U heeft met uw arts of verpleegkundig specialist besproken dat er prostaatbiopten zullen worden afgenomen. In deze folder leest u meer over hoe dit in zijn werk zal gaan.

Achtergrondinformatie

Echo van de prostaat

Een echografie (echo) is een onderzoek met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar zijn. Deze geluidsgolven worden uitgezonden door een apparaat, de sonde, en sommige lichaamsdelen kaatsen ze terug, terwijl andere ze doorlaten. Zo ontstaat een beeld van de prostaat. Een echo is veilig en gebruikt geen straling. Om de prostaat goed in beeld te brengen, wordt een vingerdikke sonde via de anus in het laatste deel van de darm geplaatst. Dit onderzoek is meestal niet pijnlijk, maar kan een drukkend gevoel geven op de prostaat of het gevoel alsof u moet plassen.

Prostaatbiopten

Om de beste plaats van biopteren te bepalen, worden de echobeelden gecombineerd met die van de eerder gemaakte MRI-scan. De biopten worden afgenomen via het stukje huid tussen de balzak en de anus, het perineum genaamd. Ten eerste wordt de huid verdoofd, waarna ook het hele gebied tussen de huid en de prostaat wordt verdoofd. Ondertussen bepaald de biopteur hoeveel biopten er zullen worden afgenomen. Meestal zit dit aantal tussen de 8 en 16 biopten. De verdovingen kunnen wat pijnlijk zijn, maar het nemen van de biopten zelf is meestal niet pijnlijk. De verdovingen werken binnen 2 uur volledig uit.

Afbeelding met tekst, diagram, schermopname, Graphics
Automatisch gegenereerde beschrijving

Voorbereiding

Belangrijk:

  • Als u bloedverdunners gebruikt is de kans op een bloeding groter.
    De arts bespreekt vooraf met u of en hoelang u de bloedverdunners moet stoppen.
  • We raden u aan de huid tussen de balzak en anus niet te scheren (direct) voor het onderzoek.
  • We vragen u niet op de fiets te komen.
  • U hoeft niet nuchter te zijn op de dag van het onderzoek.
    We adviseren u te eten voorafgaand de afspraak.
  • U hoeft niet met volle blaas naar het ziekenhuis te komen.
    U mag voorafgaand aan het onderzoek uitplassen.

Bent u ziek of verhinderd? Laat dit zo snel mogelijk weten aan de polikliniek Urologie.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie (receptie G4, begane grond). In totaal duurt het onderzoek ongeveer 45 minuten. Voordat de arts start zal deze nog met u doornemen hoe het in zijn werking gaat en kunt u eventueel vragen stellen. Vervolgens ontkleedt u het onderlichaam en neemt u plaats op de onderzoeksstoel. Daarna verloopt het onderzoek zoals eerder beschreven. De arts zal u steeds laten weten wanneer er een biopt wordt afgenomen.

Tip: Tijdens het onderzoek is het belangrijk te ontspannen. Dit maakt het inbrengen van de echo-sonde en het afnemen van de biopten makkelijker en comfortabeler. U kunt ontspannen door goed op uw ademhaling te letten en door af en toe uw vingers en tenen te wiebelen.

Wanneer alle biopten zijn afgenomen geeft de arts u een seintje en kunt u zich weer aankleden. De arts bespreekt met u de vervolgstappen. Na het onderzoek kunt u (zelfstandig) naar huis, ook mag u zelf auto rijden.

Nazorg

De kans op bijwerkingen na de prostaatbiopten is zeer laag. Toch kunt u na het onderzoek klachten ervaren. De volgende klachten zijn normaal en onschuldig:

  • Bloed bij de urine. Hierdoor kleurt de urine roze. Dit kan enkele dagen duren.
  • Het sperma kan bruin-rood zijn. Die kan tot enkele weken aanhouden.
  • Iets moeizamer plassen. Dit komt door zwelling van de prostaat als reactie op de biopten.
  • Pijn bij het perineum of de prostaat, hiervoor mag u pijnstilling innemen indien nodig.

Wij raden u aan in de 5 dagen na het onderzoek niet te fietsen, intensief te sporten of zwaar te tillen, dit kan er voor zorgen dat het bloed in de urine aanhoudt of verergert. Daarnaast niet in bad of sauna te gaan, dit kan de wondgenezing benadelen.

Neemt u bij de volgende klachten contact op met de polikliniek Urologie:

  • Indien u koorts heeft (38.5 graden Celcius of hoger) en/of overmatig zweten of koude rillingen.
  • Als u niet of nauwelijks kunt plassen.
  • Donker-rode urine en/of stolsels.
  • Bij twijfel over bovenstaande klachten.

Uitslag van de biopten

De afgenomen prostaatbiopten worden in het laboratorium onderzocht door de patholoog-anatoom, door middel van een microscoop. Na ongeveer een week is de uitslag bekend. Daarna wordt de uitslag besproken in het multidisciplinair overleg. Er wordt door verschillende specialisten gesproken over het beste behandelplan en/of vervolgonderzoeken voor uw situatie. Vervolgens komt u op de poli om de uitkomsten te bespreken.

Wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat u benaderd bent of wordt voor het meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Indien u aangeeft geïnteresseerd te zijn ontvangt u daarvoor aanvullende informatie en instructies.

Informatie en contact

In het geval van klachten of twijfel over klachten kunt u telefonisch contact opnemen met het verpleegkundig spreekuur van de polikliniek Urologie via 020 444 1103. Het verpleegkundig spreekuur is van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 9:30 uur.

Voor spoedeisende zaken kunt u het ziekenhuis bereiken:

  • Binnen kantooruren: 020 444 1103, het verpleegkundig spreekuur.
  • Buiten kantooruren: 020 444 4444, het algemene nummer van het ziekenhuis en vraag naar de dienstdoende uroloog

Daarnaast kunt u terecht op onze website: www.amsterdamumc.nl/urologie.

Tot slot

Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts.