Hoe werkt de medicatie?

Pregnyl® is een gonadotrofine en bevat hCG (humaan Chorion Gonadotrofine, zwangerschapshormoon) dat de aanmaak van progesteron door het lichaam stimuleert om het baarmoederslijmvlies te ondersteunen voor innesteling van een embryo.

Geeft deze medicatie dezelfde zwangerschapskans als andere medicaties?

Alle medicaties die voor dit doel gebruikt worden in andere fertiliteitsklinieken resulteren in dezelfde zwangerschapskans.

Via welke weg moet de medicatie toegediend worden?

Door middel van een injectie in de buikplooi.

Wanneer moet ik de medicatie toedienen?

Voor vrouwen: eenmalig op een dag en tijdstip welke aan u door is gegeven door een medewerker van het Centrum voor Voortplanting.
Voor mannen: aangepaste instructie.

Is het noodzakelijk om de medicatie stipt op tijd toe te dienen?

Voor vrouwen: afhankelijk van het type behandeling. Voorafgaand aan een eicelpunctie is het heel precies. Voor IUI of opwekken van een eisprong is het minder noodzakelijk om het stipt toe te dienen. Houd u bij voorkeur aan de opdracht die u van een medewerker gekregen heeft.

Voor mannen: minder noodzakelijk.

Is de medicatie kant-en-klaar voor toediening?

Vooraf mengen van de medicatie is nodig.

Kan ik de medicatie zelf leren toedienen?

Zelf-toedienen vereist: het bestuderen van beschreven informatie bij de verpakking, additionele informatie te vinden op de prikinstructie op onze website en na een training door een hulpverlener op de dag dat desbetreffende behandeling is afgesproken.

Kan de voorbereiding van de medicatie leiden tot bezorgdheid?

Sommige mensen vinden de voorbereiding lastig door het aantal stappen dat moet worden doorlopen om de vloeistof zelf te mixen. Met behulp van de prikinstructies op onze website zal het u zeker lukken.

Kan de toediening van de medicatie leiden tot bezorgdheid?

Ja: Het mengen van de medicatie en de injectie ervan kan angst veroorzaken. Het naaldje is dikker dan dat van andere medicaties die met een pen geïnjecteerd kunnen worden. De eerste keer spuiten is het spannendst, neem er daarom de tijd voor en vraag steun van uw partner of een ander ondersteunend persoon.
Nee: Als de spuit leeg is, weet u zeker dat de dosis werd toegediend.

Het is niet erg als er nog een beetje lucht in de spuit zit. Als deze luchtbel onderhuids terecht komt kan dat geen kwaad. Ook is het niet erg als u een bloedvaatje raakt.

Heeft de medicatie psychologische bijwerkingen?

Fertiliteitsbehandelingen zijn spannend. Volgens de bijsluiter zijn er geen psychologische bijwerkingen.

Heeft de medicatie algemene bijwerkingen?

De medicatie kan leiden tot overstimulatie en/of misselijkheid.

Heeft de medicatie lokale bijwerkingen?

De injectieplaats kan rood, licht gezwollen en pijnlijk zijn. Verder is het volgende zeldzaam maar mogelijk: Lichte kneuzingen, jeuk en een branderig gevoel op de plaats van injectie.

Hoeveel kost de medicatie (gemiddeld) per cyclus voor mezelf en voor de maatschappij?

Voor uw eigen rekening: € 0 (als behandeling binnen basisverzekering). Kosten voor de maatschappij: circa €4.13 voor 5000 IE. Actuele kosten via www.medicijnkosten.nl. Deze kosten zijn exclusief de afleverkosten voor de apotheek.

Kan ik de medicatie gemakkelijk buitenshuis meenemen (bv. naar werk of sociale activiteit) en valt de medicatie op als gericht op fertiliteit?

