waar het infuus heeft gezeten kan nog enkele dagen gevoelig blijven.
Verder zijn er geen bijwerkingen of risico’s aan dit onderzoek verbonden.
Waar vindt u verpleegafdeling H5Noord?
U neemt de hoofdingang van het ziekenhuis en loopt rechtdoor naar de verpleegtorens, en dan rechtsaf richting de liften van de H-toren.. Hier neemt u de lift naar de 5e etage. Wanneer u uit de lift komt, loopt u rechtdoor de verpleegafdeling op, aan de rechterkant vindt u de balie van H5Noord.
Vragen?
Wanneer u nog vragen heeft kunt u ons bellen.
Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 13.30-15.30 uur. U kunt ook inspreken op het antwoordapparaat; u wordt door ons teruggebeld. Telefoon: 020-56 62990.