U heeft een afspraak op het Dagcentrum van Amsterdam UMC, locatie AMC voor een pijnbehandeling. De behandeling vindt plaats onder sedatie, dit betekent toediening van een slaapmiddel via een infuus. Hierdoor wordt u slaperig en is de behandeling voor u minder belastend. In deze folder leest u meer over sedatie.

Wat is sedatie?

Het doel van sedatie is dat u slaperig wordt, zodat de behandeling voor u minder belastend is. Als het voor uw behandeling nodig is dat u kunt aangeven of u pijn ervaart, krijgt u een ‘bewuste sedatie’. Hierbij bent u slaperig, maar kunnen de pijnspecialist en verpleegkundige tijdens de behandeling wel met u praten. Ook al slaapt u niet diep, u zult alsnog tijdens de behandeling beter kunnen ontspannen.

Voordelen

In tegenstelling tot algehele verdoving (narcose), wordt u bij een sedatie niet beademd. Uw reflexen, zoals ademhalen en slikken, blijven in werking waardoor het risico op complicaties, zoals verslikken, kleiner zijn dan bij narcose. Ook veroorzaakt sedatie in tegenstelling tot narcose meestal geen misselijkheid.

Nadelen

Door de sedatie gaat u oppervlakkeriger ademhalen waardoor het soms nodig is zuurstof toe te dienen. In een enkel geval gebeurt dit met een kap over de neus en de mond.

Hoe zijn de voorbereidingen?

Belangrijk om te melden

Neem voor de behandeling contact op met de afdeling Pijngeneeskunde als één van de onderstaande zaken voor u van toepassing is en u dit nog niet besproken heeft met de arts.

  • Gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De arts zal met u bespreken of en hoelang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen.
  • Een (mogelijke) zwangerschap. Tijdens de behandeling krijgt u verschillende medicijnen, die mogelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  • Problemen of complicaties van een sedatie of narcose tijdens een eerdere ingreep.

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u voor uw behandeling niet eet of drinkt, dan is uw maag zo leeg mogelijk. Dit heet nuchter zijn. Het is belangrijk om nuchter te zijn, omdat:

  • voedsel in de maag verhoogt de kans dat uw maaginhoud in uw longen komt, met als gevolg een ernstige longontsteking.

Let op: als u niet nuchter bent dan vindt de behandeling onder sedatie voor uw eigen veiligheid niet plaats.

Om nuchter te zijn moet u zich aan de volgende regels houden:

  • tot 6 uur voor de behandeling mag u gewoon eten en drinken;
  • tot 2 uur voor de behandeling mag u alleen water (zonder prik) of helder vloeibaar drinken (denk hierbij aan limonade of thee (zonder melk);
  • daarna mag u niets meer innemen met uitzondering van voorgeschreven medicijnen (met één slok water).

Hoe is de gang van zaken?

Behandeling

Voor de behandeling brengt de pijnspecialist of verpleegkundige een infuus in een bloedvat van uw arm of hand. Met een knijper op uw vinger controleert de arts of uw hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed goed blijft. Daarna krijgt u het slaapmiddel via het infuus. Meteen hierna zult u slaperig worden. Omdat het medicijn snel werkt, kan de behandeling direct beginnen.

Afhankelijk van het soort behandeling, kan het voorkomen dat u tijdens de behandeling wakker wordt gemaakt om aan te geven of u prikkelingen in het pijngebied voelt en/of de pijnklachten voor u herkenbaar zijn.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de verkoeverkamer om bij te komen. Hier wordt u door de verpleegkundige in de gaten gehouden (‘geobserveerd’) tot het medicijn is uitgewerkt en u weer volledig wakker bent. De verpleegkundige verwijdert het infuus en u kunt weer naar huis.

Wat zijn mogelijke complicaties/bijwerkingen?

  • Hoewel sedatie aantoonbaar veilig is, bestaat er een kans op ademhalingsproblemen. Hierdoor kan er zuurstoftekort in het bloed ontstaan. Als dat gebeurt, zorgt de arts ervoor dat de luchtweg vrij blijft en krijgt u extra zuurstof.
  • De bloeddruk kan dalen of de hartslag kan te traag worden. Dit wordt met geneesmiddelen opgevangen.
  • Er kan een bloeduitstorting ontstaan op de plek van het infuus. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms pijn.

Hoe gaat het verder na de ingreep?

Naar huis

Na de behandeling mag u niet zelfstandig naar huis. Zorg ervoor dat iemand u naar huis brengt.

Weer thuis

Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ‘s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden.

Let op!

Door de sedatie kunt u minder snel reageren. Daarom wordt u afgeraden om de eerste 24 uur na het onderzoeken:

  • actief deel te nemen aan het verkeer;
  • gevaarlijke machines bedienen;
  • belangrijke beslissingen te nemen;
  • alcoholische dranken te gebruiken.

Heeft u nog vragen?

Bespreek deze met de arts of de verpleegkundige specialist Pijngeneeskunde.

Telefoonnummer afdeling Pijngeneeskunde

Voor het maken of afzeggen van afspraken op de Polikliniek:

telefoonnummer 020-566 2303.

Telefoonnummer afdeling Dagcentrum

Voor het maken of afzeggen van afspraken op het Dagcentrum:

telefoonnummer 020-566 4078 (van 7.00 uur tot 16.30 uur) .