Voor uw kind is een röntgenonderzoek van slokdarm, maag en dunne darm aangevraagd. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.
Hoe verloopt dit onderzoek?
Tijdens dit onderzoek wordt het bovenste deel (slokdarm, maag en dunne darm) van het spijsverteringsstelsel afgebeeld met behulp van een contrastvloeistof en röntgenbeelden.
Voorbereiding
Wat kunt u uw kind vertellen?
Als uw kind er oud genoeg voor is, kunt u hem/haar voorbereiden door enkele dagen van tevoren te vertellen over het onderzoek.
“Liggend op een onderzoekstafel (of soms staand tegen een wand) krijg je wat te drinken. Terwijl je drinkt, maakt de dokter met een groot fotoapparaat foto’s van je buik. Misschien moet je af en toe op je zij of op je buik draaien. Als de foto’s gelukt zijn, is het onderzoek klaar”.
Kunt u aanwezig zijn?
Als u zwanger bent, mag u niet bij het onderzoek aanwezig zijn vanwege de röntgenstralen: zorg dan dat een andere ouder/verzorger of een andere voor uw kind vertrouwde volwassene mee kan komen om tijdens het onderzoek bij uw kind te zijn. Broertjes of zusjes kunt u het beste aan iemand anders’ zorg toevertrouwen zodat u uw kind de volle aandacht kunt geven*.
Voor dit onderzoek moet uw kind nuchter zijn.
Baby's jonger dan 1 jaar:
probeer in overleg met de afsprakenbalie het onderzoek zo te plannen dat het vlak voor een voeding plaatsvindt (3-4 uur nuchter). Na het onderzoek kunt u uw kind voeden.
Kinderen van 1 en 2 jaar:
Vanaf zes uur voor het onderzoek mag uw kind niet meer eten en alleen heldere vloeistoffen drinken (water, thee, limonade zonder prik). Medicijnen mogen wel gewoon ingenomen worden.
Kinderen vanaf drie jaar:
Vanaf acht uur voor aanvang van het onderzoek mag uw kind niet meer eten en alleen heldere vloeistoffen drinken (water, thee of limonade zonder prik). Medicijnen mogen wel gewoon ingenomen worden.
Wat kunt u meenemen naar het onderzoek?
Een eventueel speentje van uw kind. Afhankelijk van de leeftijd, extra luiers/verschoning.
Iets te eten/drinken om uw kind na het onderzoek te kunnen geven.
Drinkt uw kind uit een speciale fles, neem die dan mee zodat die gebruikt kan worden voor het onderzoek.
De onderzoekskamer
Het onderzoek
Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten. De laborant haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de onderzoekskamer. In de kleedcabine kunt u uw kind al een beetje uitkleden. In de onderzoekskamer geeft de laborant u en uw kind alvast wat uitleg over het verloop van het onderzoek. De dokter (radioloog) die het onderzoek gaat uitvoeren, maakt kennis met u en legt u nog eens uit hoe het onderzoek in zijn werk gaat.
Zuigelingen: Als uw kind op de onderzoekstafel ligt mag u zelf uw kind uit het flesje laten drinken. Tijdens en na het drinken worden er foto’s gemaakt. Als uw kind niet wil drinken dan is het soms nodig om een maagsonde in te brengen; dit is vervelend, maar niet pijnlijk.
Peuters, kleuters en oudere kinderen: Uw kind komt op de onderzoekstafel te liggen of voor de röntgenbuis te staan afhankelijk van de leeftijd en de medewerking van uw kind en van het type onderzoek. Tijdens en na het drinken worden foto’s gemaakt.
De uitslag van het onderzoek
De radioloog zal na het onderzoek de bevindingen met u bespreken. Een definitieve uitslag is niet altijd mogelijk want soms moeten de beelden uitgebreider worden bekeken of moet nog worden vergeleken met eerder onderzoek. De behandelend arts van uw kind krijgt in ieder geval op korte termijn de definitieve uitslag van dit onderzoek en zal deze met u bespreken.
Na het onderzoek
Na het onderzoek mag uw kind gewoon eten. Heeft uw kind witte bariumpap gedronken, dan kan de ontlasting hiervan wat harder worden en zal die ook de eerste dagen wit gekleurd zijn. Geef uw kind dan wat meer te drinken om verstopping te voorkomen. Als tijdens het onderzoek waterig contrast is gebruikt, zal de ontlasting een paar dagen plakkerig en dun zijn.
Waar melden voor het onderzoek?
De afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde bevindt zich in gebouw C op de eerste verdieping.
Verhindering
Bent u verhinderd, laat ons dat dan zo snel mogelijk weten op telefoonnummer:
020-444 4200.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatiefolder nog vragen, dan kunt u tijdens de kantooruren bellen naar telefoonnummer 020-444 4200.
Meer informatie?
Uw kind kan zelf of samen met u kijken op de website www.emmakids.nl, website voor kinderen van het Emma Kinderziekenhuis AMC.