U komt naar de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde voor een röntgenonderzoek van de slokdarm. Een gespecialiseerde arts, de radioloog, voert dit onderzoek samen met een laborant uit. In deze tekst leest u over de gang van zaken bij dit onderzoek.
Röntgenonderzoek van de slokdarm. Wat is dat?
Bij een röntgenonderzoek van de slokdarm wordt de werking van de slokdarm zichtbaar gemaakt op röntgenfoto’s en röntgenvideo. Bij dit onderzoek worden röntgenstralen gebruikt die een beeld vormen op een beeldscherm of foto.
Hoe is de voorbereiding op dit onderzoek?
U mag 2 uur voor het onderzoek niet meer eten en drinken. Medicijnen mogen wel gewoon ingenomen worden.
Wat moet u meenemen naar het onderzoek?
Vergeet niet uw patiëntenpas van Amsterdam UMC mee te nemen naar het onderzoek.
Hoe gaat het onderzoek?
Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en vertelt u wat er gaat gebeuren.
Tijdens het onderzoek krijgt u een contrastvloeistof (bariumpap) te drinken. Dit is nodig om de slokdarm zichtbaar te maken. Röntgenstralen gaan namelijk door sommige organen heen, waardoor zij niet goed te zien zijn op de foto’s. Vanuit verschillende posities maken we opnamen van de slokdarm. Soms krijgt u een “marsh mellow” (een soort schuimpje) te slikken. Hiermee onderzoeken we of vast voedsel zonder moeite uw slokdarm passeert.
Soms krijgt u een aanvullende test waarbij u in liggende houding water via een rietje moet drinken. Deze test is om te controleren of er vloeistof uit de maag weer terug kan lopen in de slokdarm (reflux). Soms is er een logepedist(e) aanwezig bij het onderzoek.
Als er voldoende videomateriaal en röntgenfoto’s zijn om een juiste diagnose te kunnen stellen is het onderzoek afgelopen.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het slokdarmonderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Bij aanwezigheid van een logopedist(e) duurt het onderzoek 30 à 45 minuten.
Hoe krijgt u de uitslag van het onderzoek?
Na het onderzoek beoordeelt de radioloog de foto’s. Eventueel worden ze met eerder gemaakte röntgenfoto’s vergeleken. De radioloog maakt voor uw behandelend arts een schriftelijk verslag. U krijgt de uitslag van het onderzoek niet van de radioloog, maar van uw behandelend arts.
Wat moet u doen na het onderzoek?
Drink de dagen na het onderzoek extra veel. Uw ontlasting zal de eerste dagen na het onderzoek wit gekleurd zijn. Hier hoeft u zich niet ongerust over te maken. Het is de bariumpap, die u geslikt heeft die de ontlasting wit kleurt.
Bent u zwanger?
Als u (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan ruim van te voren aan het afsprakenbureau. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. De radioloog zal dan overleggen met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd of het onderzoek door moet gaan; een ander onderzoek verricht moet worden; of dat het onderzoek uitgesteld wordt tot na de zwangerschap.
Hoe komt u op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde?
U neemt de polikliniekingang en volgt route 50. U meldt zich bij de Centrale Balie.
Kunt u niet op de afspraak komen?
Kunt u niet op de afspraak komen? Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. In uw plaats kunnen we iemand anders helpen.
Heeft u nog vragen?
Wij hopen dat u voldoende geïnformeerd bent over het onderzoek. Hebt u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde,(telefoon: 020-444 4200 (tijdens werkdagen tussen 8.30-16.30 uur).