Onderweg bewaart u ampullen Pregnyl® in een koeltasje met een koelelement. Los Pregnyl® niet van te voren op. Als u naar het buitenland gaat, dan heeft u een medische verklaring nodig. Bij de grenscontrole moet u kunnen aantonen welke medicatie u vervoert. U kunt deze verklaring tijdens een afspraak of via “Mijn Dossier” aanvragen.


Aangezien een schoon werkvlak nodig is om de medicatie klaar te maken en de buik ontbloot moet worden voor het injecteren van de buikplooi kan een aparte kamer handig zijn.

Echter, het valt mogelijk op voor uw omgeving dat deze medicatie met fertiliteit te maken heeft omdat reguliere ziektes over het algemeen geen injecties behoeven.

Hoe moet de medicatie bewaard worden en hoe dienen de toedieningsmiddelen weggeworpen te worden?

De apotheek is verplicht deze medicatie gekoeld te leveren. De koelbox wordt alleen de eerste keer gratis aan u verstrekt. De koelbox is herbruikbaar door u. U bewaart het doosje in de koelkast op 2-15°C in de oorspronkelijke verpakking, ter bescherming tegen licht. U dient de naald weg te werpen in de naaldenemmer en de volle emmer in te leveren bij de poli AMC apotheek.

Welke rol kan mijn partner spelen bij het gebruik van de medicatie?

Uw partner kan u herinneren aan het tijdig toedienen van de medicatie en zou u kunnen helpen met voorbereiding en/of toediening van de medicatie.

Hoe prikt u Pregnyl®?

Een injectie Pregnyl® maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi. Deze folder beschrijft de prikinstructie voor een injectie met 5.000 of 10.000 eenheden Pregnyl®.

Wat moet u doen voorafgaand aan de injectie?

  • U haalt de verpakking(en) 30 minuten voor het injecteren uit de koelkast zodat het prikken minder pijnlijk is.
  • Gebruikt u 10.000 eenheden Pregnyl®? Dan legt u 2 ampullen met poeder en 1 ampul oplosmiddel klaar. U houdt dus 1 ampul oplosmiddel over die u niet gaat gebruiken.
  • U legt klaar:
    • het 2 ml-spuitje;
    • de 2 naaldjes;
    • de naaldenemmer;
    • het benodigde aantal ampullen Pregnyl®

_MFI1179

  • U zorgt ervoor dat het oppervlak schoon is waar u de spullen op neerlegt.
  • U wast uw handen met zeep.

Het klaarmaken van de injectie

  • Neem het spuitje en de rode naald uit de verpakking en zet de naald op het spuitje (goed aandrukken).

PREGNYL-02

  • Haal de gele en groene dop van de ampullen Pregnyl® en oplosmiddel af en zet de ampullen voor u neer.

_MFI1182

Oplossen

  • Zuig het oplosmiddel op.
  • Spuit de vloeistof in de ampul met Pregnyl® poeder. Het poeder lost meteen op.

_MFI1183

_MFI1185

  • Zuig de oplossing weer op in het spuitje.

_MFI1187

  • * Als u een andere dosering gebruikt (10.000 IE), dan doet u dit als volgt:
  • Afgesproken aantal eenheden
  • Benodigd aantal verpakkingen Pregnyl®
  • Gebruik
  • 10.000
  • 2 van 5000 IE
  • 5.000 IE klaarmaken en zie instructie hieronder
  • • Spuit deze oplossing in de tweede ampul Pregnyl®-poeder (indien van toepassing).
  • • Zuig de oplossing op met hetzelfde spuitje.
  • • Nadat u de benodigde ampullen Pregnyl® hebt opgezogen verwijdert u de naald en gooit deze in de naaldenemmer.

PREGNYL-09

Ontluchten

  • Zet het kleine naaldje op het spuitje en druk goed aan.
  • Tik de lucht in de richting van het naaldje omhoog.

PREGNYL-10

PREGNYL-11

  • Duw de stamper langzaam omhoog tot er een druppeltje vloeistof uit het naaldje komt. Het is niet erg als er wat lucht in het spuitje achterblijft.
  • Verwijder de dop van de naald.

