Uw behandelend arts heeft u romosozumab voorgeschreven voor de behandeling van uw osteoporose (botontkalking) met als doel het voorkomen van botbreuken en inzakkingen van wervels. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u weet wat u gebruikt. Lees daarom behalve deze folder ook de bijsluiter van de apotheek.

Het effect van romosozumab

Romosozumab is een medicijn dat de botvorming stimuleert door het activeren van botopbouwende cellen. Hierdoor verbetert de botdichtheid en structuur van het bot. Het bot wordt sterker en op deze manier neemt de kans op botbreuken en wervelinzakkingen af. Romosozumab kan worden voorgeschreven aan vrouwen met ernstige osteoporose.

Behandeling met romosozumab

Romosozumab gebruikt u via maandelijkse onderhuidse (subcutane) prikken in het dijbeen of buik. U zet elke maand twee prikken. U kunt leren om uzelf te prikken via een verpleegkundige die bij u thuis langs komt, in het ziekenhuis of bij de apotheek. Het is handig om voor de prikken een vaste dag in de maand en een vast moment op de dag te kiezen dan vergeet u minder snel een dosis.

U krijgt de romosozumab maximaal 12 maanden (1 jaar). Na het stoppen van de romosozumab behandeling is het belangrijk dat u een andere behandeling krijgt om de winst in de botsterkte die opgebouwd is behouden. Deze vervolgbehandeling kan bestaand uit bijvoorbeeld tabletten of een infuus met bisfosfonaten.

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

Romosozumab kan veilig worden gebruikt met andere medicijnen. Toch adviseren we u te overleggen met uw behandeld arts in hoeverre het gelijktijdig gebruik van andere medicijnen is toegestaan. Vertel uw huisarts, tandarts en specialisten daarom altijd welke medicijnen u gebruikt of als er iets veranderd aan uw medicijngebruik.

Uw arts zal meestal adviseren om calciumtabletten (kalk) en/of vitamine D tabletten te gebruiken gedurende de behandeling met romosozumab. Volg deze adviezen goed op. Zo voorkomt u problemen door een te laag calcium (kalk) gehalte in uw bloed tijdens de behandeling met romosozumab.

Redenen om romosozumab niet te gebruiken

  • Bij een afwijkende calciumwaarde (kalk) in het bloed;
  • Als u een hartaanval of beroerte heeft gehad.

Mogelijke bijwerkingen van romosozumab

Een vaak voorkomende bijwerking van romosozumab is pijn in botten en spieren, vooral in armen en benen. Daarnaast komen verkoudheidsklachten vaak voor. Heeft u hier last van? Overleg dan met uw behandelend arts.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn: hoofdpijn, huiduitslag, allergische reacties, pijn op de plaats van de injectie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat gebruik van romosozumab het risico op een hartaanval of een beroerte enigszins zou kunnen verhogen. Waarschuw bij ernstige klachten uw behandelend arts.

Controles

Voordat u begint met romosozumab wordt eerst het calciumgehalte van het bloed gemeten. Als er een afwijkende hoeveelheid calcium in het bloed gemeten wordt, krijgt u het medicijn niet.

Omdat eventuele bijwerkingen meestal in de beginperiode van de behandeling optreden, is er enkele weken dan wel maanden na het starten van de behandeling een contactmoment met de arts of verpleegkundige. Na ongeveer een jaar behandeling vindt meestal opnieuw onderzoek plaats naar de kans op botbreuken. Er wordt dan besloten met welke vervolgbehandeling u gaat starten en voor hoe lang.

Indien u tijdens de behandeling een bot breekt of (verandering van) rugklachten krijgt is het goed om contact op te nemen met uw behandelend arts of verpleegkundige om de effectiviteit van de behandeling te beoordelen.

Overige zaken

Operaties of andere (tandheelkundige) ingrepen: Gaat u naar de tandarts voor een ingreep of wordt u geopereerd? Geef dan aan dat u romosozumab gebruikt zodat uw arts zo nodig maatregelen kan nemen. Het is verder niet noodzakelijk de romosozumab te stoppen voor een operatieve ingreep.

Reizen: als u op reis gaat, neem dan romosozumab gekoeld in een koeltasje in uw handbagage. Bewaar de romosozumab op uw verblijfadres zoals u dat thuis ook doet, dus in de koelkast bij een temperatuur van 2-8 graden Celsius. Bij reizen naar het buitenland is het raadzaam een actueel overzicht mee te nemen van uw medicijnen, het medicijnpaspoort. Daarin staat dat u romosozumab met bijbehorende injectiespuiten vanwege medische noodzaak gebruikt. Dit paspoort kunt u krijgen bij uw apotheek of eventueel uw behandelaar.

Vaccinaties: U kunt u zonder problemen laten vaccineren tijdens het gebruik van romosozumab.

Vragen

Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de fractuur- en osteoporoseverpleegkundigen of uw behandelend arts.

Contactgegevens Interne geneeskunde, Amsterdam UMC

Indien u reeds Mijn Dossier geactiveerd heeft, kunt u daarin veilig een digitaal berichten sturen. Ga naar 'Berichten' en kies voor de optie 'Bericht aan polikliniek of afdeling'.

Telefoon 020 - 566 26 49