Wat is een pterygium?

Een pterygium is een driehoekig stukje oogslijmvlies (conjunctiva) dat vanaf de zijkant van het oog over het hoornvlies op de oogbol groeit.

Oorzaak

Pterygium is een veelvoorkomende aandoening. De exacte oorzaak is onduidelijk. Er is mogelijk een verband met een verhoogde blootstelling aan zonlicht (ultraviolet licht), hitte, stof en/of droogte.

pterygium

Verschijnselen

Meestal veroorzaakt een pterygium geen klachten. Het kan gepaard gaan met roodheid en branderigheid van de ogen en overmatig tranen. Oogdruppels kunnen de irritatie tijdelijk

verminderen, maar kunnen het pterygium niet doen verdwijnen.

Indien het pterygium groeit, kan het zicht verslechteren. Verwijdering door middel van een operatie is dan noodzakelijk.

Operatie

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Het is een ingreep met weinig complicaties. Kijkend door een operatiemicroscoop verwijdert de oogarts het pterygium door dit van het hoornvlies af te schrapen. Het wondgebied naast het hoornvlies wordt bedekt met een lapje slijmvlies (conjunctiva transplantaatje) van het zelfde oog om de kans op het ontstaan van een nieuw pterygium zo klein mogelijk te maken. Het transplantaatje wordt vastgehecht of gelijmd. Eventuele hechtingen lossen vanzelf op binnen enkele weken.

Nazorg

Na de operatie krijgt u een zalfverband op het oog. Dit verband mag u de dag na de operatie verwijderen. De eerste dagen na de operatie is het oog pijnlijk en lichtgevoelig.

Er kunnen wat rood gekleurde tranen uit het oog komen en de oogleden kunnen wat gezwollen zijn. Vaak blijft het oog nog enkele weken rood.

Het is belangrijk dat u niet in het oog wrijft. Ook is het verstandig om de eerste dagen na de operatie rustig aan te doen.

Het is raadzaam om de eerste week buiten een zonnebril te dragen en ’s nachts een oogdop. U mag niet zwemmen gedurende 4 weken, dit om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden.

Medicatie na de operatie

De dag na de operatie begint u met de voorgeschreven oogzalf en/of druppels. Om de pijn te verminderen, kunt u drie à vier maal per dag een (voorgeschreven) pijnstiller of paracetamol innemen.

Herhaling

Er is een kans dat het pterygium weer terugkomt. Meestal gebeurt dit binnen een half jaar na de operatie.

Tot slot

Als u naar aanleiding van deze folder, de gesprekken met uw arts en/of andere zorgverleners nog vragen heeft, schrijf deze op en neem de vragen mee naar uw volgende bezoek. Als u vragen heeft die niet kunnen wachten, neem dan telefonisch contact op met de verpleegkundige van de polikliniek Oogheelkunde.

Contactgegevens polikliniek Oogheelkunde

Locatie

Telefoon (tijdens kantooruren)

Telefoon (buiten kantooruren)

E-mailadres

VUmc

Receptie R,
2de verdieping

020 444 1170

020 444 4444

oogheelkunde@amsterdamumc.nl (niet-spoedeisende zaken)

AMC

Receptie A2,
2de verdieping

020 566 3100

020 566 9111

idem

Operatieplanning Amsterdam UMC

020 444 1170

n.v.t

oogoperatie@amsterdamumc.nl (niet-spoedeisende zaken)

www.vumc.nl/oogheelkunde