PREGNYL-12

De injectie

  • Pak een huidplooi van de buik. Het is niet nodig op de huid eerst te ontsmetten.
  • Neem de spuit en prik snel, loodrecht in de huid. Zorg ervoor dat de hele naald in de huid zit. Druk de spuit in drie à vijf seconden helemaal leeg. Trek daarna de naald loodrecht en snel weer uit de huid.

PREGNYL-13

PREGNYL-14

PREGNYL-15

  • Soms bloedt het een beetje. Dit is niet erg de Pregnyl® is er niet uitgebloed. Druk de plaats van de injectie met een watje dicht en plak er zo nodig een pleister op.
  • Indien u een blauwe plek krijgt na het injecteren kiest u een ander injectieplaats. Prik niet in de blauwe plek.
  • Soms lekt en een druppeltje vloeistof uit de insteekopening. Dit is niet erg. Druk de plaats van de injectie met een watje dicht.
  • De injectiespuit met naald doet u in de naaldenemmer. Een volle emmer klikt u dicht en levert u in bij de poli AMC apotheek.

PREGNYL-16

Poliklinische Apotheek AMC

U kunt alleen bij de poliklinische apotheek AMC medicatie ophalen en niet bij uw eigen apotheek of een apotheek van een ander ziekenhuis vanwege de overheveling van de fertiliteitshormonen naar het behandelend ziekenhuis (zie ook www.amc.nl/cvv). Voordat er medicatie aan u kan worden geleverd moet u zich hebben ingeschreven bij deze apotheek en moet er een medicijncontrole met uw eigen apotheek hebben plaatsgevonden. Het is niet mogelijke deze medicijncontrole buiten kantoortijden te doen omdat uw eigen apotheek dan gesloten is. Een medicijncontrole is maximaal 2 weken geldig. Het recept wordt door het CVV digitaal verstuurd naar de poliklinische apotheek. Dit betekent niet dat uw medicatie klaarstaat.

De Poliklinische Apotheek AMC is overdag, avond en in het weekend geopend. Voor actuele openingstijden, zie de volgende link; Openingstijden Poliklinische Apotheek. U vindt de apotheek in de hoofdingang (C0-123). De Poliklinische Apotheek is te bereiken via de hoofd in -en uitgang van het ziekenhuis. U houdt links aan en volgt het bord: Poliklinische Apotheek.

Onverwacht te weinig injecties

Belangrijk: wij raden u aan om uw voorraad injecties nauwgezet te controleren.

Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde heeft geen injecties op voorraad. Als u meer injecties nodig heeft, neem dan via “Mijn Dossier” contact met ons op. Doe dit op tijd want het is belangrijk dat u zichzelf elke dag rond het zelfde tijdstip prikt; in ieder geval tussen 16.00 en 22.00 uur. Heeft u direct een injectie nodig buiten onze kantooruren, neem dan contact op met de dienstdoende gynaecoloog van het AMC (via de Spoedeisende Hulp Vrouwenziekten, SEHV, tel. 020-5661500). Deze kan een noodrecept verstreken maar alleen binnen de openingstijden van de Poliklinische Apotheek AMC.

Verspilling

Wij werken samen met u en de poliklinische apotheek AMC om verspilling van medicatie tegen te gaan. Hou daarom goed bij hoeveel injecties u nog thuis heeft zodat wij een recept op maat voor u maken. Overgebleven medicatie kan nooit aan andere patiënten worden verstrekt. Wij vragen u om overgebleven medicatie zo lang mogelijk te bewaren; ook als u net zwanger bent. Pas als uw medicatie “over de datum” oftewel verlopen is, lever deze dan ter vernietiging in bij de poli AMC apotheek. Gooi medicatie nooit bij uw huisvuil.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde via “Mijn Dossier” of telefonisch 020-5664287 (tijdens werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur en 14.00 en 16.00 uur).