Uw behandelend arts heeft voor u of voor uw kind een VEP-onderzoek aangevraagd. U wordt daarvoor binnenkort op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) van Amsterdam UMC, locatie VUmc verwacht.SSEP staat voor SomatoSensory Evoked Potential, wat ongeveer betekent: door gevoelsprikkels opgewekte reactie in de hersenen. Het SSEP-onderzoek dient om te beoordelen hoe de gevoelszenuwen zo’n zintuigprikkel doorgeven aan de hersenen, en of/waar er eventueel problemen zijn met deze prikkel voortgeleiding.In deze folder kunt u lezen waar en hoe het onderzoek zal plaatsvinden en welke voorbereidingen u moet treffen. Lees deze folder daarom goed door.

Locatie

U wordt op de afgesproken tijd verwacht in Amsterdam UMC, locatie VUmc (De Boelelaan 1117,

1081 HV Amsterdam). U kunt zich melden op de afdeling KNF in de polikliniek, receptie C (verdieping -1, PK -1 Z 131).

Alle onderzoeken op de afdeling Klinische Neurofysiologie worden op vaste tijden afgesproken en uitgevoerd. Wij verzoeken u daarom dringend om op tijd aanwezig te zijn. Indien u de afspraak moet afzeggen, verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk te doen.

Voorbereiding

Tijdens het onderzoek worden er een aantal elektroden op uw hoofd geplakt. Om een goed resultaat te krijgen is het belangrijk dat het haar en de hoofdhuid droog en zo schoon mogelijk zijn. Wij adviseren u dan ook om uw haar een dag van tevoren te wassen en op de dag van het onderzoek geen haarlak, crème, gel of iets dergelijks te gebruiken.

Afhankelijk van de klachten krijgt u ook enkele plakkers op de armen of benen, gebruik daarom op de dag van het onderzoek geen bodylotion of iets dergelijks, want dan blijven onze plakkers niet goed zitten.

Voor het SSEP onderzoek hoeft u niet te stoppen met het innemen van medicijnen. U hoeft ook niet nuchter te zijn en mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek. De totale duur van het onderzoek is ongeveer 60 minuten.

Het SSEP-onderzoek

De voorbereiding

Op de hoofdhuid worden de plaatsen waar de elektroden moeten komen, uitgemeten en met een huidpotlood aangestreept. Voor een optimaal contact wordt de huid op de uitgemeten plaatsen met een wattenstaafje en scrub licht geschuurd; dit kan wat gevoelig zijn. Hierna worden de elektroden met een geleidende kleefpasta tussen de haren bevestigd, deze pasta lijkt qua structuur op vaseline. Bij dit onderzoek worden naast de elektroden op het hoofd vaak ook nog elektroden op de armen of benen en rug bevestigd. Na deze voorbereidingen begint de registratie.

Registratie

U ligt op een onderzoeksbank. Bij het SSEP-onderzoek krijgt u een serie korte elektrische schokjes aan de enkels en/of polsen en/of bovenbenen toegediend. Deze kleine schokjes zijn niet pijnlijk. Voor een optimaal resultaat is het wel van belang dat u zich ontspant en niet beweegt.

Na de registratie

Na afloop van de registratie worden de elektroden verwijderd met alcohol. Uw hoofdhuid wordt zo goed mogelijk schoongemaakt maar het haar zal er nog wel wat vettig uit zien. Als u uw haar wast met warm water en shampoo, zal het weer helemaal schoon worden.

Na het onderzoek

Tijdens uw eerstvolgende bezoek aan uw behandelend arts, bespreekt deze de uitslag van het SSEP-onderzoek met u. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt uw behandelend arts u de uitslag zodra deze bekend is.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met:

Afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), locatie VUmc in de polikliniek,

receptie C, ruimtenummer PK -1 Z 131.

Telefoon: 020 444 07 32 (maandag t/m vrijdag 8:15–17:00 uur)

E-mail: knf@amsterdamumc.nl